Farklı bir sorum var. Pek çok şeyi öğrenip de onlarca tesisat kurup da hiç üzerinde düşünmediğim bir durum aslında. Nötr hatlarda
Elektrik yoktur. Dokunduğumuzda elektrik çarpmıyor. Ama faz ve nötr beraber kullanılınca devre birbirini tamamlıyor ve bağlı cihaz çalışıyor. Nötr hatda elektrik yok ise tam olarak ne yapıyor?, görevi nedir ? Evet devreyi tamamlıyor ama üzerinden hiç akım geçmiyorsa ne işe yarıyor ?
Farklı bir sorum ise şuan çalıştığımız binada gelen ana hat 3x16 + 10 şeklinde. 16mm olanlar faz, 10mm olan nötr. Siyah yeraltı kablosu. Binada 12 adet daire ve 2 adet dükkan var. Enerji firması bu kabloyu yeterli bulmuş. Ama her bir bağımsız bölüm için 5x6mm kablo çektik. Enerji firması bu şekilde yapılmasını istiyor diye yapıyoruz ama nedenini bilmiyorum. Beraber çalıştığım kişilerde bilmiyor. Ezbere pano kuruyoruz, tesisat çekiyoruz. Böyle olmalı denildiği için böyle yapıyoruz. Tabi ben çok meraklı olduğum için zaman zaman sorguluyorum. 14 bağımsız bölüme 5x6 çekip bunu sadece 3x16 + 10 ile nasıl yeterli buluyoruz? Böyle bir yer kurmuştuk altında süper market vardı. Ölçüp yapmıştım her bir fazdan anlık 35A-38A çekiyordu. Dairelere tek tek bakmadım ama onların kullanımını da dahil edersek ana hat bu kadar yükü taşımaya nasıl yetiyor diye düşünmüştüm. Acaba o kablolar daha mı farklı ?