Kablo Kesit Tayini Formülü (kablo kesit hesabı formülü)

verdiğiniz sayfa daki rar dosyalarını acarken şifre istiyor setup sonunda

arkadaşlar vermiş olduğunuz setup sayfası şifre isityor. şifre nedir?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sn. Ozi 26,

En iyisi, siz buraya örnek bir soru yazın, gerekli verileri verin ve neyi bulacağımızı sorun. Biz de burada çözümünü beraber yapalım.Mümkünse günlük hayatta mevcut olan bir uygulamadan örnek verirsek, daha sağlam olur ( Ör; P=75 KW, L=42 m., S=? gibi...)
 
ornegın 4 kw bır motorumuz var voltajı 380 40 metrede bu motor bunun ıcın kac mmlık kablo uygun duser

___

benım anlayamadım olay cıkan sonuc yuzde e olarakmı cıkıyor mesala cıkan sonuc %2,6 cıktı motor ıcın yaptık bu ıslemı %3 kucuk oldugundan uygun olur yanı? tekrar bu sonucu 380 carpıp voltaj dusumunu bulmamıza gerek kalmıyor yanı

___

ve dıger arkadasım taplosundakı 24 volt ıcın kullanılan formulde kesıtler cok ucuk cıkıyor
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sn Ozi 26,

Öncelikle şunu belirteyim ki, biz hiç bir zaman sadece gerilim düşümü hesabı yaparak kablo kesidi tayin etmeyiz. Mutlaka eş zamanlı olarak, ''Akım Kontrolü'' de yapmamız gerekiyor.( Bildiğimiz 3 fazlı güç formülü bağıntısından kolaylıkla yapılabilir ) Kablo kesit tayini ile ilgili forumumuzda sayısız örnekler var. Hepsini inceleminizi öneririm.

S=100x4000x40 / 56x3x380x380 ise S=0.66 bulunur. Biz bu sonuçtan yola çıkarak hemen kablo kesidi belirlemeyiz, bir de akım kontrolünü yaparız.

P= 1.73xUxIxCosQ den I Akımını hesaplarsak, ( CosQ=0.8 alıyorum) I= 7,6 A

Bu durumda diyebiliriz ki, teorik olarak seçeceğimiz kablo kesidi en az 0.66 mm2 lik değerden büyük kesitte olmalı ve en az 7.6 A i taşıyabilmelidir. Kabloların akım taşıma kapasiteleri tablolarda yazıyor zaten ordan bakılıp mesela 1.5 mm2 lik bir kablo seçebilirsiniz.

Fakat hiç bir iyi elektrikçi, deneyimli bir usta, size 1.5 mm2 kullanın demez.Teorik hesaplar, her ne kadar 1.5 mm2 nin uygun olduğu ispat etse de, tahminimce sizin de içinize tam olarak sinmez. Haksız da sayılmazsınız. Bunun sebeplerini açıklamaya çalışayım :
a-) Motor etiketinde yazan 4KW değeri, motorların verimi %100 olmadığından aslında 4 kW tan fazla akım çeker
b-) Kullanacağınız kablonun izolasyon maddesi PVC, XLPE veya Kauçuk olmasına bağlı olarak akım taşıma kapasitesi değişir.
c-)Motorun çalışacağı ortam sıcaklığı sabit ve 20C ile sabit olmazsa, bu sıcaklık değerinin üstündeki her sıcaklıkta daha fazla akım çekecektir.Örneğin bu motorun bina çatısında olduğunu ve yazın 45 C sıcaklık altında da çalışması gerektiğini düşünelim..
d-) Bu kablo nasıl bir yere döşenmiştir, tava içinde bir sürü kablo ile beraber çekilmişse, kablo akım azaltma faktörü de kullanılmak durumunda olur.
d-)Formulde U=380 volt yazdık ama besleme noktası trafodan uzaksa bu değer daha da düşebilir,...

Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı, sadece formuller ile sınırlı kalmamalıyız. Formuller yanlış olduğundan değil, formuller oluşturulurken, tesisatımızın gerçek değerleri bilinmeksizin bir sürü ön kabul yapılmış olduğundan dolayı sakıncalıdır bu.
%e=0.0124xPxL/S formülü son derece basitleştirilmiş bir formuldür ve yukarıdaki tablolardaki uzun formullerden ön peşin kabuller yapılarak elde edilmiştir.

Konuyu uzattığımın farkındayım ama bunları da paylaşmak istedim.Konuya dönersek,
İnternette arama yaptırdığınız zaman bir sürü birbirinden farklı formatta gerilim düşümü hesap formülü görürsünüz ve kafanız da karışır. Mesela bazı kaynaklar, DeltaU=...... şeklinde formuller verir, bazıları da %e=.......şeklinde verir. Aralarındaki tek fark bir, hattın sonunda gerilimin kaç volt azalacağını verir, diğeri de, yani %e=... formülü de bize, bu değerin yüzde kaça denk geldiğini verir. Bizim formuldeki 100 sayısı da burdan gelmektedir.
%e=2.6 gibi bir değer bulduğunuzda bunu bir daha herhangi bir şeyle çarpmanıza gerek yok...2.6<3 ise uygundur der geçersiniz. İlla merak ediyorsak %e=2.6 dan anlamamız gereken şudur. Hattın başı U=380 volt ise hattın sonunda(motor klemensinde) ölçülecek gerilim : 380 - (380x0.026) = 380-9.88 = 370.12 volttur. Ya da mesela, bize, gerilim düşümü %3'ü geçemez denildiğinde, aslında denilen,motor klemensindeki gerilim değeriniz,
380-(380x0.03)=380-11.4=368 volttan aşağı olamaz denilmiş oluyor.

Umarım bunca lafı yazmam anlaşılmaya yönelik bir şeylere katkıda bulunur.Kolay gelsin
 
paylaşımlar için teşekkürler arkadaşlar, arkadaşların yazdığı %3, %5, %1,5 oranları saçma değldir hepsinin kullanma yeri farklıdır,

aydınlatma için %1.5 motorlar için %3 gerilim düşümü toleransı vardır. Eğer sistem bir trafo ile besleniyorsa trafolarda çıkış 400V olduğu için ( 400-380=20 ise %5) artı % 5 tolerans koyabiliriz, yani trafolu sistem de aydınlatma için %6,5 motor devreleri için %8 gerilim düşümü alınabilir. konu hakkında referans olarak tedaş yönetmelikleri alınmalıdır.
 
merhabalar, ben ugur izmirden. kablo secimi konusunda yardima ihtiyacim var, siz sanirim bu isin icindesiniz, acaba yardimci olurmusunuz? Tuzlu suda calisak 30 metrelik bir kabloya ihtiyacimiz var. bu kablo suyun altindaki 4 adet motoru ve 1 adet pompaya guc verecek. motorun 1tanesi 300watt ve 24volt ile calisior ayrica 16amper akim cekiyor. pompa ise 150watt ve 7,5amper akim cekiyor. Denizin ustunden 2 tane seri baglanmis aku ile 24 voltluk bi guc saglayicimiz olacak. Bu konuda kablo secmemde yardimci olursaniz cok sevinirim.
 
Yeni bir beton santrali kuruyoruz 120 kw gucunde ana trafoya 350 mt uzaklıkta bunun kablo gerılım dusumu hesabını nasıl yaparız
 
Büyük güçlü motorunuz yok ise,3x185+95 mm2 NYY kablo kullanabilirsiniz.Tek kabloda arı-
za olması halinde,belirli bir süre ,daha düşük güçte çalışmaya müsait bir tesis ise,2 adet
3x95+50 mm2 kablo kullanmayı da düşünebilirsiniz.
 
yukardaki formulde ve tablolarda tek damar kablonun cekecegi akımlar hesaplanmış peki cok damar (nyaf) kablo da durum nedir bir tablosu varmı
şimdiden teşekkurler
 
Kablo firmaları dokümanlarından yararlanabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,074
Mesajlar
932,821
Kullanıcılar
453,074
Son üye
accbeatz

Yeni konular

Geri
Üst