Kaçak akım tutmuyor sebebi sıfırlama mı başka birşey mi

Ustam.uzun zamandır yazamadım boya işleri vs vardı dün test ettim ana sayaç panosundan Gelen nötr ile toprak arası kısa devre testi yaptım multimetre ile maalesef kısa devre var ya.kablo bir yerde temas ediyor yada panoda birleştirmiş ler ... Artık vazgeçme durumundayım çünkü eski bina kablolar değişmez.Birde kiraciyim bu kadar zorlamaya degermi bilemiyorum?

Ustam anlıyorum sizi ama.bak.ana panodan (sayaç panosundan) gelen nötr ve toprakta kısa devre testi yaptım kısa devre var.Bu şekilde kaçak tutması imkansız panoda ya sıfırlama var yada kablo nötr Toprak temas ediyor bir yerde zaten bilirsiniz.Toprak kablosu yalıtımsız (çıplak) bakır çekilmiş..

Peki toprak ve nötr Sayaç panosundan daireye kadar gelen hattı multimetre ile kısa devre testi yaptım kısa devre var bir yerde temas ediyor.. Buna ne diyeceksiniz?

Bilmediğiz bir durum var . ( Yerinde ? )

Tüm bağlantıların kontrolu ( gevşeklik )
Sayaç bağlantıları . Kablo takibi , ölçümlerle , diğer ürünlerin bağlantıları , doğruluğu vs gibi .

Daire içindeki tüm siğortalar açık ve kapalı durumda sayaç kontrolu yapmanız .
( Elektrik sayacında yanıp sönen kırmızı ışık ) takibi

Tesisatta kaçak olabilir .
Videodaki gibi ölçüm yapılabilir .

Kirchhoff'un akım yasası
Bu yasa aynı zamanda birinci yasa ve düğüm yasası olarak da adlandırılır.
Bu yasaya göre herhangi bir düğüm noktasına gelen akımların toplamı, çıkan akımların toplamına eşittir. Bu yasa, yük korunumunun ifadesidir. Herhangi bir noktaya ne kadar akım girerse, o kadar da terk etmek zorundadır.

Kolay Gelsin . Sağlıcakla....

Diğer .



 
Son düzenleme:
Bir daha yazayım. Bu bir kanundur ve değiştirilemez. Değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Bir kaçak akım koruma rölesinin ister girişi olsun, ister çıkışı olsun toprak iletkeniyle nötr iletkeni tesisatın ana panosundan itibaren (ana panodan enerji alan komşuların tesisatları da dahil) veya kaçak akım rölesinin çıkışındaki herhangi bir noktadaki priz veya yükte bir noktada temas ediyorsa kaçak akım rölesini kesinlikle ama kesinlikle tut-tu-ra-maz-sı-nız. Nokta.
 
İkna olmayanlara...

1719085361632.png
 
İşte burda cahil cühela "ben elektrikçiyim" diyen vatandaşlara bir örnek. Kanun diyoruz, yasa diyoruz ama malum vatandaş hâlâ ısrar ediyor. İnternetten bulduğu şemaylada sapla samanı karıştırıyor. İşletme topraklaması binada yapılmaz. İşletme topraklaması yüzlerce metre uzaklıktaki trafoda veya hat sonu direklerde yapılır. Koruma topraklamasıda binanın girişindeki ana panoda yapılır. İşletme nötrü şebekeden izole olarak gelir. Bulduğu şemayla sanki işletme nötrüyle koruma topraklamasını aynı şey gibi göstermeye çalışmış. Sıfırlamayı aklısıra yeryüzünden toprakla yapmış. Gülsenmi ağlasanmı haline. Yani bu cahil vatandaş diyorki bütün topraklamalar birbirleriyle kısa devre gibi birleşmektedir. Yani koruma topraklamasının mükemmel olduğunu sıfır ohm olduğunu düşünmüş. Akla bak akla. Bide benimle şaşırarak dalga geçmiş bu şaşkın arkadaş. Bakın arkadaşlar böyle dalgacı arkadaş çok bu forumda. Ben böyle elektriğin e sinden anlamayıpta ahkam kesen çok elektrikçi gördüm. İdeal topraklama yoktur. İdeal topraklama yoktur. İdeal topraklama yoktur. İki topraklama birbirinden farklıdır. İki topraklama birbirinden farklıdır. İki topraklama birbirinden farklıdır. Kısa devre sıfır ohm demektir. Kısa devre sıfır ohm demektir. Kısa devre sıfır ohm demektir.
 
İşletme topraklamasının trafoda yapıldığını bizde biliyoruz sonuçta işletme topraklaması ile binanın koruma topraklaması kaçak akım öncesinde birbirine birleşmiş vaziyette, evet arada toprak geçiş dirençleri var ama belki anlarsın diye paylaştım tabi olaya at gözlükleri bakılınca anlaşılamıyor demek ki.
1719127862678.png

Bak bu şemadayıda internetten İsmail Kaşıkçı hocadan arakladım, ok... Seni TT şebekede ikna edemedik ya hani işletme topraklaması ile binanın topraklaması taaa yüzlerce metre ötede bağlı ya al buda TN şebekede kaçak akım rölesi kullanımı.
Görüyor musun toprak ve nötr, PEN iletkeni ile birlikte panoya kadar geliyor sonra o PEN iletkeni röle öncesi toprak ve nötr olarak ayrılmış aaa nasıl oluyorsa kaçak akım rölesi de çalışıyor.

Kendini çok biliyor sanıyorsun saha mühendisi arkadaşım. Kendi cahilliğinin farkında değilsin.
Sana çok basit bir test yapmanı önerdik. Aç panonu kaçak akım rölesi öncesi toprak ve nötr hatlarını birbirine temas ettir bak bakalım röle atacak mı dedik ama cevap veremedin.​
 

Ekli dosyalar

  • N - Pe BİRLEŞTİRME !.jpg
    N - Pe BİRLEŞTİRME !.jpg
    560 KB · Görüntüleme: 6
  • PROBLEMLER,ORTAK SEBEP ( harmonik ! ).pdf
    271.8 KB · Görüntüleme: 3
  • RCD T.ODABAŞI ( harmonik ! ).pdf
    1.1 MB · Görüntüleme: 2
  • TOPRAKLAMADA YENİLİKLER.pdf
    994 KB · Görüntüleme: 3
  • 3-Tesislerde ve Topraklamalarda Yanlışlar .pdf
    261.9 KB · Görüntüleme: 2
  • 5-Doğru bilinen yanlışlar.pdf
    653.6 KB · Görüntüleme: 2
  • RCD DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR.pdf
    2.8 MB · Görüntüleme: 1
  • TM mi,TS mi .pdf
    1 MB · Görüntüleme: 2
  • Power-Supply-System-TN-C-TN-S-TN-C-S-TT-IT-1086x1536.webp
    139.8 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:
Kaçak akım rölesi giriş kısmında toprak ve nötür birleşirse kaçak akım çalışmaya devam eder geçmişte forumda çok tartışıldı. Teknik olarak zaten nötürü de toprakladığımızı düşünürseniz (işletme topraklaması) alakası yok yani. Gayet sağlıklı çalışır sadece kaçak akım çıkış kısmı topraklaması ile giriş topraklaması aynı topraklama ise ve girişten kısa devre ise kaçak akım rölesi açma yapmaz fakat kaçak durumunda da çalışmaz. Konuyu 1. usta tv muharebesini hatırlayanlar anlayacaktır. Mahkemelik olmuştuk bu konuda konu kapatıldı gerçi. :)
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,826
Mesajlar
930,543
Kullanıcılar
452,649
Son üye
sanlav

Yeni konular

Geri
Üst