keşif+maliyet soru?

hhhhhyavuz

Üye
Katılım
12 May 2009
Mesajlar
107
Puanları
1
Yaş
44
Arkadaşlar bunları öğrenmek için soruyorum.

1-Elektrik keşifler bildiğim kadarıyla tedaş ın poz numaralarıyla yapılıyor.Fakat bu poz ne yi kapsıyor bilmiyorum. örnek verirsem priz sortisi , bunun kablosu var , borusu var, prizi var , ıvır zıvır malzemeleri var. nasıl oluyor bu iş?

2-Maliyet çıkarırken dikkatli olmam gereken şeyler var mı ? proje üzerinden malzemeleri saydırıp yada toplatıp malzeme sayılarını bulabiliyorum. Ancak uygulamada illaki farklılıklar olacaktır. sizin bi tekniğiniz var mı ?
 
arkadaşlar yardımlarınızı esirgemeyin...
 
Poz numaralarında açıklamaları da var. Genellikle poz numaraları kullanılan malzemenin montaj yapılırken gerekecek ekipmanları da kapsar. Tabi bütün malzemeler için aynısını demek mümkün değil. Mesela bir direk tipi trafo alınacaksa poz un içinde trafonun kurulumunda gereken malzemelerde yer alabiliyor. Anlayacağın poz numaralarında açıklama olur onları incelemek gerek. Poz numarasını incelediğinde orda kapsamlı bir şekilde yazar neleri kapsadığı. Maliyet hesabında da ben Bayındırlık ta proje hazırlattığımda arazinin konumundan ötürü kullanılacak kablonun %10 fazlasını yazdırmıştım. Genel olarak zaten kablo da %10 fazla yazılır. Ve işçilik maliyeti gelecek onu unutma hesaplarken.
 
Keşifler Bayındırlık Birim Fiyatı ile yapılır. Elektrik pozları 690 lardan sonra başlar 900 lere kadar devam eder. Yalnız bir fiyat çıkartırken dikkat edilmesi gereken husus bu birim fiyat kitabındaki fiyatlardır. Bu fiyatların büyük çoğunluğu piyasa fiyatlarının oldukça üzerindedir. Devlet bu fiyatlarla ihale açar ama firmalar ihaleyi bu fiyatlarla alamazlar. ortalama %27 civarında kırım yaparak ihale alırlar. Birim fiyatta değeri 800.000 tl olarak belirlenen dizel elektrojen grubunu piyasada 200.000 tl den alabiliriz.
Bir Normal sorti fiyatını incelersek: 792-201 pozlu normal sorti birim fiyatta yaklaşık 50 tl (montaj hariç) verilmiştir. Oysa normal bir daire düşünürsek kullanacağımız malzeme; 30 mt NYA kablo+ 10 mt boş boru+ kasa+ tekli anahtar+ çerçeve toplam fiyatı en fazla 14 tl ye mal edilir. En kaliteli malzemeleri kullanırsak bile bu fiyat 20 tl yi geçmez. Yani bir iş için fiyat teklifi verirken bayındırlık fiyatlarının yanında mutlak suretle piyasa fiyatlarını da bilmemiz gereklidir.

Bir sorti fiyatında; anahtar+çerçeve+boru+kasa+klemens+kablo (35 mt ye kadar) saklıdır. İşçilik dahil değildir. İşçilik fiyatı poz numaralrında M ile biten pozlardır. Tadilat işi varsa demontaj pozu da dahil edilir. (D ile biten poz)

Bir proje üzerinde sorti sayarken ;
1-Anahtar(normal), priz, komütatör, vaevien, avize, tv, telefon, data.... sorti sayıları proje üzerinden kolaylıkla sayılabilir.
2-Burda önemli olan Paralel Sorti sayısını unutmamaktır. Bunun için armatür sayılarını bilmemiz gereklidir.
Pararel sorti sayısı= Toplam armatür sayısı(exıt+sensörlüler+acil ayd.lar dahil) - [ Anahatar sayısı*1+Komütatör sayısı*2 + Vaevien sayısı + DAA sayısı]

Bayındırlık birim fiyatta bulunmayan imalatlar da vardır. Bunları keşifte özel pozlar ile belirtmeliyiz.

....

Bugüne kadar 200 den fazla keşif, metraj, fiyat teklifi gibi çalışmam mevcuttur. İsteyen arkadaşlara nacizane yardımda bulunurum.
 
Salisan ve Gerilim23 hocalarım çok teşekkür ederim.

Gerilim23 hocam bana keşfi ve maliyet hesabı yapılmış bi proje örneği gönderebilirmisin dwg olarak. Bu işi anca böyle öğrenebilirim galiba...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,730
Mesajlar
929,312
Kullanıcılar
452,450
Son üye
DOGUŞ KOÇ

Yeni konular

Geri
Üst