Kapasitiften Cezaya Giren Bir İşletmeye Gidiyoruz İlk Yapacağımız Ne Olmalıdır?

Sn uzmyrd önerdiğim şekilde yapmış olduğunuz sistemde kapasitif %35 endüktif %25 oranlarında olması sorunun direkt başka yerde olduğuna işaret. Sırf dengesiz yükten bu değerleri görmek çok zor heleki böyle düşük kademelerle, üç akım trafosu ile üç fazdan akım bilgisi alan röle ile çok zor. Röle ayarlarını çok iyi kontrol et, c/k ayarını rölenin kendisinin belirlemesine bırakma kendin manuel gir, akım trafoların class 0,5 olmalı ve çekilen akımdan çok büyük değerde olmamalı. Şahsi fikrim; sorunun bu anlattıklarımla ilgili.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sayın Teknikadam_41;

Dün bazı değişiklikler yaptık ve bugün aldığım değerler: %25 endüktif, %15 kapasitif. Ama ne yazıkki bunlar da 2008 değerlerini kurtarmıyor. Akım trafoları 50/5 lik ve class 0,5. İnter'in bahsettiğim RKR-3P12C rölesinde c/k ayarını girecek menüyü bulamadım, bu röle hakkında bilginiz var mı? Röleden herbir fazın ayrı ayrı cosq değerlerine baktığımda L1 fazı 0,93-0,95 endüktif, L2 fazı 0,99-1 kap, L3 fazı 1 kap gözüküyor. Sistemde tek faz kondansatör yok, yani röle 3 akım trafolu olsa bile yine 3 faz kondansatörler devreye girip çıkıyor. Bu sebeplede tam bir dengeleme yapamıyoruz sanırım. Başka birşey aklınıza geliyor mu?

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim, saygılarımla...
 
röle ile ilgili bilgi için linke bakınız http://www.hanel.com.tr/1_4_GTS.html
Bilgi için firmaylada iletişime geçebilirsiniz prospektüsünü yollarlar.

Ben probleminin hala röle ayarlarıyla ilgili olduğuna inanıyorum. Akım trafosu değeri, c/k oranı ve diğer tüm dataları tek tek kontrol etmelisin. Kocaeli üniversitesindede benzer sorunlar yaşanmıştı 4 adet trafo köşkünde, ayarları yapılmamıştı hepsini tek tek düzelttim şuan tek fazdan akım bilgisi alan entes rölelerle %10'ları geçmiyoruz.O yüzden ısrarla röle ayarları diyorum
 
Sn.uzmyrd
Kompanzasyon ayarının en zor olduğu tesislerden birinde çalışıyorsunuz.Kolaylıklar diliyorum.Soruna ilişkin arkadaşların yorumlarına ilave olarak benim önerim.
1-Fazların CosQ si farklı gibi geldi.Bu tip tesislerde aydınlatma ağırlıklı tüketim olduğundan dağıtım panolarından indüktif yükleri mümkün mertebe fazlara eşit dağıtmanı
2-Baştan almalı baştan bırakmalı röle kullanmanı(klasik röle) veya o modu seçmeni
3-Kantindeki tost makinasının veya elektrikli ısıtıcının fazların CosQ sini değiştirebileceğini hesap ederek,
bu tip yükleri cosQ nin en kötü olduğu fazlara atmanı.öncelikle mesai saatlerindeki durumu bir kontrol altına almalısın.Sayacın kesir haneleride dahil sabah ve akşam değer aldığında yapacağın müdahaleyi tesbit etmen kolaylaşacaktır.
 
Foruma yeni katıldığım için benim tesbitlerim daha önce yazıldı mı? bunu bilemiyorum ama benim böyle bir sorun karşısında ilk aklıma gelenler şunlar ;
1-Yapışmış kontaktör var mı?
2-Kondansatörleri devreye alıp akımlarını pens ampermetre ile ölçerim nominal değerinde azalma var mı?
3-Akım trafosu hangi faza bağlanmış ve fazlar arası denge ne durumda bunu kıyaslarım.(3 faz referanslı roleleri tavsiye ederim)
4-C/K ayarları doğru mu?
5-Role ayarlarını kontrol ederim.Özellikle seçilen program ayarı ile kondansatör kademe dizilişi tutuyor mu?
6-Kademe dizilişinde kullanılan kondansatör batarya değerleri ile sistemin çektiği akım arasında anormal farklar var mı?
7-Son olarak role bağlantılarını kontrol ederim.

Arkadaşlar özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli şey tasarım aşamasında tesisin kullanım özelliklerinin ve sisteme etki eden cihazların iyi analiz edilerek kompanzasyonun buna göre kademe sayısı ve kondansatör değerlerinin belirlenmesidir.Kullandığınız malzemeye dikkat etmeniz gerektiğini de unutmamak gerekir.Özellikle kondansatörleri devreye alıp değerlerini ölçün benim başıma geldi ,daha yeni aldığım kondansatörün etiketinde 10kvar yazmasına rağmen devreye aldığımda 10 amper civarı akım çekiyordu oysa 15 amper civarında çekmesi gerekir.
 
Artık hem "dinamik kompanzasyon" sağlayan, hem de her fazı ayrı kompanze eden ürünler var.
ekte bu ürünün kataloğu var.
hem indüktif hemde kapasitif oranın %80'lerde olduğu işletmelerde bile %3 indüktif, %1 kapasitifi sağladım.
herkeze tavsiyem
 

Ekli dosyalar

  • Broşür_DYCOM.pdf
    279.8 KB · Görüntüleme: 255
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar tedaşın yeni uygulamasının tek çözümü tesisisinizde birde dengesiz yük kullanımı varsa yeni çıkan mone faze bağlanan rg3 12 c role kullanmanızı tavsiye ederim kesin çözüm
 
bu rg3 12 c role kullanımında karşımıza hangi arızalar çıkabileceği hakkındaki tavsiyeleriniz varmı aceba?

teşekürler

birinci devreye trifaze, 2 3 ve 4. devrelere monofaze kalan 7 kademeyede trıfaze balayarak problemi çözebiliriz diye umut ediyorum.
saygılarımla....
 
sistemde sabit kondanstr olup olmadığına bakmalıyız
 
faz sırasını kontrol etmeyi unutmayalım
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,823
Mesajlar
920,775
Kullanıcılar
450,912
Son üye
mustafatlanm

Yeni konular

Geri
Üst