Kaçak Akım Rölesi Paradoksu

Sorun şu ki denediğimiz bir çok üç fazlı asenkron motor yol verme panosundan kaçak akım rölelerini 1 amperin altında tutturamadık . Bu kaçak akım röleleri toroidal sistem kaçak akım röleleri idi . Bunun sebebini ise bir çoğu yeniden sarılmış olan motorların sarımlarında oluşabilecek sipir sayısı farklarına bağladık . Bu hususta yüke koşulmamış bir asenkron motorun üç faz ölçümlerinde fazlar arası ne kadar sapma olur ölçüm yapıp görmek lazım . Yine 30 mA den fazla sapmalar olacağı aşikar . Bu noktada kalkıp kaçak akım rölesiyle yüksek güçlü motor devrelerinde 30 mA kaçak akım rölesi kullanmak da istemek de abesle iştigal bence . Sanayi alanlarında iş güvenliği adına olması gereken çözüm bence 300 mA kaçak akım röleleri ile birlikte düzgün set edilmiş aşırı akım ve kısa devre koruma röleleri , izole halı - izole eldiven - izole ayakkabı gibi korunma cihazlarının kullanılmasına öncelik vermektir .
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Peki 137 kw suruculu kompresorde nasil olacak bu is , bu degerler icin kar varmidir ?
30 ma üzeri insanın üzerinden geçerse tehlikeli orada mütabıkız. 1 amper kaçak miktarı toprak kablosu üzerinden akan akım benim üzerimden değil. 5 ohm luk direnç var ve bu dirençten akan akım 1 amper . Direnci 1 ohm indir akan akım 5 amper olur. Maksat zaten direnci küçültüp akımı yükseltip kontrol elemanına devreyi açtırmak. Gövdede 5 V gerilim var.
Kaçak akımı çıkar sök oradan yine çarpılmazsın. Yoksa 300 ma tutmuyor diyorsun gövdeye temas ettiğinde çarpılman lazım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
öncelikle kaynak, çelik konstrüksiyon, ısıl işlem, maden,tuğla, döküm fab., ağır iş mak. v.s. sanayi imalatının makina ve elk. besleme tesisatlarının ne halde olduğunu bir düşünün, bu dedikleriniz denetimini suistimal eden ve yapamayan devletle, personelini adeta köle gören işverenlerle ve sorumsuz işçi ve teknik personelle düzelir mi?!
 
Çalıştığım fabrika 4 yıllık koreden makineler gelmiş ve makineler nötr süz sadece toprak bağlanan türden.Eski elektrikçi makinelere 4* kablo çekmiş ve toprak yerine nötr çekmiş makineler kore malı ve kumanda devresi izalasyon trafosu ile 380 volttan 120 volt a düşürülmüş.Eski elektrikçi panolara bağladığı fanların ve lambaların elektrik kablosunu 125A lik ana şalterden almış ve toprak olması gereken kablodan nötr almış.Bu bağlantıları tek tek söktüm ve 110/220 trafo aldım makine içindeki 120 volt u 230 volt a çıkardım ve fanlar la lambaları plc için ups eklemem istendi bunedenle ups bu elektrikten besledim PLC den çıkan elektriği 220/110 volt trafo ile 120 volt a düşürüp plc ve power supply leri besledim.
Fabrikada hala topraklama ve kaçak akımlarla ilgili sorunlar var ve bunları hala benim yapmamı bekliyorlar geçenlerde üretim müdürü dedi ki:Fabrika çalışmadığı zamanlar gelip çalışın da tesisatı revizyon yapındı dedi.Bende müdürümüze:Benim ailem var ben evde ne zaman olacağım?Bütün bunları yaparsam evime vakit ayıramam dedim ve müdür sustu!
 
Böyle kapsamlı işler için,konuyu iyi bilen bir ekipten,bedeli karşılığı yardım alınabilir.Ancak,o ekipten,yapılacak iş için garanti alınmasında yarar var.Kısıtlı personelle çalışan kurumların,bu yolu denemesi dışında seçenekleri yoktur.Bir koyundan 4 post çıkmaz !
 
Shcneider de kataloğunu mevzuat a göre ayarlamak zorunda aksi takdir de ürünlerini satamaz satsada mevzuat a uygun olmadığı için iş güvenliği söktürür

Sent from my HUAWEI P7-L10 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
scheinder çalışanımısın bilmiyorum ama hangi yönetmeliğin kaçıncı maddesinde 30 ma diye bi ifade geçiyor. Bende elektrik mühendisiyim bana 300 ma in koruyama sağlamadığına dair mantıklı açıklama yap kabul edeyim. Etraftan döküman yollama
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…