Dostum merhaba...
Konu hakkında benim asıl anlatmak istediğim şudur...
Bir cihaza likitte şarj yapılabilir gaz fazındada akışkan şarjı yapılabilir. Ama kaideleri vardır. Bunlarda ilk etken gazın karışım gazmı yoksa saf gaz olup olmaması. Saf gazlar likitte şarj edilebilir gaz fazındada. Fakat karışım gazlar mesela R404 , R407 , R410 gibi benzeri gazlar kesinlikle likit şarj yapılmalıdır. Gaz şarj ederseniz hem şarj yaptığınız tüpünüzdeki karışım oranı bozulur hemde üniteye bastığınız gaz ile düzgün çalışmaz. Nedeni ise karışımdan ilk buharlaşacak olan gaz en yüksek basınçta buharlaşabileni olacaktır. Diğer gazlar likit kalacak ve karışım oranı bozulacaktır.
ikinci önemli konu ise cihaza yapılan şarj noktası. Karışım ve likit ise üniteye şarj yaptığın nokta likit hattı olmalıdır. ( yani ince boru ) Neden kalım borudan olmaz sorusuna cevap ise diyelimki kalın borudan likit şarj yaptınız ve şarjdan sonra cihaza start verdiniz ne olacak tüm sarjını yaptığınız akışkan gaz fazına geçmediği için kalın boruda likit birikmesi olacak. ilk çalıştırmada ise bu likit kalın borudan direkt kompresörün emişine gelecek. Buda istenmeyen bir olaydır. Kompresörün ömrünü kısaltır yada hasara neden olur.
Kısaca anlatmak istiyrum ama yazdıkça konu uzuyor.
Eğer şarj yaptığınız ünitede ince boruda şarj noktası yoksa mümkün oldugunca likit şarj yapmamaya çalışın zaten karışım gazlı ünitelerde ince boruda şarj noktası vardır. Orayı kullanarak likit şarj yapın