Kirli topraklama hattı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan grindd
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Elektrikçi bilgili değilse zaten anlamayacaktır.
Ancak şunu söyle.
Voltaj dalgalanmasının yoğun olduğu saatlerde bina girişinde ana panoda ölçümler yapsın.
Bu ölçümleri rapor halinde verebilsin.
Sonra evinden ölçüm yapsın.
Ölçümler faz-nötr ve toprak arası ölçümler olmalıdır.
Özellikle NÖTR-TOPRAK arası ölçümleri hassas yapmalıdır. Eğer bu ölçümde de voltaj dalgalanmaları 0.1V gibi seviyelerde dahi görülüyorsa nötr toprak arası incelenmelidir.
Ana panodaki ölçümler nötr-toprak barası referans alınarak yapılır. Ancak işletme topraklaması nedeniyle bu iki hat ana panoda birleştirilmiş olabilir. Bu durum normaldir.
Bu köprülemeyi kaldırıp ta ölçüm yaptığında nötr-toprak arası voltaj dalgalanması ve özellikle biraz daha fazla voltaj görülüyorsa bu durum binayı ilgilendirmez. Doğrudan elektrik idaresini ilgilendirir ve mahalle trafosu ile sizin bina arasındaki hattın kalitesi hakkında bilgi verir.
Eğer elektrikçinin elinde elektrik kalitesini ölçebilen küçük çapta ölçü aletleri bulunuyorsa en azından bir referans teşkil edebilir. Gerçek ölçümler spectrum analyzer adlı ölçüm aletleri ile yapılır ki bu gibi aletleri pek bilen yoktur.
Hocam cağıracağım elektirikci bunları bileceğini zannetmiyorum ama benim amacım sıkıntı binada mı yoksa dağıtım şirketinde mi toprak nötr arası prizde bile çok oynak değerler alıyordum sabah 1.5 akşamları 6-7 ve bu sayılarda çok oynuyor hiç sabit değil

Hocam cağıracağım elektirikci bunları bileceğini zannetmiyorum ama benim amacım sıkıntı binada mı yoksa dağıtım şirketinde mi toprak nötr arası prizde bile çok oynak değerler alıyordum sabah 1.5 akşamları 6-7 ve bu sayılarda çok oynuyor hiç sabit değil
Bina ana panosundaki ölçümler yapılmadan karar vermek zordur.
Ana panoda da elektrik dalgalanmaları görülüyorsa şebeke kaynaklıdır. Ana panodaki faz-nötr ölçümleri sabit ise bina içi tesisat ile ilgilidir.

güzel insan, ev içinde şebeke geriliminin bir çok kriteri vardır. yaklaşık 220 - 230 volt ortalama bir değerdir. bu binanızın evinizin trafoya olan uzaklığı, binada diğer abonelerin "aynı saatler içinde" kullanımına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. örnek: bir kaç ay önce evimdeki lambalar bu kadar parlak yanmıyordu, malum havalar soğuk ve klimalar ve ısıtıcılar çalışıyor. burada doğal gaz yok. malum voltaj düşüyor. 227 volt ölçmüştüm o aralar normal gelmişti. şimdi az önce ölçtüm 242 volt. eeee hani 220-230 volt normaldi? bu arada trafomuzda yaklaşık 400 metre ilerimizde. yani ölçüm ve sıkıntılar göreceli olabilir.

güzel insan, ev içinde şebeke geriliminin bir çok kriteri vardır. yaklaşık 220 - 230 volt ortalama bir değerdir. bu binanızın evinizin trafoya olan uzaklığı, binada diğer abonelerin "aynı saatler içinde" kullanımına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. örnek: bir kaç ay önce evimdeki lambalar bu kadar parlak yanmıyordu, malum havalar soğuk ve klimalar ve ısıtıcılar çalışıyor. burada doğal gaz yok. malum voltaj düşüyor. 227 volt ölçmüştüm o aralar normal gelmişti. şimdi az önce ölçtüm 242 volt. eeee hani 220-230 volt normaldi? bu arada trafomuzda yaklaşık 400 metre ilerimizde. yani ölçüm ve sıkıntılar göreceli olabilir.
Anladım hocam bizim eskiden sıklıkla sigorta atardı ama artık atmıyor acaba kaçak akım var mıdır sigorta artık düzgün çalışmıyor mu bilemiyorum prizde topraklama var ama sigorta kutumda yok elektirikci çağırıcam hocam nötr topraklama kontrol ettiricem belki faydası olur

Anladım hocam bizim eskiden sıklıkla sigorta atardı ama artık atmıyor acaba kaçak akım var mıdır sigorta artık düzgün çalışmıyor mu bilemiyorum prizde topraklama var ama sigorta kutumda yok elektirikci çağırıcam hocam nötr topraklama kontrol ettiricem belki faydası olur
1- hoca değilim.
2- ben kendi çapımda biraz gıcık ve pimpirikli biriyim. benim evin saat altı sigortası, 18-20 yılda ya 2 kere yada 3 kere attı, en son attığında bana gıcıklık olacak ya cumartesi günü attı ve açamadım, anında yenisiyle değiştirdim. kakr amcayı da aklıma geldikçe test ederim. kafamı bozarsa onu da değiştiririm. sağlam çürük, açmış açmamış hiç fark etmez. ara sıra evde sigorta atar, kakr neden çalışmaz yada atmaz bilmiyorum. ama testte çalışıyorsa sağlam demektir. bak gene uyuyan öküzün aklına karpuz kabuğu düşürdün. bir ara merkeze inip bir tane eş değer alıp onu da değiştireyim. bu arada elektrikçi değilim ama elin tornavida tutar.

Elektrikciler geldi önce sigortamın çok kalitesiz ve çin malı kesinlikle değişmesi gerektiğini söylediler içinde ark yapabilirmiş markası oag sigortamındaki fazları ve nötrleri sıkarken bile şartel atıyordu. Binanın ana topraklaması nötr hep gevşemiş ve pabuç değişimi yapılması gerektiğini söylediler. sorunuma gelirsek büyük oranda düzeldi sigorta değiştirdikten sonrada çok daha iyi olacağını düşünüyorum elektirikten anladığını zanneden titreme elektirikle ne alakası olur yaw arkadaş diyen kendini elektirikci zannedip alay eden arkadaşlar ben elektirikciyim demesinler.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,231
Son üye
Dmronr1

Yeni konular

Geri