Kojenerasyon Santrali Maaliyet Hesabı Yardım?

merhaba
Kurumumuza Trijen almayı planlıyoruz ancak yeterli miktarda avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi toparlayamadım. Sizce avantajları veya dezavantajları neler olabilir.
Teşekkürler.

Avantaj ve dezavantajları tamamen sizin ne kadar elektrik ve yakıt harcadığınıza ,tesisinizin hangi saatler arasında çalıştığına , ısınma soğuma ihtiyaçlarına vs..bağlıdır. Aslında avantaj ve dezavantajdan çok fizibil olma olmama durumu sözkonusudur. (Fizibil olma durumu kullanılan yakıt tipiyle de doğrudan alakalıdır)Yani fizibil ise herhangi belirgin bir dezavantajı yoktur.Ama fizibil değilse sırf "bazı avantajları var" diye böyle bir yatırım yapamazsınız.

Şöyle söyleyeyim, "fizibil" bir tesisin geri dönüş süresi (tamamen operasyona bağlı olarak) Türkiye koşullarında 5 yılı bulabilir. Siz bu tesise 3 milyon YTL yatırım yapmışsanız,5 yıllık bir geri dönüş kabulüyle, elektrik ve yakıt faturanız yılda 600 000 TL azalmış demektir. 5. yılın sonunda her yıl bu kadar kazancınız olacaktır(hiç bir şeyin fiyatının değişmediği kabulüyle)Aynı zamanda birinci enerji kaynağınızı ve elektrik tüketiminizi azaltarak karbon ayak izinizi azaltmış ve çevre için iyi bir şeyler yapmış da olacaksınız.
Ha ,sistem fizibil olmazsa ne olur. İyi durumda kayda değer bir kazancınız olmaz, ekstrem durumda boş yere yatırım yapmış, para kaybetmiş olursunuz.
Detay sorularınız varsa yardımcı olmaya çalışırım
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
128,850
Mesajlar
920,994
Kullanıcılar
450,956
Son üye
mustafagkts

Yeni konular

Geri
Üst