kaçak akım rölesi sorunu

asabir

Üye
Katılım
13 Nis 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
arkadaşlar bugun elektrik tesisatını yaptığımız okulda geçici kabul vardı ve elektrik mühendisi bizden kaçak akım rölesini denememizi istedi.bizde bir kabloyu alıp notr ıle topragı kısa devre yaptık ve kat dagıtım panosundaki 30 ma lik role ile ana panodaki 300 ma lik role attı.normalde ikisini birden atmaması gerekiyor.sizce bunun nedeni nedir normal midir yoksa tesisatta bir sorun mu var?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
onu anladım da mühendis diyor ki onun atmaması lazım.bende dedim ki notr ile toprak arası 30 ma daha yuksek kacak akım oluşur o yuzden 300 ma lik kar da atıyor.yanlıs mı dusunuyorum.
 
Birleştirme yaptığınız anda, nötürden toprağa akan akım miktarı 300mA den fazla ise atması normaldir. Mühendise göre neden atmaması gerekiyormuş? Sebep belirtti mi?
 
söylemedi ama bizim yaptığımız tesisatta kusur olabileceğini söyledi.
 
derindusunce arkadaşımız söylemiş. " selektivite " . Eğer,300 mA röleyi,selektif tip yapmaz
iseniz,bu sorun kaçınılmaz olarak hep olur.Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'nin 18. maddesi,
projeyi çizenler ! ve o projeyi tasdik edenler ! tarafından biliniyor olsa,bu tip sorunlarla
karşılaşılmaz.Tekrarlayalım.Eğer,300 mA lik kaçak akım şalteri " selektif " tip değil ise,bir
olay anında,30 mA le birlikte açabilir.
 
Arkadaşlarımız selektivite ile ilgili olarak genel açıklamayı yapmış. Ancak kaçak akım röleleri alınırken selektif olup olmadığı hususu dikkate alınmadığı için testler genel olarak bu yönde yapılıyor. K.A.K.Ş. testinde eğer selektivite yok ise faz ile nötrü birbirine değdirerek yapılan testler aslında doğru değil. Bunun sonucunda yaşadığınız sorun ortaya çıkar ve hem 300 mA hem de 30 mA açma yapacaktır. Bunun gibi bir durumda faz ile toprak arasına 10 W değerinde bir ampül bağlayarak yapacağınız test daha sağlıklı olacaktır. Tabi ki bir de K.A.K.Ş. üzerinde bulunan test butonu ile de kontrol yapabilirsiniz.
 
Siz test olayını faz -toprak arasından 30 mA lik akım geçecek şekilde yapsaydınız
(watlı direnç ile) problem çıkmazdı.Ama 300 ma lik röleyi gecikmeli takmanın
daha uygun olacağı ortaya çıkmayacaktı.
300 mA lik röle gecikmeli açan tipte olsaydı atmayacaktı.
 
Asabir arkadaşım,

Belliki titizlikle çalışmışsınız ve işinizi bitirmişsiniz, elinize sağlık. Ayrıca size teşekkürü bir borç biliyorum çünkü, malesef bir çok kişi kak rölelerini resmi mevzuat gereğince koyuyor tesisatıda belli bir disiplinde yapmıyor, kabul yapıldıktan sonrada iptal ediyor. bu tür olaylarla muhakkak sizde karşılaşmışsınızdır.

gelşelim bu kak rölelerinin il-kisininde atma sebebibine. 30ma lik kak röleleri can güvenliği için 300ma lik olanlarda yangın emniyeti için kullanılır. Siz toprak-nötr kısadevresi yaptığınızda elbette 300ma den çok fazla bir akım toprağa akar ve her iki kak röleside açar, bu durumda zaten böyle olması sizin çalışmanızın doğruluğunu destekler.

Eğer siz nötr-toprak arasını 1500ohm( yaklaşık insan direnci) civarı bir dirençle kısadevre etseydiniz sadece 30malik kak rölesi açardı. Bunun amacı olası canlı temasında 30ma geçtiğinde direnci 1500ohm olan canlının üzerinde 45(1500x0,03=45Volt) voltun üstünde bir gerilim düşümünü aşmamaktır. bildiğiniz gibi 45-50volt üzeri hayati tehlike arz eder.

saygılarımla
 
Sorunun çözümü için S tipi Kaçak akım koruma şalteri seçilmelidir.S tipi kaçak akım koruma şalterleri Anma kaçak akım değerinde 130 ms ile 500 ms arasında açma yapacak şekilde üretilirler.Gecikmesiz kaçak akım koruma şalterlerinde ise bu değer maksimum 100 ms dir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…