grindd
Üye
Hocam cağıracağım elektirikci bunları bileceğini zannetmiyorum ama benim amacım sıkıntı binada mı yoksa dağıtım şirketinde mi toprak nötr arası prizde bile çok oynak değerler alıyordum sabah 1.5 akşamları 6-7 ve bu sayılarda çok oynuyor hiç sabit değilElektrikçi bilgili değilse zaten anlamayacaktır.
Ancak şunu söyle.
Voltaj dalgalanmasının yoğun olduğu saatlerde bina girişinde ana panoda ölçümler yapsın.
Bu ölçümleri rapor halinde verebilsin.
Sonra evinden ölçüm yapsın.
Ölçümler faz-nötr ve toprak arası ölçümler olmalıdır.
Özellikle NÖTR-TOPRAK arası ölçümleri hassas yapmalıdır. Eğer bu ölçümde de voltaj dalgalanmaları 0.1V gibi seviyelerde dahi görülüyorsa nötr toprak arası incelenmelidir.
Ana panodaki ölçümler nötr-toprak barası referans alınarak yapılır. Ancak işletme topraklaması nedeniyle bu iki hat ana panoda birleştirilmiş olabilir. Bu durum normaldir.
Bu köprülemeyi kaldırıp ta ölçüm yaptığında nötr-toprak arası voltaj dalgalanması ve özellikle biraz daha fazla voltaj görülüyorsa bu durum binayı ilgilendirmez. Doğrudan elektrik idaresini ilgilendirir ve mahalle trafosu ile sizin bina arasındaki hattın kalitesi hakkında bilgi verir.
Eğer elektrikçinin elinde elektrik kalitesini ölçebilen küçük çapta ölçü aletleri bulunuyorsa en azından bir referans teşkil edebilir. Gerçek ölçümler spectrum analyzer adlı ölçüm aletleri ile yapılır ki bu gibi aletleri pek bilen yoktur.