Kaçak Akım Rölesi Sorunu

1- Sıfırlama yaparsan, kaçak akım rölesi atmazzsa bozuktur zaten. Sıfırlama varsa iptal et!
2- Sıfırlama yoksa ve genede atıyorsa, makinalardan birinin faz veya nötr kablosu gövdeye veya birbirine temas ediyordur.
3- Buatlarda veya prizlerde kablo teması vardır. (Eski evlerin buatları örümcek ağı gibi)
Linye sigortalarını indirerek, prizlerden fişleri çekerek arızalı hattı veya makinayı bul.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ev içi sigorta kutusundaki linye sigortalarını,kaç tane ise(örneğin 5 linye) önce 4 tanesini indir,1 tanesi enerjili kalsın K.A.K.R da enerjili kalsın cihazlarını çalıştır,yarım saatte bir röle atıyor demiştin bekle atıyorsa o sigortaya ait linye hattını buatlardan itibaren takip etmelisin.Sigorta atmadıysa aynı yöntemle diğer sigortalarını kontrol edip arızzayı bulman mümkün.Biraz zaman alır tabi daha önce K.A.KR DE bir arıza varmı diye ön kontrol yaparsan daha iyi olur.Kolay gelsin.
 
Ben kisa k.a.r bahsetmek İstİyorum. k.a.r kendİ İÇİnde geÇen akim gİren akim la Çikan akim mi toplayarak sonucu 0 olarak gÖrdÜĞÜ mÜddetÇe devreyİ kapali tutar eger 0 deĞİlde 0<35 mili amper üzeri gÖrÜrse devreyİ 0.2 sn aÇar. kullanim amaci canlilari ve cİhazlari korumak.
montaji İse grub sİgortaya benzer farki İse nÖtrÜnde fazlar bİrlİkte gİrmesİdİr.
İletkenlerden geÇen akimin manyetİk alan oluŞturmasidir oluŞan manyetİk alanin dengesİ bozulduĞunda devreyİ aÇar.
baĞlantida dİkkat edİlecek husular
nÖtr toprakla kisa devre olmasin.
k.a.r gİren fazlarin nÖtrÜ k.a.r nÖtrÜnden beslenmedİr.
kolay gelsİn
 
Meraba arkadaşlar...
Faydalı bir site yaratmışınız teşekkürler. Bende kaçak akım rölesi problemi yaşadığım için yeni konu açmaya gerek duymadım.
Şantiyemizde ana panodaki kaçak akım rölesi devamlı açıyor, sebebi ise dalgıç pompalar ve elektrodlu kaynak makinaları. Dalgıç pompaların nötrünü bağladıkları için atıyomuş onu buldum hallettik, tesisattaki ufak tefek izolasyon problemlerini de giderdik fakat elektrodlu kaynak makinalarını napıcaz bilemiyorum.
Konuya hakimim ama kaynak makinesi olayını çözemedim, elimiz kolumuz bağlı her an açmasını bekliyoruz.
RHM10 merlin gerlin röle, 630A şalter kullanıyoruz. Bu kaynak makinelerini işletmenin bi yolu olmalı. Bilen var mı?
 
berat666 ' Alıntı:
...elektrodlu kaynak makinalarını napıcaz bilemiyorum...RHM10 merlin gerlin röle, 630A şalter kullanıyoruz. Bu kaynak makinelerini işletmenin bi yolu olmalı. Bilen var mı?

Elektrotlu kaynak makinası iki fazla çalışıyor. Röle bunun için açıyor. Kaynağın beslemesini röleden önce yaparsan bir çözüm olur. (Bu da uğraştırır gibi...)
 
Çok fazla çelik işi olacağından üç fazlı kaynak makinaları da gelicektir mutlaka.
Röleden önce enerji almak tek çözüm gibi ama pano hazır ve aktif durumda artık böyle bir durumumuz yok, başka türlü çözmeye çalışıyorum.
 
Arkadaşlar kaynak makinası 2 fazlı olsada bu kaçak akım için sakınca değil.Atmaması gerekir.Bence bu kaynak makinalarının içinde nötr ,toprak birleştirilmiş olabilir.Bir keresinde sürekli kaçak akım açtıran bir gazaltı kaynak makinasının kusurunu makina içindeki klemens grubunda bulmuştum.Besleme kablosundan gelen nötr iletkeni sarı-yeşil renkli ray klemense bağlıydı.Bu klemens de takılı olduğu ray ile terminalini bağlantı sağlayarak topraklıyordu.Makina tekerlekli olduğundan kaçak akımı hemen açtırmıyor,makina gövdesine metal parçalar değdiğinde kaçak oluşuyor ve kaçak akım rölesi açıyordu.Bağlantıyı düzeltmek istedim garanti kapsamı dışına çıkar diye kabul etmediler.Makinanın altına ve yanına kauçuk bant ile izolasyon yaparak durumu idare ettiler.
 
tknsyn ' Alıntı:
Arkadaşlar kaynak makinası 2 fazlı olsada bu kaçak akım için sakınca değil.Atmaması gerekir.Bence bu kaynak makinalarının içinde nötr ,toprak birleştirilmiş olabilir.

Doğru. Ben yanlış düşündüm. Kaynak primeri üç fazla beslenip, sekonderi bir fazlı da olabilir. Yorumunuzda haklısınız.

Bir de şu durum var: Kaynak makinesinin fişinin takıldığı trifaze prizin orta ucuna topraklama kablosu bağlanmış olabilir. Bize bir hazır pano gelmişti. Bundaki trifaze prizin orta ucuna topraklama kablosunu bağlamışlar. Montajını duvara yaptık. Bizim bir fazlı matlabı taktık, zayıf çalışıyor (topraklama zayıfmış). Orta uca nötürü bağladık. Normale döndü matkabın sesi.
 
kaçak akım daire girişlerine bağlanır kendinden sigortalı olanıda var,olmayanıda,mesela siemens de yok merlin gerinde yok,bina için bir sigorta birde kaçak akım bağlanır,faz sigortaya girer çıkar kaçak akıma girer nötr direk kaçak akıma girer ve çıkar daireyi besler,topraklama ile nötr iletken arasında kısa devre varsa kaçak akım atar faz ile nötr iletken arasında kısa devre varsa sigorta atar
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…