Merhaba Sami Bey,
Konuyu açıklamamak adına Ecodialde bir simulasyon yaptım.
Aşağıda
Ekran alıntısında sarı işaretli akım değerleri 3 faz kısa devre akınını ifade etmekte. Dikkat edilirse kısa devre akımı kaynağa yaklaştıkça kısa devre akımı büyümekte.
AA15 yükünün olduğu noktada kısa devre akımı 18,3kA iken 30metre yukarıda bulunan 250A şalterin bulunduğu noktada bu kısa devre akımı 50,9kA çıkmakta. Bu şalterin(250A) olduğu noktadan ADP panosunun 4000A ana şalteri baypas yapılarak trafo besleme uçlarından 250A şaltere 95mm2 kablo ile besleme yapılmış.
Açık tip şalterlerin kısa devre esnasında açma süreleri internet üzerinden araştırıldığında 25-50mili saniye içersinde açma yaptıkları tespit edilmektedir.
Eğer bahsi geçen 95mm2 kablo açık tip şalterin alt kısmından beslenmiş olsa idi. İlgili kablonun kısa devre süresi 25milisaniye olsa 95mm2 kablo şalter tarafından koruna bilecekti.
Fakat bu şalter baypas edilmesi sebebiyle 95mm2 kablo artık orta gerilim kesicisi tarafından beslenmekte ve koruması sağlanmakta. Bildiğim kadarıyla orta gerilim kesicilerinin açma süreleride yaklaşık 1 sn.
Bu süre 95mm2 kablo için çok uzun bir süre olması sebebiyle kısa devre akımına dayanamıyor ve yanıyor.
Formüllerden yararlanılarak yapılan hesaplamada. İlgili noktadan beslenen iletken kesitinin yaklaşık 400mm2 olması gerekmekte.(1sn süre için) kısa devre süresi ne kadar küçük olur ise kablo kesiti de o kadar küçük ola bilir.
Aşağıdaki tabloda 95mm2 kablonun 1 sn süre ile kısa devre akımına tabi olması durumunda ilgili kablonun kısa devre kapasitesinin 13,9kA olduğu görülmekte.