kafeterya için kompanzasyon

ademcelik

Profesyonel Üye
Katılım
26 Tem 2008
Mesajlar
2,334
Puanları
656
Yaş
41
arkadaşlar selamlar

elimde bir tane kafeterya projesi var ancak aklım kompanzasyon hesaplamalarında takıldı. saatlerce forumda araştırma yapıyorum ancak benim problemime benzer soru göremedim. o yüzden buraya yazmayı uygun gördüm

şimdi sistemde trifaze 6kw ile beslenen 4 adet klima var. onun haricinde terifaze hatla beslenen bir şey yok. aydınlatma armatürleri enerji tazarruflu ampuller ve floresantlarla yapıldı toplam 6 tane floresant var geri kalan armatürler hepsi enerji tazarruflu. r s ve t fazları mümkün olduğu kadar aynı değerde yükle beslemeye çalıştım. R=5011w S=5066w T=5000w RST=24000w bu şartlarda kompanzasyon nasıl yapılır?

biraz karalama yaptım ama tam emin değilim
1. kademe= 2,5kvar trifaze
2.kademe=0,5 kvar monofaze r
3.kademe=0,5 kvar monofaze s
4.kademe=0,5kvar monofaze t
5. kademe=1kvar monofaze r
6. kademe=1kvar monofaze s
7. kademe=1kvar monofaze t
8. kademe=2.5kvar monofaze r
9. kademe=2.5kvar monofaze s
10. kademe=2.5kvar monofaze t
11,kademe=5kvar trifaze
12.kademe=7.5 kvar trifaze

bu şekilde kompanzasyon yapsam ne kadar uygun olur?
cevaplarınız için çok teşekür ederim...
 
Kafeteryanın ısıtılması da bu klimalarla yapılacaksa eğer, kompanzasyonda bir sorun çıkacağını sanmam.
Lambaları proje üzerinde fazlara eşit dağıtmanız yeterli değil. Tesisatı yapan elektriçinin de projeye tam olarak uyması gerekir.
Bir de en iyi gözlem işletme faaliyete başlayınca gerçekleşir.
Kompanzasyon panosunun montajını yapacak arkadaşlar, kafeterya çalışmaya başlayınca bir iki defa uğrayıp gerekirse kademe düzenlemesi yapmalıdır.

Kolay gelsin...
 
yorumun için teşekür ederim genç arkadaş'ım bu arada aklıma takılan başka konular daha var.
şimdi bizim kafeteryaya yaptığımız kompanzasyon panosunda termik manyetik şalter kullanacağız. 100A 16kA özellikte olacak. ancak trafomuzdaki termik manyetik şalter 125A 16kA. her hangi bir kaçak anında kompanzasyon panosundaki TMŞ ile beraber trafo panosundaki TMŞ aynı anda mı atar. eğer böyle ise trafoda bulunan tmş 45kA ile değiştirsek uygun olurmu?
 
Sayin ademcelik, TMS nin uzerinde yazan 16 kA degeri, salterin kisa devre kesme gucudur. Soyle soyleyeyim, bir salterin patlama noktasidir.( bu saltere 17 kA uygularsaniz bu salter akimi kesemez ve patlar . Ureticiler, Elektrik otoritelerinden sertifika alirken, labaratuar ortaminda saltere mesela 16 kA verilir ve teyid edilir. )
Kisa devre aninda , salterin Magnetik Acma degerine bakilir. Bu deger salterin uzerinde yazar. Sozgelimi (5-8).In
100 A lik bir salter icin, ozetleyip orneklersek,
125 A cektiginde bir sure sonra atar.
500-800 A gectiginde ani acma yapar
17 kA gectiginde hic bir sey yapamaz.

Sizin orneginizde, trafodaki salterin 16 kA degeri dogru hesaplanip monte edilmis kabul edersek, sizin salterin 16 kA olmasi fazlasiyla yeterlidir.Dedigim gibi bakmaniz gereken Magnetik acma degeridir.Kolay gelsin
 
günaydın arkadaşlar. şimdi bu projemizde klimaları iptal ettik bu yüzden ben kompanzasyon panosunu ve ekipmanlarını projeden çıkardım. ancak daha sonra her duruma karşı sayaç x/5 kombi sayaç olarak kaldı. aklıma takılansa kompanzasyon yapılmayan bir sistemde kombi sayaç ne gibi zararlar doğurur? sistemde kurulu güç 14 kw eğer klima monte edilirse 39kw olacak.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,852
Mesajlar
930,756
Kullanıcılar
452,706
Son üye
nurbay aktaş

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst