Klima Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz.

ldump

Üye
Katılım
1 Şub 2012
Mesajlar
2
Puanları
1
Klima alırken nelere dikkat etmeliyiz? Klima seçimi konusunda kimlere danışmamız gerekli?
Klima alımında, klima kapasitesinin ve kurulacağı yerin seçiminde mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Alacağınız klimanın montajının bu iş üzerine uzmanlaşmış kişilerce yapılması oldukça önemlidir. Klima kullanım süresince Bakım ve servis hizmetinizi sorunsuz alabileceğiniz profesyonel bir firma seçimi yapılması gerekmektedir. Uygun kapasite seçimi verimli klima kullanımı için çok önemlidir. Daha büyük kapasiteli bir klima her zaman iyi bir klima anlamına gelmez. Klimanın verimliliği göz önünde bulundurulmalı, on-off çalışan klimalar yerine çok daha tasarruflu inverter tip klimalar tercih edilmelidir. Isıtma klima ile yapılacaksa istenen dış ortam şartlarında ısıtma yapabilen heat-pump modeller tercih edilmelidir. Klimanızın ses seviyesine de dikkat edilmelidir, düşük ses seviyeli cihazlar seçilmelidir. Klimanızın kumandasının kolay kullanılabilir olması da önemlidir.

Klima nasıl kullanılmalıdır?
Konforlu iklimlendirme koşulları, yazın 24-26 ºC, kışın 20-22 ºC’dir. Klimaların kullanımında bu set sıcaklıkları tercih edilmelidir. Bahsedilen ayar sıcaklıklarının kullanımının, enerji tasarrufu açısından avantajı büyüktür. Bunun dışında, ayar sıcaklığındaki her 1 ºC’lik fark, ’luk enerji sarfiyatına yol açacaktır.

Klima bakımını nasıl yapabiliriz?
Klima bakımı, periyodik olarak yılda iki kez yapılmalıdır. Klimanın hava filtreleri düzenli olarak temizlenmelidir. Hava filtreleri kir ve toz ile tıkanırsa klimanızın ısıtma ve soğutma kapasite düşecek ve gereksiz elektrik sarfiyatı olacaktır. Bu nedenle filtreler düzenli olarak temizlenmelidir. Klimanız için, klima spreyi kullanmamanızı öneriyoruz. Bu tür spreyler iç parçalara zarar verebilir. Filtrenin değiştirilme periyodunun takibi de oldukça önemlidir. Eğer klimanızda hava temizleme filtresi ve/veya anti alerjik enzim filtresi ile donatılmışsa bu filtrelerin düzenli olarak değiştirilmesi de gerekir. Klima bakımı, uzman ekiplerce yapılmalıdır.

Klima montajında dikkat edilmesi gereken detaylar
Öncelikle klima montajının yetkili ve uzman ekiplerce, ilgili standartlara göre yapılmalıdır. Kullanılan malzeme ve ekipmanın kalitesi de montajın kalitesi açısından oldukça önemlidir.

Klimalar kullanım amacına göre nasıl değişiklik gösteriyor?
Klimalar kapasitelerine; montaj yeri özelliklerine göre çeşitleniyor. Klima deyince sadece Duvar tipi akla geliyor. Ancak dekorasyona ve ihtiyaçlara göre çeşitlilik çok fazla. Ayrıca multi bağlantı özellikli üniteler de var. Bir dış üniteye çok sayıda (2-3-4-5-6-8) ünite bağlanabiliyor. Multi modellerin çok farklı avantajları var. Ancak ülkemizde henüz bu klimalara talep yavaş yavaş gelişiyor. Özellikle Ege, Akdeniz, Çukurova’da butik ve özellikli konut projelerinde proje aşamasında uygulanmaya başlandı. Uygulamalar görüldükçe özellikle dış ünitelerin görüntü kirliliği rahatsız etmedikçe tadilat aşamalarında multi cihaz tercih ediliyor. Enerji tasarrufu açısından da multi sistem klimaların önemli avantajları bulunmaktadır.

Türk halkının klimalar hakkında bildiği yanlışlar
Bina yapıları, yoğun yapılaşma özellikle şehir şartlarında bizleri daha çok etkiliyor. Artık klima cihazı 12 ay boyunca bizim konfor ihtiyacımızı sağlayan bir alettir. Dolayısı ile yanlış kullanılmadığı sürece insana zarar vermez. Konfor ve keyif verir. Oysa ki son dönemlerde çok farklı bilgilerle karşılıyoruz. “Klima hasta eder”, “Klima cep yakar” gibi… Eğer doğru bir klimanız varsa, doğru yere montajı yapılmışsa, Enerji verimliliği yüksek ise bunların hiç birini yaşamazsınız. Hatalı, yanlış kullanımlar sonucu sorun tabi ki kaçınılmadır. Bakım ve temizliğine hiç önem vermez isek istenmeyen sonuçlar olacaktır. Klimamızı düşük sıcaklıklara ayarlayarak kullanmak yerine, 24-27 C arası ideal sıcaklık ayarlarında kullanmamız daha doğru olacaktır.
 
Millet olarak bilinçli kullanıcı olmamız zor gözüküyor. Avrupa da tüketiciler klima konusunda yeterince bilinçli çünkü kullanım kitapcığını sonuna kadar okuyorlar.. meela klima kurulduktan sonra yarım saat vakumlanması gerektiğini bile söylüyorlar, klima için ayrı bir sigorta bağlanması gerektiğini biliyorlar. Biz toplum olarak okuma özürlü olarak doğduğumuzdan anlatılanlarla yada etraftan gördüğümüz yada duyduğumuz kelimelere göre klimayı ayarlıyoruz ve o da yanlış oluyor. sonuç kullanıcı hatası olarak ortaya çıkıyor.
 
29 metre odam var. İki katlı evin alt katı.
Güneşi sabahtan akşama kadar görüyorum ev güneyde.. 4 cam var.
kaçlık klima almam gerekiyor?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,725
Mesajlar
929,288
Kullanıcılar
452,445
Son üye
mutluneset

Yeni konular

Geri
Üst