Kombine Sayaç Hakkında

Bizimde benzer bir sorunumuz var ama trafo daha ufak ölçü og tarafında kompanzasyon dogru çalışıyor ama oranlar biraz yüksek cezada degiliz sadece reaktifi düşürmek istiyoruz sistemde üç fazlı röle var tesis çalıştıgı zamanlarda problem yok. trafo boşta iken sorun . ben şöyle birşey yapmayı düşünüyorum bir set pointli ampermetre baglayıp birde röle kullanarak sabit gurubu akım çekilmediği zamanlarda devreye sokmak ve bunu rgr hassasiyetine göre ayar etmek ama daha denemedim sabit trafonun % 2 kadar
 
Benİm kullandiĞim x5 kombİ sayaÇ elektrİk kesİlİnce sayaÇ kendİnİ otomatİkman sifirliyor sayaÇ orbİs marka ama Üretİcİ fİrmaya ulaŞamiyorum bana yardimci olurmusun
 
Transformatörler bağlı oldukları üst gerilim (Dağıtım transformatörlerinde orta gerilim) şebekesinden endüktif reaktif güç çekerler. Bunlar bireysel olarak kompanze edilirler. Kondansatörler üst gerilim veya alt gerilim tarafına bağlanabilirlerse de, hem pratik hemde ekonomik sebeplerle alçak gerilim tarafına bağlanmaları tercih edilir. Transformatörün yükü daima değişebildiğinden, kompanzasyon için gerekli kondansatör gücü, en büyük reaktif güç ihtiyacına göre seçilmez. Aksi halde düţük yüklü saatlerde aşırı kompanzasyon baş gösterebilir ve transformatörün sekonder uçlarında gerilim yükselebilir. Ayrıca şebeke geriliminde harmoniklerin mevcut olması halinde, kondansatör şebekeden aşırı akım çekerek transformatörü aşırı yükleyebilir. Transformatörlerin kompanzasyonunda kullanılacak kondansatörün, transformatörün boşta çektiği reaktif gücü karşılayacak mertebede olması gereklidir. Yukarıda belirtmiş olduğum sebeplerden dolayı Elektrik İdareleri, transformatörün yüküne bağlı olmadan, nominal gücün % 3 - % 5 değerinde sabit bir kondansatör bağlanmasını tavsiye ederler.
Çeşitli güç ve gerilimlerdeki transformatörlerin kompanzasyonu için gerekli kondansatör güçleri aşağıdaki cetvelden seçilebilir (ekte verdim)
Bu amaç haricinde kompanzasyon sistemlerinde sabit grup kullanılmaması gerekir.
 
vanlıceyrancı ' Alıntı:
Benİm kullandiĞim x5 kombİ sayaÇ elektrİk kesİlİnce sayaÇ kendİnİ otomatİkman sifirliyor sayaÇ orbİs marka ama Üretİcİ fİrmaya ulaŞamiyorum bana yardimci olurmusun
Elektronik sayaçlarda Elektrik kesildiğinde bilgilerin saklanması endekslerin okunabilmesi için pil vardır. Bu pilde ve/veya devresinde bir problem olabilir. Mutlaka üretici firma ile irtibata geçin.
 
Sn.vanlıceyrancı ,orbis in ditrübitör firması İzmir merkezli Elma Elektrik.Fakat aboneli bir sayaç olması gerekir.Bu durum da sizin muhatabınız bölgenizdeki Tedaş tır.
 
Sn.Ertug_TR ,ben bu hususu defalarca yazdım.Forumdaki eski konuları okumuyorsunuz demek ki.Sorununuzun çözümü için 2 seçeneğiniz var.1.seçenek aspirin tedavisi ucuz ve pratik tabi başarabilirseniz;ne zaman ne kadar sabit gerekiyor iyice analiz edersiniz.Buna göre uygun bir kademelendirme yapıp,zaman saati veya setpointli ampermetre gibi biryöntemle de kademeleri devreye alıp,Sabit grup otomasyonu yapmış olursunuz.2.seçenek kesin çözüm biraz maliyetli ve zahmetli;OG deki ölçü hücresini aklınızdan çıkarın.Orası olmaz kimsede oraya müsade edemez.Ancak mühürlü ölçü hücresinden sonra bu iş olur.TR koruma hücresindeki koruma akım TR larını Ölçü ve koruma amaçlı çift sekonderli Akım TR ları ile değiştirirsiniz.Ya da trafo hücresinde OG buşingleri ile Bara veya kablo arasına ölçme(kompanzasyon için)amaçlı 3 adet Akım TR su takarsınız.REsmi yerlerden izin almanız gerekmez.Ölçü hücresinden sonrası size ait.Yönetmeliklere ilim ve sanat kurallarına,can ve mal güvenliği ile iş güvenliği tedbirlerine uymanız kaydı ile.
 
Sayın Teknsyn:
Setpoint'li ampermetre ile nasıl yapabilirim.Zaten zaman saati ile yaptım şimdilik fena değil setpoint'li ampermetre ile reaktif akımı görebilirmiyim.Saygılarımla
 
Sn.Ertug_TR ,zaman saati ile yaptı iseniz tamamdır.İşin özü şu ;örneğin,bir tesis gündüz mesai satlerinde tam yük çalışıyor.Akşam yarı yük,gece ise çok az yük olarak çalışıyor.İstikrarlı olarak bu saatler belli olursa zaman saati ile uygun sabit grubu devreye alırız.Ama saat kullanmak için istikrar yok ise,yani 24 saat içinde ne zaman ne yüklenme olacağı belli olmuyor ise şunu yapmalıyız;Tesisin çalışması esnasında kaç çeşit yüklenme oluyor.Bu yükler hangi akım aralıklarında gerçekleşiyor.Örneğin 4 kategoride akım çekiyor.Bu durumda bize 4 set noktası verebilecek ampermetre lazım veya 1 set noktalı 4 adet ampermetre lazım.yine örnek olarak 1.set 10A.,2. set 100A.,3.set400A.,4.set1000 A.ayarlamış olalım bu set değerini aşan ampermetre kontak açarak veya kapayarak gerekli sabit grubu devreden çıkaracak veya devreye alacak.Sabit grup otomasyonu yapılmış olacak.
 
Merhaba ;
4 set noktası verebilen set point'li ampermetre varmı ??Hangi marka ??
 
Elektropan da iki röleli demandlı ampermetre var.Herhangi bir marka 4 lü yok herhalde varsada ben bilmiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst