kompanzasyon bakımları

hasan_345

Üye
Katılım
9 Şub 2011
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
36
merhabalar
Bir işletmeye yeni elektrik teknisyeni olarak başladım,kompanizasyon hakkında aşırı derecede bilgi sahibi değilim.İşletme bünyesinde bir komapnzasyon panosu mevcut bu kompanzasyonun periyodik bakımları varmıdır.(kontaktör değişimi ve ya kapasitif kondansatörlerin) kapasitiflerin değiştirlmesi gerektiğini nasıl anlayabiliriz.
Teşekkürler...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
basit yapabileceğin Bakım şu olabilir kondaktörlerde yapışma fiziksel bozulma (bağlantı konnektörlerinde erime .yanma .kablolorda gevreme vs) gözlemlenmesi kondansatörlerin çektikleri akımları bir ampermetre ile ölçümü ve değerlendirilmesi panonun temizliği toz vs den son olarak da pano içi ısı kontrolü olabilir saygılarımla iyi çalışmalar
 
Bakım yaparken önce kondansatör gruplarının çektiği akımları ölç. Kondansatörler farklı kVAr değerleri oluşturacak şekilde gruplanmış olmalıdır. (5,10,20,40, vs.) Bu toplam grup değerlerinin yaklaşık 1,45 katı görmelisin. Örneğin 10 kVAR'da 14A, 20kVAR'da 29A, 40kVAR'da 58 A, 50kVAR'da 72A. Daha düşük değerler görüyorsan kondansatörünün değeri düşmüş demektir. Kondansatörler birden sıfıra inmez zamanla değer kaybeder ama takip etmen gerekir. Eğer çok düşerse değiştirirsin. Bu ölçümü kontaktör üzerinden geçen akımla yaparsın. Sistemi manuele aldıktan sonra her kondansatör grubunu tek tek devreye al, ölç ve kapat. Bazen kontaktörlerde kontak yapışması meydana gelebilir. Bu da önemlidir. Oranlar 50kvar üstü için endüktif %20 kapasitif %15 tir. Düzenli olarak bunları takip etmek istersen her gün ya da en geç 3 günde bir sayaçları aktif, kapasitif ve endüktif olarak okumalısın. Daha sonra şu formülle kontrol edebilirsin: (Reaktif son okuma-Reaktif ilk okuma)/(aktif son okuma-aktif ilk okuma)<0,20 (kapasitif son okuma-kapasitif ilk okuma) / (aktif son okuma-aktif ilk okuma)<0,15
 
Bu akım ölçümlerinin sıklığını duruma göre ayarlayabilirsin. Pano yeniyse ve ilk ölçümde değerler güzel çıktıysa bir sonrakini altı ay sonraya atabilirsin ama gözle kontrolü sık sık yapmalısın ve sayaç okumalarını da bir çizelge oluşturup her gün izlemeni tavsiye ederim. Panonun tepesine ısıyı sürekli dışarı atacak yönde küçük bir fan taktırmanı önemle öneririm. Çünkü bu panolar çok ısınır. Ayrıca kondansatörlerin ömrünü uzatmak için tozlardan arındırılması önemlidir. Bunu yaparken panonun enerjisini kesmeli ve üfleme değil emme yapacak şekilde makineyi çalıştırmalısın.
 
Tecrübeleriniz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Çalışma hayatınızda başarılar...
 
pano içi bakımı kontaktörlerin,kondansatörlerin bakımını iyi yapmalısın.kablolarda gevşeklik varsa onları sıkmalısın.günlük olarak sayaç değerlerini excelde bir tablo oluşturarak endüktif ve kapasitif değerleri kontrol etmelisin.
 
öncelikle aktif reaktif takip çizelgesi tutmanız ve her gün 180-580-880 değerlerini çizelgeye kaydetmelisiniz. Çalıştığınız tesis 50kVA üstü ve trafolu ise End. Oran %20, Kap. Oran %15 ile sınırlıdır. Sınırı aştığı gün panoya bakmalısınız. End. Oran yüksek ise atan sigorta devre dışı olan kondansatör veya kontaktör var mıdır? kontrol etmelisiniz. Eğer Kap. Oran yükselmişse, çekili kalan kontaktör veya kapasiteleri bozulan kondansatör var mıdır? kontrol etmelisiniz.

Unutmayınız, ilk yapmanız gereken endeksleri kayıt altına almak ve oranların yükseldiği durumlarda panonuzu kontrol etmektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,925
Mesajlar
921,729
Kullanıcılar
451,091
Son üye
yutu61

Yeni konular

Geri
Üst