kaçaktan önceki topraklama önemli mi

Bu sistemi tt ye çevirmek mümkün müdür. Büyük bir fabrika da zor olacak diye düşünüyorum. Bir de bu sistemlerin en sağlıklısi hangisi
 
Bu sistemi tt ye çevirmek mümkün müdür. Büyük bir fabrika da zor olacak diye düşünüyorum. Bir de bu sistemlerin en sağlıklısi hangisi
Zaten sıfırlama denilen olayı koruma topraklamasinin olmadığı yapma maliyetinin yüksek olması sebebiyle gerekli şartlar oluşursa yaparlar.TT şebeke bina inşaatıyla başlayıp bina demirlerilerinden tutun çıplak örgülü bakır vs. ile hesaplamalarla yapmak gerekiyor, böylece kaçak akım koruma rolesi tahsis ederek koruma sağlanmış olur.Turkiye'de Tedaş TT şebekeyi tercih eder, TN-S sistemi ile TT 'nin hangisinin iyi olduğu hala tartışılır, TN-S maliyet yüksek olması sebebiyle herhalde tercih edilmiyor, tüm her yerin topraginin trafo yıldız noktasına taşınması ekstra maliyet olması dezantaj olması düşünülebilir.

Sent from my HUAWEI RIO-L01 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Son düzenleme:
TN-C sistem ne demektir onu anlamak gerekiyor öncelikle.

TN-C Sistemde toprak ve nötr iletkeni aynı ve tek iletkendir.

Diyelim ki bir makinaya faz ve nötr bağlantısını yaptık. TN-C sistem gereği gövdeye de aynı nötr bağlantısını bağladık.

Şimdi gövde ye bir kaçak oluştuğunda bu kaçak gövde üzerinden tekrar nötr iletkenine aktarılacak ve nötr dönüş akımında bir değişiklik olmayacak. Kakr ise tamamen işlevsiz kalacaktır.

TN-C Sistemde her kaçak zaten bir kısa devre oluşturacaktır. Ve bu kısa devre akımı kullandığınız sigortayı attıracak güçte olmalıdır. (ölçmek gerekir).

Diyelim ki 16C bir Sigorta bağlı olsun bu makinada. Bu sigorta c tipi olduğu için 10 katında açma yapacaktır. Yani 160 amper kısadevre gördüğü anda açar.

Bizim hat empedans değerimiz eğer 230/160=1,43 ohm dan düşük ise bu sigorta bizim için uygun demektir. Yüksek ise sigorta B tipi seçilebilir. Veya hat empedans değerinin düşürülmesi gerekir.

TN-C sistemin en büyük handikapı ise faz-nötr değişiklişi ve nötr kopması durumunda ortaya çıkar.

Umarım yardımı olur.
 
Konuyu çok iyi anladım.
Takıldığım konu ise bir sistemi tnc mi yoksa tt mi tasarlamaliyiz?
Bir diğerı ise şayet tt daha mantıklı ise büyük bir fabrikayı tnc den tt ye çevirmek mantıklı bir yatırım olur mu.
Böyle bir öneri ile gitmek büyük ihtimal kabul göremeyecektir diye düşünüyorum
 
Hocam bir sorum olucak kisa devre oldugu anda notur hattinda anlik olarak sigorta atma anina kadar bir voltaj yukselmesi olurmu oluyor ise bunun onune nasil gece biliriz bizim makinemizde hasas cihazlar var sigorta var sistemde atmasina atiyor ama belli bizaman sonra cihazlar dayanamayip ariza yapiyor makinanin govdesine bir kablo baglayip topraga bakir boru ile saplasak sorun cozulurmu sizce ne yapmaliyim
 
@hotcehamber
Sizdeki makinelerin sigortaları hangi tip? Fotoğrafını çekip yükleme imkanınız var mı?

Saygılar...
 
Kaliteli ( piyasada yutturulmaya çalışılan uyduruk şeylerden değil ),parafudr montajı yaptırmanız halinde,sorununuz çözülebilir.Kısa devre halinde,gerilim yükselmesi beklenen bir
durumdur.Ancak,bu olay, daha ziyade yüksek gerilimde ve uç noktalarda kendini gösterir.AG için,pek rastlanan bir durum değildir.Sigorta kalite ve karakteristiklerinide gözden geçirmenizde yarar var.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…