Klima elektrik bağlantısı

tralalalaa

Üye
arkadaşlar selamlar,
yeni beko 31225 a klima aldım, servis maalesef Elektrik bağlantısını yapmadı, güç kablosunu bırakıp gitti. elektrik bağlantısını kendim yapacağım; prize bağlamayı düşünüyorum
sorum: klima dış ünitesini prize fiş ile bağlamayı düşünüyorum. faz notr e dikkat etmek lazım mı? yoksa problem olmaz mı nasıl bağlarsam bağlayayım? ( toprak hattı ayrı)

arkadaşlar selamlar,
yeni beko 31225 a klima aldım, servis maalesef Elektrik bağlantısını yapmadı, güç kablosunu bırakıp gitti. elektrik bağlantısını kendim yapacağım; prize bağlamayı düşünüyorum
sorum: klima dış ünitesini prize fiş ile bağlamayı düşünüyorum. faz notr e dikkat etmek lazım mı? yoksa problem olmaz mı nasıl bağlarsam bağlayayım? ( toprak hattı ayrı)

Test edilip ? + vakumlama yapılması !!!

Videoları izlemeniz yararınızadır .

https://www.beko.com.tr/destek/isitma-sogutma-ve-enerji/klima/klima-montaj-ve-demontaj-hizmet-uygulamalari

Klima elektrik bağlantısı
Beko klima montajlarında, evin elektrik tesisatından (Buat, Sigorta panosu vb) klimanın yanına konacak şaltere (V Otomat) kadar olan kabloyu uzman bir elektrikçi tarafından çekilmesi gerekir.

Klimanın yanına konan şalter ile ürün arasındaki kablo bağlantısını yetkili servis yapar.

https://www.arcelik.com.tr/destek/k...ından,kablo bağlantısını yetkili servis yapar.

Klima montajını bilen ehil birini çağırın. Faz ,nötr ve topraklama kablolarını bağladım prize takıp çalıştırayım fikri çok yanlış. İç ünite ile dış ünite arasında haberleşme kablosu da bulunuyor. Ve hiçbir klima sigortasız olarak prize bağlanmaz.

Klima montajını bilen ehil birini çağırın. Faz ,nötr ve topraklama kablolarını bağladım prize takıp çalıştırayım fikri çok yanlış. İç ünite ile dış ünite arasında haberleşme kablosu da bulunuyor. Ve hiçbir klima sigortasız olarak prize bağlanmaz.
onlarin hepsi bağlı. evde hali hazırda Sigorta mevcut o priz için. benim merak ettiğim şey faz nötr farkı var mı yok mu?

onlarin hepsi bağlı. evde hali hazırda Sigorta mevcut o priz için. benim merak ettiğim şey faz nötr farkı var mı yok mu?
Sigortasız priz olmaz zaten klimaya özel sigorta olmalı. O prize bağlanması bile sakıncalı aslında ayrı hat çekilmeli. Faz ve nötr e dikkat edilerek takılması gerekiyor ne kadar önemli bir husus bilmiyorum ama dikkat edilmeli.
12.000 btu için 16 amper önermişler fakat benim tavsiyem B tipi 10 amper nötr kesmeli bir sigorta.

Topraklı prizden veya buattan klima için faz ve nötr hattı topraklı fişle veya buattan toprakla birlikte alınırken; buattaki toprak kablosu ve topraklı prizdeki toprak hattı mutlaka 3. hat kablosu olarak alınıp faz, nötr ve toprak hat girişli olarak klima güç kablosuyla birlikte çekilip alınabilmesidir. Toprak hattı alınmadan klima çalışırsa eğer; dış ve iç ünitenin metal aksamında kontrol kalemiyle hafifçe yanan statik elektriğin varlığı kolayca görülebilecek ve bu durum klima Elektronik aksamına uzun vadede (masa üstü PC'lerin kasalarında topraklanmama riskinde olduğu gibi) ciddi bir zararı verebilecektir.

Faz ve nötr girişinin güç kablosundaki sıralı girişi sözünü ettiğiniz üzere o kadar da önemli değildir, ancak dış ünite ile iç üniteye klima içindeki iç klemens bağlantılarında (S1-S2-S3 ; N, L, toprak) bu sıralı uyumun mutlaka bu klemens girişinde uyumlu yapılmış olması gerekir. Bu kritik bağlantı yetkili servisin kendisi tarafından zaten yapılmıştır. Buatta toprak hattı yoksa eğer ; bu klimaya en yakın ve merkezi ısıtma sistemli radyatörlerden sağlıklı toprak hattının bu evde çekili bulunması şartıyla uygun kesitteki bir toprak kablosuyla radyatörlerin metal (iletken) kısımlarına doğrudan bağlanarak da alınabilir.

Benim size naçizane tavsiyem ; klimayı topraklı priz-topraklı fişle takılıp çıkarılan güç kablosuyla değil mutlaka klimaya en yakın buattan faz, nötr ve toprak hat bağlantısı buatta varsa bu 3 hat buattan alınıp klimadan önce 10 A otomat Sigorta (B10) araya (faz kablosu hattı üzerine) seri bağlı konularak ve otomatı içine alan bir sigorta kutusuyla duvardaki klimaya çok yakın monte edilerek buattan yapılacak olan klima beslenmesini mutlaka bu şekliyle yapabilmeniz yönündedir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,826
Kullanıcılar
452,649
Son üye
sanlav

Yeni konular

Geri