Kendi Tristörlü kompanzasyon sistemimizi kuralım

Sn. erdincotenbulbul;
Daha önceki yazılarınızda ticari bir olay olduğundan şema veremiyeceğinizi yazmıştınız sanırım. Ama, tüm kontrolkalemi forum sakinleri olarak rica etsek de bize sadece bir kondansatörü nasıl bağladığınızın şeması verseniz. Son günlerde aşırı yorgunluktan olsa gerek anlattıklarınızı kafamda canlandıramıyorum.


Sn. gunerdr;

Tristörleri neden hep 90 dercede iletime sokmaya gayret gösteriyorsunuzn ben de bunu anlamış değilim. 90 derecede tetiklediğiniz takdirde tristörler en yüksek akıma maruz kalacaktır. Ve aşırı Dv/Dt dolayı yanabilirler.
 
Son düzenleme:
sevgili tossun2008 meslektaşım' sizden o çizim için + Popularite beklerdim

?:yükün akım karakteri şebeke gerilimden 90 derece geride olduğundan!!!!!!
gerilimin 90 derecesinde tristörü açabilirsiniz (Kapasite), SIFIRDA AÇARSANIZ BU İŞ OLMAZ OLDUĞUNUZ ZANNEDERSİNİZ OLMAZ,

şemayı dikkatli incelerseniz çok iyi anlayacaksınız neden bu şekilde olduğunu
olayın can alıcı noktalarından biri bu
başından beri sizlere vermek istediğim bu idi bu konular zor konular. bazı arkadaşlar 2 sene üzerinde çalıştıklarına rağmen bu can alıcı noktayı atlamışlar, (ticari yanını düşünmedende paylaşmak lazım)
bilgi bedende ölmemeli RUHTA daimi olmalı dualarla pekişmeli bırakın şu bilgiyi saklamayı

tekrar söylüyorum lütfen bu yazıları itina ile okuyun, aman bu işlerle güç elektroniğini bilmiyen aradaşlar uğraşmasın,
 
Son düzenleme:
Sayın gunerdr
Daha önceki bir yazımda söylemeye çalışmıştım.
Yazımın bir bölümü aynen aşağıdaki gibiydi

"Diğer konuya gelince anahtarlama için 0 noktasını beklemeniz gerekir fakat kondansatör şarjsız ise. Eğer kondansatörde bir miktar sarj gerilimi kaldıysa o zaman şebeke gerilimi ile kondansatör şarj geriliminin eşit olduğu açıyı bekleyip tristörü tetiklemelisiniz."

Yazdıklarınıza aynen gönülden katılıyorum. Fakat işin içine ticari kazanç girince sizde biraz olsun düşünün Şarkı sözlerinde bile telif hakkı denen bir olay var. Onca zaman, emek harcayıp bir dünya AR-GE masrafı yapınca karşılığını almak zorundasınız. Bu nedenle sizde bana hak veriniz.
Saygı ve sevgi ile kalınız
 
Kondansatörün akımı daha önce gelişir ama 90 derece olacağını kim garanti ediyor söylermisiniz lütfen.
Ayrıca diyorumya aklıma yatan bir devre olsaydı zaten size +pop verirdim. Ama yinede verebilirm. sorun değil emek harcamışsınız. Beni ikna etmeye çalışmışsınız ama. gördüğünüz üzere halen direnmekteyim. Neden 90 derece?
Bu arada küçük bir prototip yapıp deniyecem.
 
detaylı açıklama Allah razı olsun süper açıklamışlar, arkadaşlar bu tetikleme açılarını yeniden düşünün bakalım ne çıkacak
Kondansatör - Vikipedi

Faz farkı gözlem yoluyla da anlaşılabilir; kondansatör, üzerine gerilim uygulandığı anda dolmaya başlar, frekans değerine göre üzerinden akım geçirme düzeyi artar. Kapasitif bir devreye herhangi bir anda bakıldığında, bazı anlarda gerilim olmasına rağmen akımın hala akmaya devam ettiği görülür. Çünkü kaynak kesildiğinde bile, kondansatör depoladığı yüklerle devreden bir süre akım geçmesini sağlar. Bunlar faz farkının varlığına işarettir.

Saf kapasitif yükte, kapasitif yükten farklı olarak resistif kısım bulunmaz. En basitinden bu, üzerine kondansatör haricinde hiç bir devre elemanı bağlı olmayan bir devre olarak düşünebilir. Dolayısıyla bulanacak anlık güç, bir kondansatörün sinüsoidal devreye bağlandığında depolayabileceği reaktif güce eşit olur. Saf kapasitif yüklerde akım fazörü gerilim fazörüne göre kadar önde ilerler. Yani faz farkı ifadesi -90 değerini alır. Bu değer, anlık güç ifadesinin içinde bulunan faz farkı kısmına yerleştirip aşağıdaki formülasyona ulaşılır.

formüllerde gayet açık

saygılar
 

Ekli dosyalar

  • Faz%C3%B6r.gif
    100.5 KB · Görüntüleme: 51
  • 1.png
    619 bayt · Görüntüleme: 18
  • 2.png
    1.7 KB · Görüntüleme: 16
  • 3.png
    910 bayt · Görüntüleme: 20
tam 90 olmaz tabi oradaki direnci de düşünmek lazım 90dan biraz düşük olur , 90 teorik sınır..

Şimdi anladıklarım eğer kondansatör boş ise tristör 0 geçişte tetiklenmeli , eğer kondansatörde gerilim var ise o gerilime eşit olan bir açıda tetiklenmeli , doğru mudur? kafam biraz karıştı da..

sn. erdincotenbulbul
Eğer dediğiniz gibi diyot-tristör ikilisi kullanılıyorsa , diyot sayesinde kondansatör sürekli dolu kalır yani hazırda bekler ve kondansatör devreye alınmak isteniyorsada tristör de tepe değerinde tetiklenmelidir diyebilir miyiz? Ayrıca tristör diyot ikilisinin kullanılmasının sebebi devreye alma işlemini hızlandırmak mıdır?
Kondasatörü dolu tutmasak ve tristör sıfır geçişlerde tetiklesek ne gibi dezavntajımız olur

kolay gelsin
 
Son düzenleme:

evet araştırdım ABB nin thyriconadlı tristör bloğu liste fiyatı 2100 tl iken bi adet solid state role hemde kendi içinde sıfır geçiş anahtarlamalı devreyi içeriyor yani siz anahtarladığınızda role sıfır noktasında iletime geçiyor bu rolenin liste fiyatı da 50 euro 50 amper 1600v 3 faz için 3 adet kullandığımızı düşünürsek yaklaşık 350 tl ye geliyor arada muazzam bi fark var .
benim sorum bu roleyi kullanmamızın bi dezavantajı varmı neden hiç biryerde bahsedilmiyor. üstelik rolenin açıklamasınsa kompanzasyon ve kondansatör uygulamaları için üretilmiştir yazıyor. bi bilgisi olan arkadaşımız varsa yardımcı olursa sevinirim.
 
sn. palles çok güzel bir araştırma yapmışsınız , bu bulduğunuz solid state röle belli ki bu kompanzasyon işi için üretilmiş , kendi içinde sıfır geçiş yakalıyor ona göre tetikliyor, ısınma sorunu varmıdır acaba? Ben de merak ettim şimdi neden bunu kullanmayalım?
 

Neyse artık benim burada anlatmaya çalıştığım ve verdiğm tüm bilgilere karşın zaten ABB böyle bir şeyi yapmış. Artık herhangi bir prototip hazırlama gerek kalmadı.

Eğer dikkat ederseniz pdf dosyasında nezaman devreye girdiğine ne demek istediğimi anlayacaksınız.
 

Ekli dosyalar

  • ThyriCon.pdf
    306.9 KB · Görüntüleme: 121
ABB bunu uzun süredir yapıyor ama fiyatı çok ta cazip değil camby arkadaşım rolenin yazdığım özellikleri dışında hiç bir özelliğini bilmiyorum ve daha önce solid state relay hiç kullanmadım abb nin tristör bloğunu kullanıyorum onlarda hem müşteriye pahalı oluyor hemde bizim iş almamızı engelliyor adam 500 tl lik kompanzasyon cezası için bu kadar para verilirmi diyor ve vaz geiyor yada kontaktöre dönüyor benim ricam bu tür roleleri daha önce kullanan bi arkadaş varsa ve tecrübelerini bizimle paylaşırsa çok memnun olacağım...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…