Kaçak Akım Rölesi Hergün Aynı Saatte Atıyor

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

akalay

Üye
Katılım
7 Eki 2019
Mesajlar
42
Puanları
1
Yaş
54
Herkese merhaba;

Öncelikle sorunumu detaylı bir şekilde anlatmak istiyorum.

Aralık-2018'de bazı prizlerde elektrik kesildi. Panoyu açtığımda kaçak akım rölesinden (KAR) çıkarak 2 sigortaya giren kablo ısınmış ve yalıtımı erimişti, KAR tarafında gevşemiş ve ark yapıyordu. Sigortalardan atan yoktu.

Sigortayı kapatıp kabloyu yeniledim, KAR'ın da çıkışındaki plastik erimişti.

Elektrikçilere yanan kabloyu göstererek sorduğumda bunun gevşemiş kablo bağlantısı sebebiyle olabileceğini söylediler.

Konut sigortalı olduğundan bildirdim, aynı gün eksper geldi, tespiti yaptı ve KAR için ödeme yapıldı.

Ben de var olan 25A 30mA KAR yerine, forumlarda okuduklarımdan yola çıkarak 40A 30mA değerinde Siemens 5Sv4344-0 40A 30Ma 400V (3 Faz + Nötr) Kaçak Akım Koruma Rölesi aldım ve montajı tamamladım.

Gariplikler ertesi gün başladı, akşam 17-18 arası KAR devreyi kesti, sigortalardan atan yok.

Kaldırınca sorunsuz çalıştı, kablolarda, sigortalarda veya KAR'da ısınma yok, gevşeme yok.

Sonra günlük olarak hemen hemen aynı saatte atmaya başladı. Günlük olarak sadece bir kez, atar atmaz kaldırıyorum, sorunsuz çalışıyor. (Sürekli bir kaçak olsa kaldırınca tekrar tekrar atması lazım.)

Sorunun hep aynı saatlerde olması sebebiyle saat kontrolü yaptım, ilginçtir 17:30 sonrası oluyordu hep.

O saatte evde kendiliğinden devreye giren her hangi bir cihaz yok. Bu olay olduğunda bazen tv, çamaşır, bulaşık, buzdolabı çalışıyor oluyor, bazen ise buzdolabı hariç hiç bir şey çalışmıyor. Hatta bazen yanan lamba bile olmuyor.

Önceki KAR zamanında bu olayı hiç yaşamamıştım, bu sebeple aldığım KAR'da bir sıkıntı olduğunu düşünerek KAR'ı iade edip aynı marka/model alıp taktıp, sonuç aynı.

Hatta bazıları bu sorunun sitedeki bir cihazdan kaynaklanabileceğini söylediği için o saatte sitede olan bir olay var mı diye de inceledim. Hep aynı saat olduğu için örneğin sitenin dış aydınlatmalarının yanması ihtimalini ele aldım fakat saat tutmadı.

Siemens'le irtibata geçtim, durumu detaylı anlattım, önceki rölede bu sorunu yaşamadığımı da belirttim. oradan bir mühendis arkadaş aradı. KAR'ların tölerans değerleri olduğunu anlattı. Bunlar 30mA malum, ama bu maksimum değer. Bazıları 25 mA'da devreyi keserken bazıları 20mA'da, bazıları ise 30 mA'da devreyi kesermiş. Yani ilk KAR'da atmazken bunlarda atmasının sebebi, öncekinin eşik değerinin daha yüksek olması olabilirmiş. netice; o zaman da bu kaçak vardı ama KAR bunu ciddiye almıyordu, şimdiki KAR ise ciddiye alıp müdahale ediyor.

Sonra, farklı bir forumda yaptığım paylaşımda gelen bir cevaptan yola çıkarak şunu tespit ettim: KAR atma saati, sitenin bulunduğu cadde değil ancak tam arkamızdaki sokakta aydınlatmaların yandığı saatle aynı, sitenin elektrik hattı bulunduğu caddeden değil de arka sokaktan alınmış. Aydınlatmalar yanınca KAR atıyor. Böylece hergün 1-2 dakika ilerleyen veya gerileyen bir KAR atma saati mevcut.

En şüpheli cihaz bulaşık makinesi. Prize takılı ise ayın 25 günü KAR atıyor, ama takılı olmasına rağmen 5 gün atmıyor.
Prizden çekili bıraktığımda ise ayın 25 günü KAR atmıyor, ama prizde olmamasına rağmen 5 gün yine de atıyor. Bu durumda sorun makineden değil de prizden gibi oluyor.
Makineyi prize takılı bıraktığımda ise prizdeki sorunu tetiklemiş oluyorum yani.

Konuyu çözüme kavuşturamadım. Makineyi kullanacağımız zaman prize takıp, işi bitince çıkarıyoruz. Dediğim gibi, buna rağmen attığı oluyor KAR'ın, Elektrikçiler de çözüm bulamadı, herkes KAR değiştirelim diyor. Prizde veya cihazda sorun varsa KAR değiştirmek sadece sorunu gizlemek olacak, sorunu çözmeyecek.

Fikri olan paylaşırsa sevinirim.

(Not: bu arada, bizim ev camiye uzak, ezan duyulmaz, ama sokak lambaları tam akşam ezanı saatinde yanıyor, böylece ramazan ayında iftar saatini, bizim KAR'ın atışından takip edebildik. Elektrik kesildiyse top patladı demektir
 
Bir yerde rastlamıştım benzer bir olaya. Sıkı takılı bir fiş çekilince, priz kasadan çıkmış. Teller de çıkmış galiba ki, bir işgüzar da toprak telini nötr ile birleştirip prizi takmış. Arka duvardaki buzdolabı çalışınca KAR atıyordu, buzdolabının fişini çektim, sorun halloldu sandım, tam çıkacakken yine attı. Sadece lamba açıktı. KAR 'ni kapattım, prizlerde cihaz bırakmadım, anahtarları kapattım, avometre ile prizlerde nötr-toprak aralarını 200 Ohm kademesinde ölçtüm, kısa devre gösterdi, bir prizde ise ölçüm alamadım. Prizi açtım, topraktaki tel yok, nötr ile aynı yere bağlanmış, ayırdım, sorun çözüldü.

Belki sizde de aynı durum vardır.

Ama, eğer KAR' ne 3 faz giriyorsa, çıkışından tek fazı eve vermeyi de deneyebilirsiniz.
Ortak anten tesisatının da böyle bir soruna yol açabilmesi olasıdır. O dakikalarda kabloyu çıkararak deneme yapabilirsiniz.
 
Benzer olaya şahit oldum kullanıcı kafayı yiyecekti. Bulaşık makinesi reçine kutusu çatlaktı inceden sızdırıyordu (kaçak akımı açtırmaya sebep). Rezistansında da sıkıntı olabilir. Bununla birlikte prizde gevşek bağlantı yada montaj tırnağına kablonun denk gelmesi gibi bir durum da olabilir.
 
zaman ayar saatli cevre aydınlatma olmasın sakın D:
 
Bu bahsettiğiniz arızanın sebebi %99 elektromanyetik girişimler. Çözümünü hemen söyleyeyim; 63A / 30mA KAKR'ni takarsanız sorun çözülür. Tavsiye SIEMENS.
 
Dikkat !!!
Konu sahibi sn. @akinkalayci 'nın konu yazısı sorusu güme gidiyor !!! ( boşa gitmek )

Diğer konu !!!
ikna olunmadı ise forumda konu açılıp tartışılması !!!
sağlıcakla kalın .

http://www.trerk.com/teknik/4/kacak_akim_rolesi/index.html
yazıdan kısmi alıntıdır .

Eğer sistemde bir kaçak akım oluşursa faz üzerinden geçen akım miktarının tamamı nötr üzerinden dönüş yapmayacağı için, faz ve nötr akımlarının toplamı sıfır olmaz.

Aradaki fark akımı ölçüm transformatörü üzerinde bir manyetik akı oluşturur.

Bu manyetik akı ise algılama sargısı üzerinde bir akım oluşturur.

Oluşan bu akım kumanda devresinin elektromanyetik bobinini harekete geçirir.

Böylece cihazın kapalı konumda bulunan ana kontakları açık konuma geçerek faz ve nötr iletkenleri ile şebekeyi birbirinden ayır
 

63 amper röle ile 40 amper kaçak akım rölesindeki farklar nelerdir .
amperi dışında !!!


 
Son düzenleme:
Örneğin sadece EMI' yla oluşan iç sıkıntılarda satışta olan "şebeke EMI filtreleri" vardır, şebeke girişinden bunu takıyorsunuz, EMI diye bir şey kalmıyor, olay tamamen bitiyor. Ama kaçak akım rölesinin devamlı ve sebepsiz atması ise çok daha başka (üzerinde etraflı araştırılma yapılması ve detaylı incelenmesi gereken) bir konu veya olaydır. Onun ilacı (çaresi) ise daha başka yollar veya önleme yollarıdır. Kolay gelsin.
 
Sebep ve çözüm bayağı bir derinmiş anlaşılan

Bir iki düzeltme yapmak istiyorum, KAR olur olmaz zamanlarda atmıyor, şöyle özetleyeyim:
%90: eğer bulaşık makinesi prizdeyken, sokak aydınlatmaları yandığı anda
%10: eğer bulaşık makinesi prizde değilken, sokak aydınlatmaları yandığı anda

Yani sadece sokak aydınlatmaları yandığı anda atıyor. Ama makine prizde değilse 30 günde 5 kez oluyor bu, prizdeyse 30 günde 25 kez.

Sokak aydınlatmalarına bağlı olduğu için de, atarsa bile günde sadece 1 kez oluyor, ikinci kez atmıyor.

İlave rastgele zamanlarda atma yok. Ve atar atmaz kaldırıyorum, kaldırmaya direnç (yani tekrar atma veya sigorta kolunun boşa kalkması) gibi bir durum da yok.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…