Elektronik tekniğinde bazı kurallar vardır.Selamlar, foruma yeni katılmış üyeler bu yardımlaşmaya dahil mi?
Halihazırda marangoz atölyemiz var, güzel bir kabin yapmak istiyordum.
Bu kurallar ilim irfan sahibi kişilerce yıllardan beri büyük emek ve çabalarla ölçülüp test edilmiş, bizlere kadar gelmiştir.
Bizler bu bilgileri elde edip ilmine göre test etmişsek ancak o zaman bilgi okyanusundan bir damla alabilmişiz demektir.
Bir marangoz ağaçtan bir kabin yapabilir, ama bir marangoz bir hoparlör kabini yapamaz.
Çünkü bir hoparlör kabininin hoparlör kabini olabilmesi için çok derin bilgiye ve hesaplamalara ihtiyaç vardır.
Ama ben bir yamyam olarak marangozluktan hiç anlamam. Ağacı keseceğim derken sakalımı bile kesebilirim
Bir hoparlör kabin yapımındaki unsurlar...
1) Kullanılan hoparlörün teknik özellikleri.
Kaliteli hoparlörlerin teknik verileri de verilmektedir. Bu teknik verilere dayanarak bu hoparlör için bir kutu tasarlayabiliriz.
Ancak teknik verileri verilmeyen bir hoparlöre kutu yapmak tamamen ezbere olacaktır. Sonuç iyi de olabilir kötü de..
2) Kutu için kullanılan malzemenin teknik özellikleri.
Elektronikte kutu malzemesinin teknik özellikleri ise ses yayılım, titreşim, akustik gibi bazı bilim dalları ile ölçülmekte ve test edilebilmektedir.
Bu ölçümleri yapabilmek için hem pahalı, hem de nadir olan bazı ölçüm aletleri kullanılmaktadır. Her kişinin bu gibi ölçü aleti alabilmesi mümkün değildir.
Marangozlukta kullanılan çoğu malzemelerin de kendine göre teknik olarak olsun, fiziksel olsun bazı özellikleri bulunur. Bunu marangoz arkadaşlar daha iyi bilirler.
Örneğin ceviz ile gürgen malzemeler asla aynı olmadıkları gibi, ceviz daha pahalı olmasına rağmen cevizden bir kabin yapmak pek te akıl karı değildir. Çünkü cevizin kendine has bir titreşimi vardır ve bu titreşimler bir kabinin özelliklerini tamamen kötüleştirebilir.
İşte bu konumuz içerisinde @Yunusgr arkadaşımız için daha önce tarafımdan ölçülüp test edilmiş hoparlörlere uygun iyi kalite kabin yapımı ele alınmış ve iyi bir sonuç elde edilmiştir.