Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım)

-Acemi-

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
4 Ağu 2007
Mesajlar
3,135
Puanları
720
Kombi için elektrik bağlantısının nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağım. Bu konuyu usta üyelerimizden çok acemiler ve hobi olarak bu işle uğraşan kişiler için açtığımı özellikle belirtmek isterim. Bizdeki kombi cihazı evin kilerinde, kilerde lamba bulunmadığı için birde tavana armatür ekledim.

Öncelikle gerekli malzemeleri yazıyorum;

- Sigorta kutusu.
- 6'lık dübel ve vida.(Sigorta kutusunun yanında geliyor ancak o vidalar direk alçıpana monte edilemiyor dübel kullanmadan alçıpana tutturacaksanız vida almanız gerekli, alçıpana kolay girmesi için 3 mm'lik beton matkap ucu kullanabilirsiniz ben öyle yaptım)
- 2,5 mm^2 lik NYA tesisat kablosu.(3 renkten ikisi sarı yeşil ve açık mavi olmak zorunda)
- 2 numara klemens
- 2 veya 3 Amperlik sigorta.(2 fazlı veya 1 faz+nötr kesmeli kullanmanız daha iyidir)
- Lastik rekor(sigorta kutusu için)

Eğer elektriği uzak bir noktadan alacaksanız ek olarak bu malzemeleride almanız gerekli;

- 3x2,5mm^2 NYM(antigron) kablo (gerekli uzunlukta)
- Kroşe veya kablo kanalı, kanal kullanacaksanız dönüşler için parçaları.
- Kanalın montajı için yeterli sayıda vida ve 6'lık dübel.

Gerekli takım ve elektrikli el aletleri;

- Kontrol kalemi(Multimetre veya faz kalemi daha iyi olur)
- Yan keski
- Çekiç
- Yıldız ve düz tornavida, bits takımı kullanıyorsanız bits adaptörü, tornavidası, PH2 ve S4 bits uçları.
- Elektrikli matkap veya hafif kırıcı delici.
- 6 mm beton matkap ucu 10 mm veya üstü metal matkap ucu. Kırıcı delici kullanacaksanız 6 mm'lik SDS Plus Beton ucu. (Normal beton uçları kırıcı delici ile kullanılamaz)

Elektrik Bağlantısının Yapılması;

1) Öncelikle güvenliğimiz için ilgili prize ait sigortanın enerjisini kesiyoruz. Daha sonra sağlamlığından emin olduğumuz bir kontrol kalemi yardımıyla kontrol edip prizi sökmeye başlıyoruz.
2) Prizin öncelikle dışını, plastik kısmı ayrıldıktan sonra içteki kısmı yanlarında 2 adet vidayı kullanarak söküyoruz. Ben sigorta kutusunu priz yuvasının üzerine oturttum siz isterseniz buattan alabilirsiniz.
3) Prizin bağlantılarını sökmeden enerjiyi tekrar veriyoruz, kontrol kalemi ile kontrol edip faz ucunu buluyoruz, elektriği tekrar kesiyoruz.
4) Prizin elektrik bağlantılarınıda söküyoruz.
5) Sigorta kutusunun içini hazırlıyoruz, toprak barasını ve sigortaları yutan parçayı içinden çıkan vidalar yardımıyla olması gereken yerlere takıyoruz.
6) Ben sigorta kutusuna elektriği prizi iptal ederek verdim kablo görünmemesi için sigorta panosunun arkasına en az 10 mm'lik metal matkap ucuyla delik açıp kabloları buradan geçiriyoruz.
7) Sigorta kutusunu yerine oturtup sabitleme vidalarının yerini kalemle işaretliyoruz.
8) 6 mm'lik beton matkap ucunu matkaba bağlıyoruz. İlk defa kullanacaksanız önce darbesi kapalı şekilde alçı olan yüzeyi delin daha sonra darbeyi açıp delmeye devam edebilirsiniz. Matkabınız anahtarsız mandrenli ise 2-3 tık sıkmanız yeterli var gücünüzle sıkmanıza gerek yok.
9) Dübelleri çekiçle nazikçe çakıp yerine oturtuyoruz.
10) Kabloları açtığımız delikten geçirip kutuyu yerine oturtuyoruz. Vidalarını sıkıyoruz. Öncelikle tutacak kadar ardından hepsini sıkıyoruz. Şarjlı vidalama kullanacaksanız yüksek olmayan bir tork kademesinde kullanın.
11) Öncelikle toprak barasına toprak kablosunu bağlıyoruz ardından 2 kutuplu sigorta kullandıysanız faz ve nötr ucunu sigortaya bağlıyoruz. Toprak barasından bir parça kablo yardımıyla toprak hattını uzatıp sigortanın çıkış uçlarının yanına getirip ucuna klemens takıp bırakıyoruz. Eğer tek kutuplu sigorta kullandıysanız nötr hattınında aynı şekilde uzatmanız gerekli. Toprak kablosu için sarı yeşil, nötr kablosu için mavi renk kablo kullanmamız gerekli. Bu bir standarttır. Sigorta bağlarken üstten enerji verip alttan çıkış alıyoruz.
12) Enerjiyi açıp sigortanın çıkış uçlarındaki gerilimi ölçüyoruz 220 Volt civarı okumamız gerekli. Aynı zamanda sigortanın devreyi kesip kesmediğinide kontrol etmiş oluyoruz.
13) Sigorta kutusundan enerjinin çıkacağı yerdeki plastik kapağı tırnaklarını kopararak çıkarıyoruz, çıkardığımız plastiğin yerine lastik rekor takacağız. Aksi takdirde kutunun içi zamanla kirlenir, içinde sinek böcek vs haşereler yuva yapabilir.
14) Lastik rekoruda taktıktan sonra kapağı iki adet vida ile yerine oturtup işlemi bitiriyoruz. Bağlantı işleminin geri kalanını servis yapıp garanti işlemini başlatacaktır.

Tavana taktığım lamba için;

1) Lamba için ayrıca bir sigorta bağlıyoruz. B 10 Amper sigorta kullanabilirsiniz.(Varsa daha küçüğüde olur, ben elimde hazır bulunduğu için 6 Amperlik kullandım)
2) Sigorta bağlantısını aynı şekilde yapıp nötr hattı için bir parça kablo ile nötr hattını sigortanın faz çıkış ucunun yanına uzatıp ucuna klemens takıyoruz.
3) Lamba için 2x1,5mm^2 kablo kullanabilirsiniz. Bu kabloyu sigortaya ve nötr klemensine bağlıyoruz. Faz için kahve nötr için mavi renkteki kabloyu kullanıyoruz.
4) Tavana armatür takacaksanız delerken matkabın üzerine poşet geçirerek delin. Tavan delmek duvar delmekten zordur biraz uğraştırabilir. Çok fazla kuvvet uygularsanız dengenizi kaybedip düşebilirsiniz, sakin çalışın.
5) Duya elektrik bağlantısı yaparken içteki kısma faz, ampulu tutan vidalı kısma nötr gelecek şekilde bağlantı yapıyoruz.

ÖNEMLİ NOT: Elektrik ile çalışırken evde kesinlikle yalnız olmamalısınız. Yanınızda mutlaka biri olmalı, kaza ve çarpılma tehlikesi her zaman vardır.

Kolay gelsin...
 

Ekli dosyalar

  • 12.jpg
    12.jpg
    55.1 KB · Görüntüleme: 119
  • 13.jpg
    13.jpg
    102.4 KB · Görüntüleme: 104
  • 14.jpg
    14.jpg
    60.7 KB · Görüntüleme: 89
  • 15.jpg
    15.jpg
    44.4 KB · Görüntüleme: 90
  • 16.jpg
    16.jpg
    35.9 KB · Görüntüleme: 92
  • 17.jpg
    17.jpg
    61.2 KB · Görüntüleme: 90
  • 18.jpg
    18.jpg
    37.6 KB · Görüntüleme: 102
  • 19.jpg
    19.jpg
    58.9 KB · Görüntüleme: 102
  • 20.jpg
    20.jpg
    51.3 KB · Görüntüleme: 111
  • 21.jpg
    21.jpg
    31.5 KB · Görüntüleme: 93
Son düzenleme:
Vay be...Matkap ve ölçü aletlerine bak. :DTam bir usta işi takımlar. Bizim gibi garibanlarda bu lüks araç gereçler ne arar...:D
 
Emeğinize sağlık teşekkürler


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Vay be...Matkap ve ölçü aletlerine bak. :DTam bir usta işi takımlar. Bizim gibi garibanlarda bu lüks araç gereçler ne arar...:D

Sn Hocam Dijital göstergeli faz kalemi 100-150TL arası. Bosch matkapta 150TL desek öyle çok lüks gereçler değil yani.
Ayrıca en pahalı ürünler en ucuz ve en kalitesiz ürünlerdir çünkü fazla hizmet etmezler.
 
Ben de kombi prizini ve sigortasını kendime has sigorta kutusuna ekledim kısa zamanda paylaşırım.
 
Ben de Murcell matkap var. Çin malı. Hem kırıcı hem delici. 2008 yılında aldım. Maşallahı var. Çok memnunum. Ölçü aletimde 25 TL'lik. MASTECK m3900 model. Bir de analog var. Bundan da memnunum.
Her ucuz mal kötü olacak diye bir kaide yok Hakan abi.
 
Ben de Murcell matkap var. Çin malı. Hem kırıcı hem delici. 2008 yılında aldım. Maşallahı var. Çok memnunum. Ölçü aletimde 25 TL'lik. MASTECK m3900 model. Bir de analog var. Bundan da memnunum.
Her ucuz mal kötü olacak diye bir kaide yok Hakan abi.

Saygı duyarım değerli Hocam istisnalar genel kaideleri bozmaz ama ;)

Örneğin çin malı bir matkabın içini açıyoruz dişlileri adi plastikten fazla yormazsanız iş görüyor biraz yorduğunuz zaman dişliler yaz helvasına dönüyor :D
 
Vay be...Matkap ve ölçü aletlerine bak. :DTam bir usta işi takımlar. Bizim gibi garibanlarda bu lüks araç gereçler ne arar...:D

Onun gibi 3 tane daha var. :) çok pahalı ürünler değil biraz uğraşınız varsa bir defa aldınızmı bir daha bırakamazsınız.

Saygılar...
 
Saygı duyarım değerli Hocam istisnalar genel kaideleri bozmaz ama ;)

Örneğin çin malı bir matkabın içini açıyoruz dişlileri adi plastikten fazla yormazsanız iş görüyor biraz yorduğunuz zaman dişliler yaz helvasına dönüyor :D
Ben de çok fazla yorulmuyor zaten.:D Ama sana gelmez.
Sn. Alpernbugra bu işten ekmeğimi kazanıyor olsaydım her şeyin en iyisi ben de olurdu. Arada sırada elime iş geçince uğraşıyorum. Şu haliyle elimdeki tamirat malzemelerini hesapladım ortalama 2,500 TL civarında tutuyor. Daha aralardaki ufak tefek araç gereçleri saymadım.:D
Ben de vidalama matkabı olarak crown flex var. 600 watt. Çok memnunum.
 
2500 Tl ye hırdavat dükkanı açarım ben sayın hocam..
Bu işlerle sürekli uğraşan biri olarak benim atelyemdeki aletleri
toplasan 2000 Tl yi geçmez,sizdeki aletlerin hepsi Professıonal o zaman:D
 

Forum istatistikleri

Konular
130,115
Mesajlar
933,271
Kullanıcılar
453,179
Son üye
canerakdeniiz

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst