Kendi Tristörlü kompanzasyon sistemimizi kuralım

Reaktif güç rölesini nasıl yapıcaz peki
akım trafosu ve gerilim trafosu kullanarak elde ettiğimiz 0 geçiş bilgilerini karşılaştırmak aradaki faz farkına göre cosfi budur demek bizi her zaman sonuca götürecek mi?
Bir fazdan çekilen akımın süreksiz olduğu durumlarda akımın sinüs olmadığı durumlarda ne yapılacak? Akım harmonikleriyle uğraşmamız gerekmeyecek mi?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bu işte zaten gerilimin ve akımın sıfır geçişlerini sens etmek yerine daha da kapsamlı olarak hem yükselen kenar hemde düşen kenarı sens edecek. Hem akımı, hemde gerilimi trueRMS ölçüp yorumlayacak bir devreye ihtiyaç olacak. Bu devre bir pic ile kumanda edilecek. Kumanda kısmı işin ikinci safhası. ilk önce bilgiyi toplamak önemli. Eğer burada yürümeyi öğrenmeden koşmaya kalkarsak sadece olduğumuz yerde emekleriz.

Böyle bir sistem 1 tane yapıldığında tabiki pahalı olacaktır ama seri üretim olursa fiyatlarda ona göre düşecektir.
 
ama hala biz tristörün nasıl süreceğimizi hangi devreyle süreceğimizi kararlaştırmadan kumandaya geçtik. bence işin ilk aşaması tristörü sürmek ve kolay gibi durmuyor her kafadan bi ses çıkıyor. daha ne çeşit tristör kullanacağız onun kararı bile çıkmamışken kumandaya geçmek biraz acelecilik oluyor. bu şekilde bi sonuca varacağımızı zannetmiyorum. bence elimizde somut devrelerle ilerleyelim ve ilk önce tristörü nasıl ve hangi devreyle süreceğimizin kararını alalım. derim affınıza sığınarak...
 
ama hala biz tristörün nasıl süreceğimizi hangi devreyle süreceğimizi kararlaştırmadan kumandaya geçtik. bence işin ilk aşaması tristörü sürmek ve kolay gibi durmuyor her kafadan bi ses çıkıyor. daha ne çeşit tristör kullanacağız onun kararı bile çıkmamışken kumandaya geçmek biraz acelecilik oluyor. bu şekilde bi sonuca varacağımızı zannetmiyorum. bence elimizde somut devrelerle ilerleyelim ve ilk önce tristörü nasıl ve hangi devreyle süreceğimizin kararını alalım. derim affınıza sığınarak...

abb nin solid statelerini kullanmayalım mı ozmn:) ?
 
abicim heryere sordum soruşturdum herkes tristörden bahsediyor solid state roleden hiç kimse bahsetmiyor. bende herkesin gittiği yola gitmeye karar verdim ne yapayım. milletin bi bildiği vardır demi.:) role bu iş için teorikte uygun görünüyor ama pratikte ne yapar kimse bilmediği için kimse yanaşmıyor.
 
Değerli Arkadaşlar,

Uzun bir süredir forumu takip edemiyordum. Oldukça ilginç gelişmeler olmuş.Bu konuda biraz bilgim olduğu için bir iki şeyde ben yazmak istedim. Forumda yapılan yorumlara bakınca özellikle "Sn.erdincotenbulbul" ve "Sn.tossun2008" arkadaşlarımızın bu konuda oldukca bilgili olduklarını ve kafa yormuş olduklarını gördüm. Güzel paylaşımları için öncelikle teşekkür ederim.

Bu konuda yaptığım araştırmalara göre bu iş uzaya roket fırlatmak gibi bir iş değil. Fakat sadece bir tristörü sürmek olayıda değil. Birkaç arkadaşın dediği gibi güç elektroniği, mikro elektronik ve elektrik bilgilerinin bir karışımı gerekmekte. Tristörlü bir sürücü yapabilirsiniz fakat kontaktörden ileri gitmez ve yanlış kontrol yöntemleri tristörü oldukça kolay bir şekilde yakacaktır. Bu konuda semikron ve IXYS dokumanlarınıda inceledim. Tristörler 100us süreyle pulsler şeklinde sürülmeli denmekte. Sanırım "Sn.tossun2008"'un dediği gibi puls trenleri de işi garantilemek için kullanılmaktadır. Tristor sürme olayı genellikle puls trafosu adı verilen yüksek frekansla çalısan ve izolasyon sevileri 1500V civarinda olan trafolarla yapılmaktadır.

Tristörlü moduller yani TSC sistemleri forumda genel olarak tristör sürme işi olarak görülmesi son derece yanlış oldugunu dusunuyorum. Birçok etken var. Yapacağınız sistem her türlü ortam koşulunda çalışmalı. Bu hem çevresel koşullar(toz, asidik ortamlar, nem) hemde elektriksel koşullar (harmonik dengesizlik, gerilimde de akla hayale gelmeyen bozulmalar). Eğer tüm bu etkileri göz önüne almadan yaptığınız bir tasarım varsa 2 ay sonra size patlamış olarak geri dönecektir. Daha önce bu konularda çalışan bir arkadaşım Türkiyede modul ureten ar-ge firmalarının sistemi hazır hale getirene kadar çok modulu patlattıklarından bahsetmişti. Bu ar-ge sureci ve oldukca zor bir surec. Sn.erdincotenbulbul iki sene harcadıgını soylemis ve oldukca iyi bir sure bence.

Genel olarak piyasadaki bu konuda urunleri incelediginizde desarj direnci kullanmakta. (Otomasyon"www.abb.com.tr"]ABB[/URL], Otomasyon"www.siemens.com.tr"]Epcos[/URL], Otomasyon"www.beluk.com"]Beluk[/URL] vs) Bunun temel amaci kondansatör gerilimi bosaltmak ve bu sayede hizli bir sekilde tekrar devreye girmek.Deşarj direnci olmadan da bu isi oldukca hızlı yaptıklarını soyleyen firmalarda yok degil(Otomasyon"www.rps.com.tr/varfast.html"]VarFast[/URL]).

Yabancı menseyli ürünlerin yanında 4-5 Türk firmasının bu işi yaptığını görebiliyoruz. Fakat bunların birbirine göre avantajları varmıdır yoksa hepsi aynımıdır ayrıntılı incelemedim. Bu urunlerı alirken dikkat edilmesi gereken sey bence ne kadar hizli bir sekilde kondansatoru devreye alıp cıkarabilidigidir. Yoksa ilk devreye girerken hepsi 20ms icinde devreye giriyorlar. Devreden cikinca ne kadar hizli devreye girebildiklerine dikkat edilmeli. Sanırım isin sırrı burda. Bu modullerin bu kadar pahalı olması know-how satmalarından kaynaklanıyor. Yoksa bir sogutucu, iki veya uc tristor bi fan kac liradir. İçindeki elektronik kart know-how icerdigi icin ar-ge maliyetlerinden bu kadar pahalidir diye dusunuyorum.Bir noktayıda aydınlatmak isterim bircok firma liste fiyatından %50'ye kadar indirim yapiyor. Yani ABB ürünü için 2100 TL (Desarj direnci dahil) liste fiyatı varsa bu daha ekonomik seviyeye inecektir. Epcos'un liste fiyatı 2150 tl(+90 tl de desarj direnci). VarFast'in liste fiyatı 1600 tl(desarj direncine gerekmiyor) civarinda. Birde beluk ve kbr var. KBr 400euro oldugunu duymustum. Dolayısıyla denenmiş ürün almak aslında çok da pahalı degil. Bir arkadasimin calistigi fabrikada aylık 1500 tl ceza geliyormus. Yılda 18.000 tl yapar. 400 Euroluk 10 modul islerini gorecek.8800 tl ye mal olacak sistemi almıyorlar (Kondasator ve reaktorun oldugunu dusunuyorum) ve ceza odemeye devam ediyorlar. (punto kaynak isi yapilarlar ve kontaktor hıza yetisemiyor)

Ben bu isin basit olmadıgını hobi gibi yapilamayacagini dusunuyorum. Koordineli bir ekip calismasi sanırım uygun olacaktır. Ayrıca bir kart tasarlanırsa bunun testlerinde de cok dikkat etmek gerekir. Ozellikle yuksek gerilim ve akımlarda patlamalar olabilir, izolasyon kayiplari ciddi zararlara sebebiyet verebilir.

son olarak İstanbulda Avcilarda Otomasyon"www.else.com.tr"]Else[/URL] firması var. Bu firmanın kompanzasyon amacli tristor kontrol karti sattigini duymustum. Onlari arayip sorabilirsiniz. Kontrol kartında istenen ozelliklere gore ellerinde birkac cesit var sanırım. Fakat yinede bu konularda iyi arastirmalar yapmadan kart alip tristor alip birlestirmek hem maddi kayiba hemde can kaybı veya yaralanmalara neden olabilir. Sonucta elektrikle ugrasiyoruz ve gerilimler 1000V DC'nin uzerine cıkıyor.İyi bir arastirma yapmaksizin duzgun bir test duzeneyi olmaksızın bu ise kalkismamanızı oneririm. Bu uzun mesaj sızleri sıktıysa ozur dilerim fakat bu konuda bildigim ve aklima gelen herseyi yazdim. Belki tartısma konunun dısına cıkmısımdır.

----------------------------------------------------------------
Bir şeyi bildiğin zaman, onu bildiğini göstermeye çalış. Bir şeyi bilmiyorsan, onu bilmediğini kabul et. İşte bu bilgidir.
 
Sn. Fırat.bilge;

Düşüncelerinizi ve bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. (gerçi teşekkür mesajları yasak genelde + pop vermemiz gerek ama) Dünya devi tristör üreticisi WESTCODE firmasının tristörlerini neredeyse 25 seneyi aşkın bir süredir kullanmaktayız. gerek invertör devreleri, gerekse doğrultucularda. Tristörün sürülmesi için esasında tek bir darbe yeterlidir. İş bu ilk akımı verebilmektir. Hem çok güçlü ve hızlı bir sinyal olacak ve oluşturduğunuz bu sinyal için darbe üzeri kırılmalar devam edecektir. Evet katılıyorum bu iş kolay değil ama. çok zorda görünmüyor. Daha önceki dönemlerde malzeme satan firmaların çoğunda tetikleme trafosu satmaktadır. iş hayatım boyunca an sorunsuz ABB firmasının da kullandığı kullandığı markadır. (üzerlerinde sadece VAC diye bir marka yazıyordu) Trafoyu incelediğimde bizim firmamızda kullandığı trafoya çok benziyordu. ben de kendi trafolarımızda revizyon yaptım. Sorunsuz bir sürücü trafom bulunmaktadır.

Tristörlerde iletime girebilmeleri için tek bir darbe yeterli demiştim ama, kompanzasyon sistemlerinde akımın karakteristiğinden dolayı bazı durumlarda holding akımı geçememektedir. holding akımınında altında çalışabilmesi içinde darbe treni kullanılmalıdır. ancak bahsedildiği gibi 100 uS yeler gibi bir değer değil 20uS tristörün devreye girmesi için yeterlidir. minimum darbe genişilği 10-12 uS civarındır. Darbe treninde ilk darbeden sonra darbe genişliğini 13-15 uS civarında daraltmakta enerji tasarrufu için faydalıdır.

Tristör devrelerinde her zaman gereksiz tetiklenmeler den korumak için mutlaka Dv/Dt direnç ve kondansatörü olmalı. tabi bu devrenin sağlıklı çalışabilmesi içinde Di/Dt seri reaktansının mutlaka olması gerekmektedir.

ABB nin yıllar önce üretmiş olduğu ark ocaklarında kullandıkları tristörlü kompanzasyonlarında yaklaşık reaksiyon süresi 10 mS den hızlıdır. Gerçi daha önceki yazılarımda da bahsetmiştim bu tip cihazlar tam bir servetti.

Herzaman söylediğim gibi sistemi kontrol etmeği çok düşünmüyorum açıkcası. Benim bu işteki tek derdim yeterince hızlı karar verecek işlemci mantığını kurmak. 2 gerilim, 2 de akım trafosu ile aron bağlayıp mümkün olanda en ucuzu tabiki.

ya network analizör entegreleri var. şu an da onların araştırmasının peşindeyim. bilgilerimi daha netleştirdiğimde paylaşacağım. Tabi sadece benim araştırmam da ziyade diğer bu konuyla ilgilenen arkadaşlarında araştırmaları gerek.
 
tartışmayı başından beri takip ediyorum....

tartışılan konunun özünü oluşturan konu rezonans konusudur.
bir işletmedeki indüktif akımları dengelemek için kapasitif akımdan faydalanılır
bir kondansatör ac gerilime maruz kalırsa kondansatörün çekeceği akım
frekans ve gerilim değerine birde kondansatörün kapasite değerine bağlıdır.
ben basit bir faz kontrol devresiyle kondansatör akımını kontrol edebilyorsam
indüktif akıma göre kondansatör akımını denetleyebilyorsam olay bitmiştir
tca795 entegresiyle tartışılan tüm karmaşık konular çözüle bilir.
idda ediyorum.
 
Sn. tossun2008

Dediklerinize katılıyorum. Tristoru devreye almak icin 10us bir puls bile yeterli olacaktır. Fakat akımın artması gerekmekte. Ben tristoru yuk altında degilken oldukca dusuk akımlarla ve 10us altında acmayı basardım fakat yuk altında yani akım gececekken ve 0,5A altında bir akımlar surmek istersek bu surenin uzaması gerekmekte. VAC firmasının urettigi puls trafolarını biliyorum. Piyasadaki en pahali puls trafolarıdır ve surekli stok bulmak sanırım oldukca zor. Adetli alımlar icin satışı yapılıyor. (Tam emin degilim) Bunun dışında bircok firma arastırdım. Baska firmalarda puls trafosu uretiyor ozellikle çin menseyli urunlere guvenebilirseniz oldukca ekonomik.

Mesajımı yazarken aslinda sunu hedef almistim bu is evet cok cok cok zor bir is degil fakat basit gorulmeside bence yanlıs ve dolasiyla pic'le led surmek gibi de algilanmamali. Ben heyecanla ugrasacak arkadaslarin hayati tehlikesi olan bir isle ugrastiklarinin farkindaligini yaratmaya calistim. Beni ciddiye alan arkadas olmasini umut ediyorum. Dikkatli yapilirsa ve calisilirsa mutlaka kısa veya uzun vadede yapilabilir fakat ugrasacak arkadaslar dikkat etsinler. Bu isde sanırım normal calisma kosullarinda 800V dclere ulasiliyor yanlis kontroller gerilimleri oldukca yuksek seviyelere cikar ve dikkatsiz kisiler bundan zarar gorebilirler. Ayrica kondansatorlerde sarjli kaldigini hatirlatmak isterim olcmeden hicbirsey dokunulmamali. Maildeki amacim aslinda bu farkindaligi olusturmakti.

Sn. mulayim mesajınızda bahsedilen entegrenin pdf'ini bulamadim . TCA785 diye bir entegre cikiyor ve bunu cok kisa inceledim. Eğer bahsettiğiniz TCA785 ise bu entegreyle yapilmasi biraz zor gorunuyor. Bu genelde reziftif bir yuku surebilir fakat kapasitif bir yuku surebilecegini sanmiyorum. Sanırım bu entegreyle guzel dimmer olur. (Tabi bu konuyla ilgili bir calisma yaparsanız ve bizle de paylasirsaniz oldukca mutlu oluruz.) Ayrıca sadece bir entegre bu isi kontrol edebilirse bircok firma bu isi yapabilirdi gibi geliyor. Sonucta yapan firma sayisi oldukca sınırlı çok hızlı yapan ise cok cok az.

Herkese iyi calismalar,

----------------------------------------------------------------
Bir şeyi bildiğin zaman, onu bildiğini göstermeye çalış. Bir şeyi bilmiyorsan, onu bilmediğini kabul et. İşte bu bilgidir.
 
Sn. mulayim;

tca785 entegresi ile yapılabilecek bir kompanzasyon sistemi düşünemiyorum. Eğer teknik kataloglarını incelerseniz sistem 30. derecede tetikleme sinyali oluşturuyor. bununda manası Sn. firat.bilge nin dediği gibi bu işi bu entegre ile yapmak bira zor. belki bir kaç kvarlık triak kontrollü bişi yapılabilir ama oda 15-20 amperi geçebilecek birşey olduğunu düşünmüyorum.

Böyle bir denemeyi yapmak yada böyle bir projeyi hazırlamak basit bir zil devresi olmadığı aşikardır. Tabiki bu işi bilen ve imkanları olabilen bir ekip gerekli güvenlik önlemini alarak yapmalı. Tristör sürme konusunda emin olun ki bayağı bir tecrübelerim var. ama asla tabiki ben de bu işi 100% biliyorum diyemem. Ancak şu da bir gerçekki malesef gözüm de o kadarda büyümüyor. benim gözümde büyüyen kısım ölçme ve karar verme mekanizması. güç devresini illaki bir şekilde yaparız.

Tristör kataloglarında da min. 10 uS ateşleme süresi diye bilgi verirler zaten
Benim dizaynım oln kart ve trafo 3 tristöre (herbiri 2600A lik) 3.2 a akım basıyor. ve 3.5A/uS gibide hızı var.Darbe süresi de 20 uS.bunlar invertörler için. redresördekiler daha düşük akımlı.1.5-2 A civarında
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,817
Mesajlar
920,712
Kullanıcılar
450,907
Son üye
saitdemircigil

Yeni konular

Geri
Üst