Bu testten bende memnun kaldım gerçekten, eline sağlık Yamyam hocam
Önceki testlerde de fark ettiğimiz 85Hz çukuru burada da karşımıza çıktı, yaklaşık 2 katı frekansta 160 Hzde yine aynı çukurdan görülüyor. Bu durum sanırım ölçüm aleti ile ilgili olsa gerek. Amatör ölçüm için normaldir bence.
Aslında 35 Hz ile 40Hz arasında 15 dB fark var, eğer LM'li ampliyi yaparsam loudness sayesinde buradaki fark biraz daha azalır sanırım. Sonuçta 1W ses şiddetinde test yaptık.
O halde bu kabinin etiketine 40-22kHz +/- 6 dB. 85dB @3V / 1m - 8Ω yazabilir miyiz?
Tweeterların kutusunda 1000-30kHz (-10dB) şeklinde bir ibare var. Ama 30 kHzlere kadar ses ürettiğini ben sanmıyorum. O yüzden 22 kHz yazdım.
Mid bölgesini de ecik müdehale edip 90 dB seviyesine çıkartmak istersek switch hazırda duruyor zaten. 0 dB kademesinde o da hallolabilir, elimizin altında böyle bir seçenek bile var.
İki hoparlörü aralarında mesafe olacak şekilde yerleştirip, 1.5 metre kadar geriye çekilip dinlersem bass bölgesi çok çok daha güzel geliyor. Kabinlerin dibinde de geliyor ama diğeri kadar şiddetli değil.
1) Bu frekanslar fark ediliyor müzik çalarken ama grafikteki gibi şiddeti az sadece.
2) O kadar pahalı kulaklığım yok ama extra bass özellikli bir kulaklığım var. Ona yakın ses alabilmek için EQ üzerinden 35 Hz bölgesini +5dB kadar arttırırsam bass sesler epey yaklaşıyor. Arttırmazsam da yine duyuluyor ama daha az tabii.
Kabinin rezonans frekansını analog ölçü aletim olmadığı için sağlıklı ölçemem gibi geliyor. Ama yine de eldekiyle deneme yapacağım bakalım neler çıkacak.
Bu arada alt frekansları lineer duymak istersek farklı hoparlörler için epey dolar saçmamız lazım, ama öyle böyle değil
Birde 4 tane bass lazım oluyor bana bu durumda, iflas sebebi
Belki subwoofer yapılabilir, aynı hoplardan 4 tane daha bulursam.