Kaynak makinalarındaki(redresör) gibi tristörlerin kaynak akımını kontrol eden

LESKOG

Üye
Katılım
19 Kas 2006
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
39
Kaynak makinalarındaki(redresör) gibi tristörlerin kaynak akımını kontrol eden devrenin ne sekilde olması konusunda mümkünse yardımcı olabilirmisiniz.
 
Bu devre SCR veya TRIAC’ı anahtar gibi kontrol etmeyi sağlıyor. Devre, bu haliyle girişteki kare dalganın frekansına göre yanıp sönüyor fakat çalışması kusurludur. Çünkü, SCR'nin geytine kare dalganın ve alterna­tif akımdan elde edilen palsların karışımı olan palslar gönderilmekte bu ise, bu devrede kullandığımız alternatif akımın frekansının ve paydalarının kare dalga frekansıyla çakıştığı noktada SCR'nin tam iletimde diğer durumlarda ise faz çakışmamazlığı nedeniyle SCR'nin iye çalış­maması sonucunu doğurmaktadır.
 
öncelikle scr (tristör) nin nasıl çalıştığını bilmen gerekiyor arkadaşım.

ama bu şakilde çalışan makinalar özet olarak;

tristörü çalıştırdığın alternatif akının faz açısını ayarlayan bir devre ile, kaynak akımının yüksekliğini veya düşüklüğünü tespit ediyorsun.

eğer alternatif akımın 180 derecesinin de tristör üzerinden geçmesini sağlarsan max. akımın tristörden geçmesini, 90 derecesinin tristörden geçmesini sağlarsan da max akımın % 50 sinin tristörden geçmesini sağlamış oluyorsun. oranları bu şekilde hesaplayıp kaynak akımın seviyesini buluyorsun.

redresörler hakkında detaylı bilgim yok ancak SCR leri aymı şekilde tetiklettirerek redresörün çıkışındaki akımı kontrol ediyorsun.

bildiğim kadarıyla bu şekilde, eğer yanlışım varsa arkadaşlar lütfen düzeltin.
 
statik jeneratör yapıyorum dikiş kaynağı için bu konuda yardımcı olabilirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,732
Mesajlar
920,058
Kullanıcılar
450,789
Son üye
fakedemon

Yeni konular

Geri
Üst