Kablo test cihazına, takılan kablodan elektrik gelirse bozulur mu?

Katılım
20 Eyl 2015
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
34
Arkadaşlar iyi günler. Network ve güvenlik sistemleri ile uğraşan biriyim. İşime yarayacağını düşünerek, geçen hafta 80TL'ye aşağıda ki kablo test cihazını aldım. Cihaz RJ11, RJ45, Koaksiyel ve Usb sağlamlık ölçümü yapıyor.


Myn5Wa.jpg


RJ11, RJ45 ve Koaksiyel portlarını elimde ki kablolar ile test ettikten sonra sıra Usb portuna geldi. Bunun için bilgisayarıma takılı olan yazıcının kablosunu (Usb Type B) çıkartıp ana aparata taktım lakin diğer ucunu (Usb Type A) ufak modüle takmadığımı fark etmeyip bilgisayarda takılı halde unutarak cihazın üstünde ki yuvarlak test butonuna bastım. Bir de baktım cihazın power ışığı yanık kaldı ve diğer ışıklar bir kaç kez kapanıp açıldı. Bende hemen Usb'yi çıkarttım. Sonuçta bilgisayar kasamda ki Usb'den cihaza +5V geldi. Ama Allah'dan cihaza bir zarar gelmedi zira sonradan bilgisayara takılı Usb'yi de çıkartıp ufak modüle takınca testi sorunsuz gerçekleştirip sağlam raporu verdi.

Bu olay üzerine aklıma şu geldi:

Diyelim ki 8 katlı bir bina var ve 8. katında da, kablosunun bir yerinden zedelenme ihtimali olduğunu düşündüğüm bir kamera var ki kameraya takılan RJ45 switch'in ışığı yanıyor ama kayıt cihazına görüntü gelmiyor. Bende bu kabloyu test etmek istiyorum. Binada her katta da 1'er kamera var ve bütün kameralar, en alt katta ki sistem odasında bulunan poe switch tarafından besleniyor.

Elimde ki test cihazının ufak aparatını arkadaşıma verdim ve sistem odasına inip sırası ile 1 den 8 e kadar bütün portlara işaretim ile tek tek takmasını söyledim. Bende ana modüle 8. katta ki kameranın RJ45'ini çıkartıp bağladım. O kameraya gelen bu Cat kablonun switch'de ki ucu 7. port diyelim ama arkadaşım da bende bunu bilmiyoruz, zaten tespit etmeye çalışıyoruz. Arkadaşım baştan başlamak için mini modüle 1. portta ki RJ45 ucu taktı ama oda ne switch, poe switch olduğu için ben test butonuna basar basmaz cihaza, switch'de ki bu porttan cihaza akım gelecek.

Buraya kadar anlattıklarımda bir sorun yoksa bunun üzerine 2 soru soruyorum;

1-) Cihaz bu durumda bozulur mu? Zira Usb'den gelen akım ile bozulmadı ama Poe Switch'den gelen akım ile bozulur mu? Ki Poe Switch'den gelen akımın voltaj değeri nedir?

2-) Ben bu cihazı, zaten bu gibi network sistemlerinde kabloların yerini tespit etmek maksadı ile aldım. Yani avometre ile, propları RJ45 ucunun herhangi iki ucunu değdirip, aşağıdan da diğer bütün RJ45'leri tek tek çıkartıp o iki ucu kısa devre yaparak tespit etmesini bende biliyorum zira zaten o yüzden bunun gibi bir cihaza ihtiyaç duydum ama bu cihaz bu işe yaramıyorsa ne işe yarıyor? Ben gene klasik avometre yöntemi ile kabloyu tespit edeceğim, bu cihaz da sağlamlığını mı yapacak?

Bu noktada öğrenmek istediğim şey şu; Örneğimden devam edersem, RJ45'i ana modüle takıp diğer ucunu da tek tek poe switch'de ki bütün portlara takıp test etsem, doğru portu bulana kadar cihaz bozulur mu? Sonuçta her yanlış portta cihaza switch'den o kablo ile akım gelecek. Yoksa içinde illa ki bir koruma devresi var mıdır? Yoksa gerçekten bu cihazın üretim amacı ve benim almam çok saçma olmuş olacak. Hayır yani cihazı 20 bilemedin 30TL'ye alsam gam yemeyeceğim ama 80TL'ye aldıktan sonra kesin olması gereken bir özelliğin olmaması beni enayi yerine koyacak gibi.

Zira cihazın içini dahi açıp inceledim ve çok basit bir sisteminin olduğunu gördüm (zaten markasız bir test cihazından, daha doğrusu bir kablo test cihazından ne beklenir ki)

L4VDnV.jpg



Ek olarak 3 ve son sorum ise;

Aslında aklımda tam da bu iş için olduğunu düşündüğüm daha işlevsel bir cihaz vardı ve bunun içinde daha önce biraz incelediğim Mastech MS 6813 cihazını almak istemiştim ama o zamanlar 200TL üzeri olduğu için yanaşmadım. Şimdi ise 150TL'nin altında bulmak mümkün lakin ben yukarıda ki cihazı aldığımda, Mastech aklımdan tamamen çıkmış. Sonradan pişman oldum keşke üzerine bir 60,70TL daha koyup ömürlük 1 kere bu cihazı alsaydım diye. Sonuçta bu cihazında Usb hariç diğer RJ11, RJ45 ve Koaksiyel testi var ki Usb'de işime yarayan bir test değil zaten. Hem o kablo tespit işini de bu cihaz sanırım yapıyor. Misal Rj45'i ana modüle takıp, kalem gibi olan aparatı ile switch'de ki bütün kabloların üzerinde gezdiriyorsun ve hangisinde ötüyor ise yukarıda taktığın RJ45'in diğer ucu odur. Sizce elimde ki cihazı 40,50TL'ye elden çıkartıp Mastech MS 6813 almam daha mantıklı olur mu?

ylB2Pj.jpg
 
2. maddedeki açıklaman gibi olduğunu düşünüyrum ki kendinden enerjili cihazların çoğu bunun gibidir eğer bir koruma özelliği olaydı bu ambalajında yazardı ve fiyatı benzererine göre dha yüksek olur. Benzerleri 555 ve 4017 ent ile yapılır yine koruma yok, pildeki enerjiyle kabları test eder. POE işine gelince kendinden bu özellik olanları da var ethernet v eadaptör jaklısı da var, modem adaptörü genelde 9-12v 1A olur. Niyetine lafım yok ama bunun amacı çakılan uçların ve enerjisiz kabloların sağlamlığını test etmek.
 
2. maddedeki açıklaman gibi olduğunu düşünüyrum ki kendinden enerjili cihazların çoğu bunun gibidir eğer bir koruma özelliği olaydı bu ambalajında yazardı ve fiyatı benzererine göre dha yüksek olur. Benzerleri 555 ve 4017 ent ile yapılır yine koruma yok, pildeki enerjiyle kabları test eder. POE işine gelince kendinden bu özellik olanları da var ethernet v eadaptör jaklısı da var, modem adaptörü genelde 9-12v 1A olur. Niyetine lafım yok ama bunun amacı çakılan uçların ve enerjisiz kabloların sağlamlığını test etmek.

Cevap için teşekkürler. Anladım ki elimde ki cihaz, kablo tespit etmek üzere üretilmemiş ve bu iş için kalemli olan tester cihazlarına yönelmem gerekecek ki bunun da en ucuzunu zaten ilk mesajımda belirttim. Ayrıca bu kalem diye tabir ettiğim şeye cable tracker deniyor ve ayrı da satılabiliyor ki belirttiğim cihazın yanında zaten bu var. O yüzden bu cihaz üzerinde yoğunlaştım.

Peki 3. sorum hakkında önerin nedir hocam? Elimde ki cihazı elden çıkartıp onu almalı mıyım? En azından dediğim gibi 60,70TL daha fazla verip yapmak istediğim şeyi yapabilmem, diğer cihazı almam için gerekli nedeni sağlıyor sanırım. Lakin öncelikle o cihazın, bahsettiğim bu kablo bulma konusunda işe yaradığının teyidini, bir bilgin var ise senden de almak isterim zira cihazı yakından 1 kere görmüş olsam da, sahibine ne bu soruları sormak aklıma geldi nede cihazı kurcalamak.
 
Bir kaç hafta önce bezner kablo bulucu tavsiyesi hakkında konu açılmıştı fikrimi oraya yazdım, enerjili kabloda koruma var mı veya bulabilior mu yine araştırman gerek. Ha enerjili kablo zaten sağlamdır.
 
Bir kaç hafta önce bezner kablo bulucu tavsiyesi hakkında konu açılmıştı fikrimi oraya yazdım, enerjili kabloda koruma var mı veya bulabilior mu yine araştırman gerek. Ha enerjili kablo zaten sağlamdır.

Yok hocam öyle olmuyor zira daha 2 hafta önce başıma geldi. Poe'li Nvr kayıt cihazı ile cat6 kablo kullanarak 7 kamera montajı yaptığım bir villa da, kayıt cihazında 6 kameradan da görüntü aldım lakin 7.'den alamadım ama bu kablonun hem kamera tarafında ki hemde kayıt cihazı tarafında ki RJ45 jakında ışık yanıyordu. Ethernet kablonun 8 kanalından 1,2,3 ve 6. uçları veri, diğer uçlar ise enerji için kullanılıyor diye biliyorum. Kablo test cihazım olmadığı için o gün test edememiştim ama kesinlikle kabloda sorun olduğu konusunda ısrar edip, ev sahibine bir elektrikçi çağırıp değiştirmesini söyledim ve akabinde 2 gün sonra öğrendim ki haklı çıkmışım. Şöyle ki, dairede tadilat yapan ustalar tavan işi için matkapla duvarı deldiklerinde o kablonun hasbelkader bir yada bir den fazla teline zarar vermişler, enerji gelse de veri gelmiyor yada eksik geliyordu. Yani Enerjili kablo sağlamdır'dan kastın, enerjinin olduğunu gösteren ışığın gözükmesi ise durum öyle değil.
 
Tamam işte elindeki cihaz da gösterir bir iki kopuğu, başlık bir tarafta diğer tarafta da ünite yani kablo dışarıdan enerjili değil.
 
Tamam işte elindeki cihaz da gösterir bir iki kopuğu, başlık bir tarafta diğer tarafta da ünite yani kablo dışarıdan enerjili değil.

Şimdi oldu. Tabi iki ucunu da bildiğim kablo için bu sağlamlık testi mümkün.

Çok zor durumda kalır isem, voltaj gelmesinden çekinmeyip cihaz bozulana dek tek tek diğer ucu buluncaya kadar RJ45'leri takıp çıkartırım herhalde.
 
Tamam işte elindeki cihaz da gösterir bir iki kopuğu, başlık bir tarafta diğer tarafta da ünite yani kablo dışarıdan enerjili değil.

Bilgilendirme için yazıyorum hocam;

Sonradan, en ihtiyacım olduğu anda ufak bir yanlışlıkla başıma gelip beni o iş üzerinde o an için zor durumda bırakacak olayı, şimdiden yaşamak istedim.

Deneme amacı ile elimde ki kablo test cihazının ana modülde ki RJ45 portuna, poe switch'den gelen RJ45'i takıp test butonuna bastım ve sonuç;

2 saniye yanıp kapanıyor ve ne gariptir ki Crosover yanıyor. Kablo crosover değil ama poe'den enerji gelince niye crosover gösteriyor anlamadım.

DRQ10Z.jpg


Telefon hattından gelen enerjili RJ11 ucunu direkt taktım ve sonuç;

4. port enerjinin geldiğini göstermek için yanıp sönüyor;

Telefon boşta iken 48v DC, çaldığında ise 96-120v arası AC gerilim oluştuğunu biliyorum. Sanırım ben boşta iken RJ11 ucunu cihaza taktığımda 48v DC de test ettim. Bir de cep telefonum ile hattı çaldırdığım an test butonuna basayım dedim ama işte buna cesaret edemedim, sonuçta fazla kaşınmamak gerek.

YlYy7A.jpg


Bir ucu bilgisayara bağlı olan USB'nin diğer ucunu cihaza taktım ve sonuç;

USB'den +5v enerji geldiği için Battery Good göstergesi yeşil yanıyor ve test butonuna bastığımda ise cihaz üzerinde ki tüm ışıklar anlık olarak açılıp kapanıyor. Bu testte şansımı fazla zorlamamak için 2 kere yapıp bıraktım;

mzQbWY.jpg


Koaksiyelden sadece görüntü sinyeli taşınsa da, karşıma ilk çıkan analog bir kayıt cihazında, cihazdan kameraya giden koaksiyel kablonun kamera tarafında ki ucunu çıkartıp cihaza bağlayarak onu da test ettim mi tamamdır. Umarım bunda bir şey olmaz zira diğer üçünü atlattıktan sonra bunda bir şey olursa koyar doğrusu :)

Yani özetle cihaz, bütün bu kaşınmalarıma rağmen yanmadı ise bu saatten sonra da yanmaz ve ilk mesajımda yapmak istediğim şeylerin hepsini yapar sanırım değil mi? Ayrıca cihazın hala hasar görmemesinin nedenini anlamadım zira koruma devresi vs olmadığına kanaat getirmiştik. Demek ki var mıymış? Yanması için daha ne yapabilirim :)
 
..hasar görmemesinin nedenini anlam... koruma devresi vs olmadığına kanaat geti...

Koruma var demek koruma için bissürü missürü parçalı devre olacak demek olmayabilir.
Bir kondansatör bir direnç yetebilir.
Vericiler genelde böyle , çıkışta tıpkı amfilerde hoparlöre bağlantı gibi , seri kondansatör ve yüksekçe değerli direnç var.
Yani 220 filan görse haberi olmuyor.
Ucun biri böyle diğeri şase yani pilin eksi ucu.
Bu yüzden cihaz bozulmayabilir ama enerji olan bir yerlere bağlarken dikkatli olunmalı.
Cihazın değil takanın sağlığı için.
Alıcıda aynı şekilde , yüksek giriş empedanslı opamp ve ya cmos girişte ayrıca 100k-330 k Ohm direnç filan ..
Hatta enerji varsa alıcı ona göre ötüyor yani gulu gulu bili bili vak vak gibi çeşitlerde değilde mesela şebekenin frekansında yani 100 kerelik ötüyor, " ınıltı " gibi yani.
Her şeye rağmen özelliklerini okumak lazım .
Mesela max 600 Volt demişse aşmamak lazım.
Hatta yaklaşmamak lazım mesela kondansatörü ya da direnci o kadar gerilimlere tahammül edemiyordur.

Pahalı oyuncakların sadece aksesuarı çok.
Mesela MS6810 ile 6812 farkı , kolay takmak için gereken adaptörlerin hepsi üstünde ve ya değil , kalemi dışarıda veya içine takılıp taşınıyor gibi farkları var.
Ustaların sırlarından biri iyi ve etkileyici görüntü verebilmeleridir. :rolleyes:
 
Koruma var demek koruma için bissürü missürü parçalı devre olacak demek olmayabilir.
Bir kondansatör bir direnç yetebilir.
Vericiler genelde böyle , çıkışta tıpkı amfilerde hoparlöre bağlantı gibi , seri kondansatör ve yüksekçe değerli direnç var.
Yani 220 filan görse haberi olmuyor.
Ucun biri böyle diğeri şase yani pilin eksi ucu.
Bu yüzden cihaz bozulmayabilir ama enerji olan bir yerlere bağlarken dikkatli olunmalı.
Cihazın değil takanın sağlığı için.
Alıcıda aynı şekilde , yüksek giriş empedanslı opamp ve ya cmos girişte ayrıca 100k-330 k Ohm direnç filan ..
Hatta enerji varsa alıcı ona göre ötüyor yani gulu gulu bili bili vak vak gibi çeşitlerde değilde mesela şebekenin frekansında yani 100 kerelik ötüyor, " ınıltı " gibi yani.
Her şeye rağmen özelliklerini okumak lazım .
Mesela max 600 Volt demişse aşmamak lazım.
Hatta yaklaşmamak lazım mesela kondansatörü ya da direnci o kadar gerilimlere tahammül edemiyordur.

Pahalı oyuncakların sadece aksesuarı çok.
Mesela MS6810 ile 6812 farkı , kolay takmak için gereken adaptörlerin hepsi üstünde ve ya değil , kalemi dışarıda veya içine takılıp taşınıyor gibi farkları var.
Ustaların sırlarından biri iyi ve etkileyici görüntü verebilmeleridir. :rolleyes:

Açıklama için teşekkürler hoca. Lakin bir düzeltme yapayım;

Benim switch'den test cihazına bağladığım cat kablo crosover mış zaten. O yüzden crosover ışığı yanıyor.

N4zQBQ.jpg


Şimdi 8 damarlı normal bir cat kablo bağladım ve olması gerektiği gibi, sadece enerjinin geldiği 4,5,7 ve 8. uçlar yandı.

kgqPzy.jpg


Halbuki bu crosover kabloyu, swithc'i modeme bağlayıp arayüze ulaşmak için kullanıyordum. Demek ki crosover olması, kablonun işlevini etkilemiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,740
Mesajlar
929,463
Kullanıcılar
452,467
Son üye
smtozn97

Yeni konular

Geri
Üst