Oncelikle neden hidrolik?
Eger secim hidrolik ise sorun hiz. Geleneksel hidrolik uygumasi, hele de 6 bacakli bir sistemde yetersiz kalacaktir.
Eger guc ihtiyaci fazla ise anahtar: Servo hidrolik.
Ve bu sistemi calistiracak real time veya temin edeceginiz en hizli kontrol sistemi.
50.000 avro'ya yapacaginiz bu tur bir sistem; kabaca bir hesapla, 50 kisinin agariligini hareket ettirebilir.
Hidrolik sistemde doğru parça seçimi yapılır ise hız en basit problem. Hakkında yeterince mühendislik yapılmamış bir sistemde Debi yetersizliği ve Delta P en büyük düşmanınız olacak ama maliyetle doğru orantılı olarak aşılabilir problemler. Yaptığımız makinelerin %50 sini hidrolik olarak gerçekleştirdik. Servo motor ile kontrol de istediğimiz hız 400mm/Sn iken hidrolik ile yine aynı hıza çıkabiliyoruz. Hidrolik makineler elbette servolardan daha güçlü ancak bakım zorluğu ve maliyetleri yönünden artık piyasada çok tutulmuyor.
Ayrıca bu işten gelir beklemek artık anlamsız. Türkiye makine çöplüğüne döndü. Makine sahipleri de artık bu trendin kaymağını yediklerinden dolayı ve millet bu sisteme doyduğundan dolayı gelir getirmediği için ellerinden çıkartmak istiyorlar. Bu yıldan itibaren yapılan yatırımı kurtarabilmek oldukça zor. Ben bir üretici olarak 20 adet makine yapmış biri olarak bunu söylüyorum. Tekrar düşünün derim.
AC motor ile kullansaniz da kapali cevrim calistirmaya ihtiyaciniz olacagini dusunuyorum.
Bu durumda motorlariniza encoder takmak zorunda kalacaksiniz.
Eger biraz daha pahali bir VFD alirsaniz (encoder imkani ve tutma torku verebilen) (omron denedim, idare eder) surucu uzerinden gerceklestirebilirsiniz.
Ama biraz dandik olur.
Veya bir mikro kontrolcu uzerinden (Hi speed counter'i olan) siz de (PID, Closed Loop) programlayabilirsiniz.
Ama bunlarin hic biri Servo performansina pek yaklasamaz ve fiyat olarak da 4 - 5 Kw'ya kadar bence anlamli olmaz.
İlla AC motor kullanacaksaniz motorlara Sn. Fluke'nin yazdigi gibi kendinden tahrikli bir sogutma ihtiyaciniz olacaktir.
Bir de reduktor kullanacaksaniz eski tip bosluklu klasik reduktorler tutma torkunun kontrolunu kolaylastirir (paralel kontrol ihtiyaci yok ise (6 DOF)).
Ama motor durursa ne olur, bunu da dusunmek lazim.
Kapalı çevrim şart.
Kapalı çevrimin yanında Vektör kontrol de şart.
Ama bunlarin hic biri Servo performansina pek yaklasamaz ve fiyat olarak da 4 - 5 Kw'ya kadar bence anlamli olmaz.
Servo performansında olması mümkün değil. Maliyetleri de neredeyse aynı.
İlla AC motor kullanacaksaniz motorlara Sn. Fluke'nin yazdigi gibi kendinden tahrikli bir sogutma ihtiyaciniz olacaktir.
En büyük sıkıntı.
Yani kısacası asenkrondan vazgeçin. Özellikle içerisinde 6 eksenin toplamı olarak ortalama 128000 pozisyon olan bir sistem de iş yapmaz.
Son düzenleme: