sedat50
Üye
arkadaşlar ben şunu merak ediyorum..sizlerle paylaşmak istedim..büyük endüstriyel tesislerin enerji ihtiyaçlarıda fazla olmakta ve dolayısıyla bu tesislerde çok yüksek akım taşıma kapasitesine sahip enerji kabloları kullanılmakta..herkesin bildiği üzere akım geçen bir iletkenin etrafında bir magnetik alan oluşur..kesiti çok yüksek olan kablolardaki bir fazın enerjisini kestiğinizde bazen boşa çıkartılan faz kablosunda; diğer fazlardan ötürü bi gerilim endüklendiğine çoğumuz şahit olmuşuzdur..(özellikle kablodaki izolenin zayıf olduğu veya kablonun ıslandığı zamanlarda )..hepimizin bildiği gibi magnetik alan prensibine dayalı çalışan daha doğrusu iş yapmayan fakat sadece magnetik alan üretmeye yarayan reaktif endüktif akımla çalışan makinaların kompanzasyonu yapılırken , yukarıda bahsettiğim uzun olan hatlardaki enerji kabloları üzerinde oluşan magnetik alanlar bizim tasarladığımız sistemlerin kompanzasyon hesaplarına bir etki yaparmı..yani kısacası kompanzasyon yaparken kullanacağmız kondansatör sayısında bir düşme olurmu...bunu bi arkdaş anlattı fakat konuyu net olarak bilmediğimden sizlerle paylaşmak istedim..bu işte usta olan ve tecrübeli arkadaşların engin bilgilerine sığınarak bizleri aydınlatmalarını istiyoruz..saygılarımla