Sistemi ısrarla sormamın sebebi O.G. abonelikte en sağlam en ideal çözüm O.G. akım trafolarından bilgi alınarak yapılan kompanzasyondur. Size enerji veren firma A.G'ye bağladığınız sayaç üzerinden size faturalandırma yapıyorsa trafo bedeli, kayıpları, reaktif problemini de üstlenmiş olacağından sıkıntı yaşayacaktır. Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla bir O.G. kök hücre var ve abone sayacı orada. Sizden başka enerji alan tesis varmı? TEDAŞ böyle birşeye nasıl izin veriyor?
Yukarıdaki soruların sizin probleminiz ile direk bir alakası yok. Durum bahsettiğim gibi ise sizin sabit kondansatörle ilgili bir sorununuz olmaz ancak size enerji verenlerin kök hücrelerindeki sayaçta sıkıntı yaşanır.Sabit kondansatörü otomatik kompanzasyon içine koyarsanız problem yaşarsınız.
Yaşamış olduğunuz problemle ilgili;
Arka arkaya takılı eşdeğer akım trafolarından akım bilgisi alan cihazlardan okunan değerler aynı olmalıdır. Değilse sorulması gerekenler;
-Akım trafoları aynı değerde ve class:0,5 mi?
-Akım trafosu cihazlar arası kablo mesafesi birine yakın diğerine uzak mı?
-Kompanzasyon üç faz güç kabloları tüm akım trafolarının altındaki ana baraya bağlı olmalı öyle mi?
-Bir fazın tam kompaze olup birinin endüktifte diğerinin kapasitifte kalmasının anlamı kademelerin tam kompanzasyon yapamadığının fazla geldiğinin göstergesidir. Tek fazlı kondansatör güç değerleriniz yüksek, 2,5 kVAr,1,5kVAr, 1kVAr gibi tek fazlı kondansatörler koymalısınız.Üç fazlı en küçük güçlü kondansatörünüz 2 yada 2,5kVAr olsun.
Kademe kondansatör gücü ne kadar düşük olursa o derece hassas kompanzasyon yapılır.