Kaçak akım rölesi, test edildi onaylandı

Elbruz

Üye
Katılım
2 Ağu 2011
Mesajlar
121
Puanları
1
Evet değerli arkadaşlar, geçenlerde bu rölelerle ilgili bir başlık altında istişare etmiştik, kaçak akım rölesini buton dışında anma değerinde atıp atmayacağını nasıl test edebiliriz diye sormuştum. Sonra kafamda bir ampul yandı ve sonunda bu testi yaptım.

Bir adet seyyar duy, bi miktar kablo ve topraklı fiş ile test aracımı yaptım. Amaç ampulu faz ile toprak arasına bağlayarak röleyi attırmaktı. Bir üstadımız 100 wattlık ampul falan demişti yanlış hatırlamıyorsam, ama ben bunu 30 ma civarında bir akımla denemek istedim. Ve duya 7.5 wattlık gece lambası ampulü taktım. Teorik olarak 7.5/220'den 34 miliamper gibi bir değer çıkıyor.

Ve faz yönüne göre fişi taktığım anda ampul çok kısa yanıp söndü, kaçak akım anında enerjiyi kesti. Farklı saatlerde 6-7 deneme daha yaptım, her seferinde röle enerjiyi kesti ve rüştünü ispatladı. Videoya çekip koymak da istiyorum, ama ev arkadaşımın bilgisayarında batarya olmadığı için keyfini kaçırmak istemiyorum şimdi :D

Yalnız bir denemede de ilginç bir olay oldu, gece saatiydi, kaçak akımla birlikte prizin sigortası da attı. Kontrol ettim, herhangi bir kısa devre bulamadım, zaten ark veya ses de çıkmadı ve seyyarda herhangi bir kararma falan söz konusu değil. Bu hakikaten beni şaşırttı doğrusu.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Hiç yorum gelmediğine göre sanırım bilindik birşey denedim, ben de hem güvenli hem güvenilirliği yüksek bir test yaptığımı düşünmüştüm.
 
evet daha önce biliniyordu bu olay hatta lambaya bile gerek yok 20 cm kablo ile de olur lambanın bir artısı var dediniz ki lamba biraz yandı sonra kak şalteri açtı bu lambanın yanması toprak direncinin iyi olduğunu gösterir
 
Benim amacım kaçak akımın çalıştığı veya çalışmadığını denemek değildi, faz ile toprağı kısa devre etsem atacağını zaten biliyorum. Benim amacım tam olarak şuydu, biz faz ile temas edip çarpılırsak acaba atacak mı? Bu aletler insan için tehlike sınırı olan 30 ma seviyesinde devreyi çift yönlü kapatma iddiasında değil mi? İşte dedikleri gibi, acaba bizim üzerimizden bu seviyede bir akım toprağa akınca acaba bizi kurtaracak mı? Gidip çıplak ayak faz tutacak halimiz yok, ama 30 ma hassasiyetini de nasıl ölçeceğiz? Sorun buydu.

Ben faz-toprak birleştirdiğimde zaten aradan onlarca amper akacak, kaçak akım açmasa sigorta atacak. Ben teoride yarattığım 34 ma kaçak akımda rölenin defalarca anında açtığını gördüm amacıma ulaştım.

Özetle olay bu, büyük kaçak akımlarda flash pasifik bilmemne röleler de atar, hoş onlar zaten kafasına göre atar. Bir kaçak akım rölesi, şunu bunu birbirine değdirip kendin değmemeye uğraşmadan, sadece bir çocuğun bile takabileceği bir fişi takarak, 7.5 watt ampulle faz-toprak arası 34 miliamper akım geçirerek bu rölenin atıp atmayacağını görmek. Saygılar...
 
Hocam 20 cm kablodan kasıt faz-toprak değilde nötr-toprak bitşeltirilerek yapılan testtir. Faz toprak birleştirme oldukça tehlikeli olacaktır :)

Dediğiniz gibi birçok röle 30 mA sevilerinde açıyor devreyi ancak bu siz faza dokunduğunuzda devreyi açacağı anlamına gelmiyor, 30 mA kaçak akım rölesi olan birçok yerde birkaç defa çarpıldım. Hiçbirinde röle açmadı.
 
Sayın Vacip Deniz nötr-toprak birleştirme yeterli hassasiyete sahip oluyor mu? Onu denemedim ama faz-toprak arası 30 ma geçirmek gibi kesinliğe sahip olmayacaktır zannımca.

Sizin durumunuzda demek ki yeterince yalıtkan durumdaymışsınız ki şükür diyelim, herhalde çarpıldığınızla kendinizi çekebilmişsinizdir. Benim bir akrabam var 60 yaşlarında tecrübeli elektrikçidir, biraz fazla tecrübeli yalnız, lamba kablosu bağlarken bırak sigortayı anahtarı bile kapatmadan tahta sandalyede ayağında terlik kablo bağlamıştı bir kere, yahu dedim napıyorsun bu böyle bişey yapmaz demişti adam :D
 
Sayın Elbruz,
Genelde elektrik cesur elektrikçiyi pek sevmez. Elbet bizde enerji altındayken çalışıyoruz zaman zaman, fakat imkanım olduğu her an enerjiyi keserek çalışıyorum.

Nötr toprak birleştirmeye gelince, biz bu denemeyi kaçak akım rölesinin tam 30 mA de açtığını test etmekten ziyade, topraklama sağlammı? Kaçak akım rölesi çalışıyormu ? bunları denemek için kullandığımız bir yöntem.
 
Merhabalar değerli ustalarım. Aslında ben burada Vacip Deniz ustama tamamen katılıyorum. Sayın Elburz ustamızın yaptıgı testleri de takdir ediyorum. Ama burada önemli olan ayaklarımızın altındaki cisimlerin yalıtkanlık durumuna göre rolenin ne kadar sürede açacağı meselesi. Açana kadar bizde muhakkak bir etki bırakacak. Artık O da şansımıza kaldı. Az mı çok mu etki bırakır Allah umuduna kaldık.
 
Videonun isminden tahmin ettim Sayın Kazım Uğur bunu izlemiştim. Bir tane daha vardı ama nedir nerededir bilgi bulamadım, böyle konser gibi bişeyde artık tel mi kopup düşüyor ne oluyor tam anlaşılmıyor, devamındaki çekimde yan yana yerde yatan 20 civarı insan var. Elektrikle toplu katliam adı altında birisi paylaşmış ama nasıl olduğu hakkında bilgi yok.

Sayın Vacip Deniz, benim yaptığım test de aslında topraklamayı da test ediyor çünkü topraklama yoksa ya da sıfırlama varsa zaten KAR açmayacak. Lamba yanmazsa hiç bişey yok lamba yanar da açmazsa ya sıfırlama vardır ya KAR açmamıştır.

Şu konuyu bir istişare edelim, hassasiyet konusunda nötr-toprak birleştirme mi yoksa nötr-faz arasına 7.5 watt yük bağlama mı daha iyi olacak? :) Neden derseniz benim yaptığım tabir yerindeyse zımbırtı da çantada gezdirilebilecek bişey, fişi prize takıyorsun tak röle aşağı iniyor. Tabi nötr-toprak birleştirmede de ikisi arasında akım akacağı için fazın herhangi bir rolü olmadığından röle açar. Benimki zaten gerçekten 30 ma akıma kapılsak kesip kesmeyeceği idi bu fikirle yaptım sonra bunu paylaştım işte ;)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,101
Mesajlar
923,246
Kullanıcılar
451,416
Son üye
avsukrugocer

Yeni konular

Geri
Üst