Klimada Gaz Fazla ise

Klima calisdiginda ince boruda sorma olmazki abim.qaz nasil sarj yapa biliriz

Serkan Hocam derin bilgilerin için teşekkür ederiz Elnur arkadaşımızın da dediği gibi bu sorunu bende yaşıyorum ince boru yani basma hattı basıncı yüksek olduğu için likit olarak şarjda sıkıntı yaşıyoruz bunun tedbiri ne olmaldır. Örneğin r22 olan bir cihazın basma hattında(ince boruda) 16-18 bar gib bir basıç görüyoruz bu basınçlar altında bizim tüpten r22 gazını cihaza vermemiz zor olmaz mı?

cemkaratepe dostum..

r22 karışım gaz değildir. Cihaz çalışırken kalın borudan gaz fazında şarj yapabilirsin. önemli olan ne kadar şarj yapacağındır. Bunuda genelde cihaz etiketinde yazan gram değerine göre terazi ile vermek gerekir. Eğer terazi ile verme imkanın yoksa basınca görede verebilirsiniz. Genelde r22 için çalışır halde 60-65 psi gaz basıncında verirseniz ortalama olarak tam şarj yapmış olursunuz. ( bu değer dış ve iç ortam sıcaklıgına göre değişir genelleme yaptım bu değer değişkendir ) Bir ısı pompasına gaz şarjı yaparken aslında elinizde bir done , bilgi , ne kadar akışkan sarjı yapılacagı yazmıyorsa SÜPERHEAT ölçümü yaparak gaz şarjı yapmak en güzelidir. O zaman cihaz tam vermli çalışacak şekilde şarj yapılmış demektir.

Dostum merhaba...

Konu hakkında benim asıl anlatmak istediğim şudur...

Bir cihaza likitte şarj yapılabilir gaz fazındada akışkan şarjı yapılabilir. Ama kaideleri vardır. Bunlarda ilk etken gazın karışım gazmı yoksa saf gaz olup olmaması. Saf gazlar likitte şarj edilebilir gaz fazındada. Fakat karışım gazlar mesela R404 , R407 , R410 gibi benzeri gazlar kesinlikle likit şarj yapılmalıdır. Gaz şarj ederseniz hem şarj yaptığınız tüpünüzdeki karışım oranı bozulur hemde üniteye bastığınız gaz ile düzgün çalışmaz. Nedeni ise karışımdan ilk buharlaşacak olan gaz en yüksek basınçta buharlaşabileni olacaktır. Diğer gazlar likit kalacak ve karışım oranı bozulacaktır.

ikinci önemli konu ise cihaza yapılan şarj noktası. Karışım ve likit ise üniteye şarj yaptığın nokta likit hattı olmalıdır. ( yani ince boru ) Neden kalım borudan olmaz sorusuna cevap ise diyelimki kalın borudan likit şarj yaptınız ve şarjdan sonra cihaza start verdiniz ne olacak tüm sarjını yaptığınız akışkan gaz fazına geçmediği için kalın boruda likit birikmesi olacak. ilk çalıştırmada ise bu likit kalın borudan direkt kompresörün emişine gelecek. Buda istenmeyen bir olaydır. Kompresörün ömrünü kısaltır yada hasara neden olur.

Kısaca anlatmak istiyrum ama yazdıkça konu uzuyor.

Eğer şarj yaptığınız ünitede ince boruda şarj noktası yoksa mümkün oldugunca likit şarj yapmamaya çalışın zaten karışım gazlı ünitelerde ince boruda şarj noktası vardır. Orayı kullanarak likit şarj yapın

Doğru söze alkış, iyi bir anlatım olmuş. Teşekkürler....

detaylı açıklamalar için çok teşekkürler, sıfır kılıma montaı sonrası vanarı açış sırası önemlimi? saygılar

Hayır değildir. Ama mümkün ise siz yine de likit vanasını açın ki, vanayı açtığınızda mümkün olduğunda gaz buharlaşabilsin. Ama yanlış açtım şimdi ne yapmalıyım gibi bir şey söz konusu değil. Benimki sadece bir öneri...

cemkaratepe dostum..

r22 karışım gaz değildir. Cihaz çalışırken kalın borudan gaz fazında şarj yapabilirsin. önemli olan ne kadar şarj yapacağındır. Bunuda genelde cihaz etiketinde yazan gram değerine göre terazi ile vermek gerekir. Eğer terazi ile verme imkanın yoksa basınca görede verebilirsiniz. Genelde r22 için çalışır halde 60-65 psi gaz basıncında verirseniz ortalama olarak tam şarj yapmış olursunuz. ( bu değer dış ve iç ortam sıcaklıgına göre değişir genelleme yaptım bu değer değişkendir ) Bir ısı pompasına gaz şarjı yaparken aslında elinizde bir done , bilgi , ne kadar akışkan sarjı yapılacagı yazmıyorsa SÜPERHEAT ölçümü yaparak gaz şarjı yapmak en güzelidir. O zaman cihaz tam vermli çalışacak şekilde şarj yapılmış demektir.

Serkan hocam sizi yakalamışken bir sorum daha olacak r22için çalışır halde 60-65 psı gaz basıncı demişsiniz bu basınç dönüş hattında mı yoksa basma hattında mı olmalıdır. sizinde bahsettiğiniz gibi bazı cihazların etiketi filan kalmamış ben böyle cihaza r22 için 4.2 bar dönüş basıncını görecek şekilde gaz basıyorum birde gözetleme camından bakıyorum :) siz süperheat ölçümü demişsiniz bunu biraz açabilirmisiniz. süperheat ölçümü neye göre ve nasıl yapılır. cevaplarınız için herkez adına teşekkür ederim.

@Nemasis ben teşekkür ederim

@cemkaratepe Dönüş hattında olmalı bu basınç.

Süperheat Ölçümü Hakkında ;

Cihaza gaz şarjı yaparken gaz şarjının doğru olduğunu ölçmek için , cihaz emiş basıncını ölçüyoruz. Diyelimki sizin dediğiniz gibi 4.2 bar r22 için. Elimizde R22 için basınç sıcaklık tablosu olmalı yada şarj yaptığınız manifoldun üzrinde R22 skalası varsa onun uzrindeki sıcaklığı alıyoruz. İkinci ölçüm değerimiz cihazın iç üniteden kompresöre dönen dönüş borusunun kompresöre en yakın noktası ( dış ünite boru bağlantı noktalarından kalın boru ) sıcaklığını bir termometre ile ölçüyoruz.

Ne oldu elimizde iki sıcaklık değeri oldu. Boru sıcaklığından gaz basıncına denk gelen sıcaklığı çıkardığımızda SÜPERHEAT değerini elde etmiş oluyoruz. Bu değer 7-10 derece olmalıdır. Değer 7 derecenin altında ise kompresöre likit gelme ihtimali vardır. Eğer 10 dereceden yüksek ise gaz eksik demektir çünkü evaporatör yeteri kadar likit gazla dolmadığı için yarı mesafelerde gaz fazına dönüşüp aşırı ısınmaktadır. Bu şekildede kontrollerinizi yapabilirsiniz.

Örneklersek;

60 psi basıncta R22 nin sıcaklığı yaklaşık olarak +3 derecedir.
Dönüş borusunun sıcaklığını termometre ile ölçümümüz 12 derecedir.

12-3=9 derece bu ölçüme göre şarjımız normaldir.

Şunu belirteyim mesela bir ünite bu herhangi bir cihaz olabilir soğuk oda olsun split olsun chiller olsun bir çoğu süperheat e göre çalışır. Genelleme yaptım tabiki diğer değerlerde önemli ama bir cihazda gaz şarjnın tam yada eksik olmasını şu şekilde düşünün cihazda dolaşan gaz miktarı eksik ise evaporatöre giren gaz evaporatörün ilk bir kaç satır borusunda hemen buharlaşacaktır. Bizim burdaki amacımız evaporatör borularının %90 civarında likitle teması ve dönüşe soğuk gaz gelecek şekilde ayarlamaktır. Bu şekilde evaporatör tam kullanılmış ve cihaz verimli bir şekilde ayarlanmış olacaktır.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.

Forum istatistikleri

Konular
129,718
Kullanıcılar
452,435
Son üye
Hilmi GÖKALP

Yeni konular

Geri