Kompanzasyon basit şekilde nasıl anlatılır?

Eski jenarasyonun, mesleki mühafazakari mühendislerimiz-teknisyenlerimiz ne kadar karşıda çıksa kolaya indirgenebilir bağzı konular. Zor yoldan ögrenmenin zor yoldan öğretme kaygısı hiç bitmez. Hesap makinasina savaş açan abilerimiz bu savaşı kazanacak mi bilmem ama kompanzasyon hesabını android bir uygulamadan yapınca bile ooooooo meslek kimlere kaldı denildi, denmeye devam edecek.

Evinde ki banyo bataryasinin iki ayrı musluk başliginin konumunu degiştirip banyo yapacak ılık suyu elde etmiş, bunu başarmiş herkes zaten kompanzasyon yapmıştır. Hayatin içinde olan bir teoriyi kullaniyoruz.

İki ters bir düz eder buna Elektrik de kompanzasyon diyoruz.

İndüktif yükler sıcak su
Capasitif yükler soğuksu
Bizden istenen ilik su

Demek ki bu ikisi karışacak.

Devrede de indüktif yük fazlaysa devreye capasitif , capasitif fazlaysa indüktif verecez.

Reaktif röle dediğimiz uzay teknolojisi bunu algilayip yapan parça.

Akim trafolari ile yüke bakar , indüktif bir akim geçiyorsa devreye kondanstor alır. Capasitif bir akim geçiyorsa devreye indüktif yük alir (indüktif reaktör)

Üzerine romanlar yazılan kompanzasyon nihayetin de budur.

İşin içine detaylı girince tonlarca ileri matematik işlemi çıkar. Sahada göremediğimiz masa başın da dirsek çürüten abilerimizin de kozu budur.

Ya hesabi , ya hesabı ?

Hesabi bizim yerimize Kael -Entes-Grup arge vb firmalar yapıyor artık. Neyden ne kadarlazim röle ekranından bakiliyor.
Alo diyince teknik servis usanmadan bezmeden yardim ediyor.

Sen işin başın da boşver cosinus pi tanjant harmonik sevilerini rezonans akimlarini vs vs .


Ülkedeki zihniyet ;ralli pilotu gibi araba sürmeyeceksen araba sürmeyi ögrenme. Öğreneceksen onunla aynı eğitimi alacaksin!
Bırakın herkes de ralli pilotu olmasın, evden işe gidecek kadar araba sürecek adamin ne işi var ralli egitimin de.

Kompanzasyon ve otomasyon türevleri uzay mühendisliği gibi lanse edildiğinden, ilerde çok iyi işler çıkaracak gençler daha yolun başın da terimlere boğulup vaz geçiriliyor.

Kolay dersek kolay olur. Siz bir başlayın gerisi kolay .!


Kompanzasyona hızlı bir başlangıç yapmak isteyenler Sayin.Ethem' beyin nitelikli kaynaklarindan yararlana bilir.


Keşke eleştiri oklarını birazda bu işte acemi olanlara çevirseydin.Hep mühendis ,teknisyen,tekniker arkadaşları suçlamışsın profiline bakıyorum daha 26 yaşındasın kusura bakma biraz boyundan büyük laflar etmişsin.Teknik konular gerek elektrik Elektronik olsun gerekse de farklı mühendislik alanları olsun bilgi sahibi olmadan meslek sahibi olamazsın bunlar hepsi birbirine bağlıdır.Kendi mesleğimiz olan elektrik elektronik de bile birden fazla meslek dalı bulunmakta örnek verirsek bobinajcılık,kumanda otomasyon,elektronik,kompanzasyon v.s devam eder gider bunlar kendi içinde ayrı bir dünya.

İnsan ömrü hepsine birden uzmanlık ve tecrübe üretebilecek kadar uzun değil dolayısıyla bir dalda uzmanlaşmak gerekir. Fakat teknoloji ilerledikçe insanlar aptallaşıyor (kişisel görüşüm) rahat elde edince kıymetini bilmiyor meslek aşkı nedir öğrenmenin verdiği zevki yaşayamıyor.Buna ek olarak her meslek dalında gerek internette gerekse de kitap,döküman,e-kitap türü vasıtalardan yararlanarak birçok bilgiye ulaşmak mümkün fakat bilgi kirliliği de çok mesela kompanzasyon hesabını yapmanın birden fazla yolu var.Sen bunlardan en az birtanesi bilmezsen faklı bir hesap görünce afallayıp durursun kendini bildiklerini sorgulamaya başlarsın.Forumda en basit meslek lisesi 1. sınıf düzeyinde sorulara bile trajik komik cevaplar verildiğini umarım görmüşsündür.Kimse sizden ralli pilotu olmanızı istemiyor fakat basit olarak güç hesaplarını yapabilmeyi,şalt malzeme seçimini ,akım kontrolü,gerilim düşümü gibi basit 4 işlem olan ve bilgiye dayalı konuları bilmeniz lazımdır.Yoksa konuştuklarınızın bir değeri yoktur ve verdiğiniz komik cevaplar ilkokul mezunu bu işe hobi olarak bakan insanları tatmin etmekten öteye gitmez.Unutmayın ki cihazların verdiği değerleri veya programların yaptığı hesaplamaları yine teknik eleman olarak bizler yorumluyoruz.Bu yorum kabiliyeti olmadığı zaman istediğin kadar röle ekranını incele günlerce başınca kal çözüm üretemiyorsan cihazın yada programın verdiği bilgi sana faydalı olmaz.Bilemezsen 2x2 dünyanın en zor problemidir fakat bilirsen de gülüp geçersin.Siz gözünüzde çok büyüttüğünüz için bu meslekteki hesaplamalar gözünüzü korkutuyor yoksa basit bir kaç formül basit hesap makinesi ile yapılabilecek işlemler.
 
Tanjantı,Kosinisü ( daha doğrusu,toplama çıkarmayı bile soran okumuşlara ! ) bilmeyenlere kompanzasyonu öğretmek için kaybedilen zamana yazık tabiki:cool:Bu konuyuda,Sn.Ethem beyin dokümanlarından önce ,keşke
Murtafa Bayram hocanın kitaplarını tavsiye ederek başlasaydınız,millette,sıcak/soğuk suyla kafa şişmezdi:mad:Teorisini bilmeyen adamın kafatasını açıp teneke ile pratik boşaltsan cahil yine cahildir.ÖNCE Mustafa Bay-
ram,sonra Ethem bey.Ethem beyde zaten Mustafa Bayram'ın öğrencisidir.Umarım,25 yıllık dostum Ethem abim de eksik bıraktıklarımı ! tamamlar. ;)Teorisi olmayan pratik kör,pratiği olmayan teori topaldır.
 
Son düzenleme:
Hangi konu olursa olsun o konunun temelini teorisini bilmezsen o konu ile ilgili karşına çıkacak soru ve sorunlarda amiyane tabirle apışır kalırsın. Hazır programlarla, hazır tablolarla pratik şekilde iş görmeye çalışan, mühendisliği standardize etmeye çalışan bir nesil geliyor. Bırakın Ralli pilotluğunu elindeki haritayı kaybetmiş co pilotlar gibi kekeler durursunuz. Hazır program ve tablolar tabii ki gerekli ama sadece bunlarla iş yapamazsın, taşıma suyla bu değirmen dönmez. Benzetmeler işin espirisidir, olaya heyecan katıp cazip hale getirmek için yapılır. Benzetmelerle iş öğrenilmez.
 
Son düzenleme:
mühendis lobisi faliyetlere başlamiş yine :))
Kompanzasyona ve otomasyona yeni başlayacak olanlara teşfik verin, gözlerini korkutmayin dedik sadece .

Reel sektörü göz ardı etmeyin , yeni mühendisleriniz açlık sinirinda çalişiyor çünkü harmonik hesabı bilirken , akim trafosu takmayı bilmiyor .o zaman bu döngü de bir terslik var.

Siz bu işin gurusu olmuş ekonomik durumları hallice abilerinizi boş verin.


Burası Türkiye önce akim trafosu takmayi öğrenin takin hayatınızı idama ettirin sonra
Akimin yapisini ögrenin.

Teori değil pratik para kazandiriyor. Gerisi zamanla geliyor , beyin ameliyatı değil bu abilerinizin anlattiklari.

Milleti beynini fazla bilgiye doyurup karnını aç bırakan zihniyetten sirkelenip çıkın hepsi kolay işler. Daha iyisini yapabilirsiniz.


Burası; dirşegi nasır tutmuş ,ctrl c yapan parmaklarin da ki parmak izi silinmiş , omurgası oturduğu koltuğun şeklini almiş, kıl dönmesinden müzdarip, gömleğinin deliklerinden göbeği görülen amca kokuyor.

Bu kokuyu iyi biliyoruz reel sektör çalışanları olarak.

Aslında bu jenarasyonlar arası bakış açısı farkini kendi evimizde iki mühendis bile tolere edemezken uzlaşı beklemiyorum.

Velihatlarinizin gözünü bu kadar korkutmayin beyin ameliyatı yapmıyorsunuz. Sizden sonra gelenlerin onları sonuca götüren enstrümanlari daha fazla bu hepde böyle olacak.

Ethem abinin bu sektörde ki rolü benim için eşsizdir . ""Kırmadan dökmeden yaftalamadan "kim olduğuna bakmadan yapabilirsin dedi ve bizlerde cesaretlenip yaptık.

Sen daha reaktifi bilmiyorsun şeklin de başlasaydı konuya belkide hala bilmiyorduk.

İyi ki 15 yıl önce birileri , sen bir kondansatörü yerine takta ne işe yaradığını sonra anlarsın dedi.

Yüzünüzü biraz reel sektöre çevirin, kan ağlayan ele ayağa düşmüş maddi sıkıntilar çeken , intihar eden gençlerin temsilcilerisiniz.

Bizemi sinirlisiniz yoksa , teknolojinin sizin yaptığınız işi artik her elektrikçinin yapabilecek düzeye indirmesine mi .

El tornacilarin, Cnc tezgahlarina baktığı gibi bakmayin gençlere.

Donkişot rüzgar değirmenlerini yenemedi.
Keşke eleştiri oklarını birazda bu işte acemi olanlara çevirseydin.Hep mühendis ,teknisyen,tekniker arkadaşları suçlamışsın profiline bakıyorum daha 26 yaşındasın kusura bakma biraz boyundan büyük laflar etmişsin.Teknik konular gerek Elektrik Elektronik olsun gerekse de farklı mühendislik alanları olsun bilgi sahibi olmadan meslek sahibi olamazsın bunlar hepsi birbirine bağlıdır.Kendi mesleğimiz olan elektrik elektronik de bile birden fazla meslek dalı bulunmakta örnek verirsek bobinajcılık,kumanda otomasyon,elektronik,kompanzasyon v.s devam eder gider bunlar kendi içinde ayrı bir dünya.

İnsan ömrü hepsine birden uzmanlık ve tecrübe üretebilecek kadar uzun değil dolayısıyla bir dalda uzmanlaşmak gerekir. Fakat teknoloji ilerledikçe insanlar aptallaşıyor (kişisel görüşüm) rahat elde edince kıymetini bilmiyor meslek aşkı nedir öğrenmenin verdiği zevki yaşayamıyor.Buna ek olarak her meslek dalında gerek internette gerekse de kitap,döküman,e-kitap türü vasıtalardan yararlanarak birçok bilgiye ulaşmak mümkün fakat bilgi kirliliği de çok mesela kompanzasyon hesabını yapmanın birden fazla yolu var.Sen bunlardan en az birtanesi bilmezsen faklı bir hesap görünce afallayıp durursun kendini bildiklerini sorgulamaya başlarsın.Forumda en basit meslek lisesi 1. sınıf düzeyinde sorulara bile trajik komik cevaplar verildiğini umarım görmüşsündür.Kimse sizden ralli pilotu olmanızı istemiyor fakat basit olarak güç hesaplarını yapabilmeyi,şalt malzeme seçimini ,akım kontrolü,gerilim düşümü gibi basit 4 işlem olan ve bilgiye dayalı konuları bilmeniz lazımdır.Yoksa konuştuklarınızın bir değeri yoktur ve verdiğiniz komik cevaplar ilkokul mezunu bu işe hobi olarak bakan insanları tatmin etmekten öteye gitmez.Unutmayın ki cihazların verdiği değerleri veya programların yaptığı hesaplamaları yine teknik eleman olarak bizler yorumluyoruz.Bu yorum kabiliyeti olmadığı zaman istediğin kadar röle ekranını incele günlerce başınca kal çözüm üretemiyorsan cihazın yada programın verdiği bilgi sana faydalı olmaz.Bilemezsen 2x2 dünyanın en zor problemidir fakat bilirsen de gülüp geçersin.Siz gözünüzde çok büyüttüğünüz için bu meslekteki hesaplamalar gözünüzü korkutuyor yoksa basit bir kaç formül basit hesap makinesi ile yapılabilecek işlemler.
Yazimi üzerinize alınmayın güzel çikarimlarim oldu,anlatmak için verdiğiniz emeğe de teşekkür ederim. Sadece sizin bazınızda ben konun farklı yerindeyim. Ukalalik olmasın affınıza sığınırım ama 26 yaşindasin vs demek de yersiz biraz sanki .
Fikri çürütemeyen insanlar , fikrin sahibini çürütür bu cehaletin temel prensibidir . Size bağlamıyorum cümleyi yanlış anlaşilmasin. Ben algidan, siz kişileden bahsediyorsunuz ve haklisiniz..

Yinede bu bataklık da , yıldızlara bakmak yerine biz batakliktayiz ,kral çıplak diyenler afaroz edilmemeli.
 
Son düzenleme:
Teşfik değil teşvik.Önce,Türkçe öğrenip,sonra bilgiçlik taslayalım.Mühendis işçinin yapacağını yaparsa işçi aç kalır.Tereci tere,limoncu limon satacak.Akım trafosunu tabiki işçi takacak.O bahsettiğiniz çizelgeleri,cetvelleri,
programları hazırlayanlarında ,işin teorisini bilenler olduğunu unutmayın.Ethem abimin mühendis olduğunu
bilmediğinizde anlaşılyor.
 
Son düzenleme:
Teşfik değil teşvik.Önce,Türkçe öğrenip,son-
ra bilgiçlik taslayalım.
Sakın ol şampiyon tamam en iyi mühendis sensin, en muazzam insanda , bizim gibi aciz kullarını kayle alma. Şimdi göbeğini kaşı, çayını yudumla ve fikir de hata bulamayınca imlâda hata buldum gülumsemesini yaparak ctrl c yapmaya devam et.

Burda mühendisleri Yada Teknisyenleri kötüleyen birisi mi var ?
Harakirimi yapiyorum ? Anlamak istediğini okuma okuduğunu anla.

Bu ne yavan bakış açısıdır, konuda anlatılan ne verilen tepkiler ne , birisine kızdım da konuyu yanlış anıyor gibi yapıp popülizm mi yapayim diyorsun.

30 sene önceki formüller kullanılıyor her mühendis yeni bir formül yayınlıyor da onami tebliğ oluyoruz. Onlarlami geçim sağlanıyor.

Ne mühendisi ne teknisyeni kötüleyen yok ama işçi tasviriniz bile mükemmel bir egoyu animsatiyor.

Boğazına kadar bataklığa batmişsiniz hala yıldızlara bakıp işlik çalıyorsunuz.

Ben diplomayi almanya da aldim , Türkçede ki bozukluğumda ondandir. Bir çok başarılı mühendis tanıdım, hem yerel hem yabancı hiç birinde bu egoyu göremedim.
Sayın Ethem abi de onlardan birisidir ve mütevazilik de dünya birincisidir.
Size bu egoyu katan başarınız nedir anlamadim.

Her neyse kokular ağırlaşmaya başladı.
 
Son düzenleme:
Umarım,yontulmayı kafi bulmuşsundur.Maalesef,o işlerde ! mühendislere kalıyor.Ethem beye selam ve saygı-
larımı iletin.Onun gölgesine sığınarak ve ismini kullanarakta,provakatörlükten vazgeç.
 
Son düzenleme:
Yaşım 45 ve 32 yıldır Elektrik mesleğinin içersindeyim. O kadar çok çeşit insan ve olayla karşılaştım ki yazsam 5 cilt Roman olur. Meslek hayatım boyunca; Amele elleri cebinde başında dikilen ustayı, usta başındaki Usta başını, Usta başı mühendisini, Mühendis üstündeki kıdemli Yüksek Mühendisi, Yüksek Mühendis Üniversitedeki Profesörü, alaylı mektepliyi hep ama hep kıskanmıştır ve gıpta ile bakmıştır. Bazen bu kıskançlık ileri boyutlara ulaşıp ayak kaydırma oyunlarına, açık arama hata bulma takiplerine kadar varmıştır. Madalyonun diğer yüzünde de egosu yüksek kibirli bir çok insan ile tanıştım. Hepside acınası insanlar oldu benim için. Kıskançlık insanın doğasında vardır ama bu kıskançlığın sana geri dönüşü (Feedback'i)oluyorsa sana fayda sağlar aksi taktirde herkese zarar verir. Geri dönüşten kastım filanca usta bu işi öğrenmiş yapıyor ben neden yapamıyorum neyim eksik diyerek ivmelenme hareketine giriyorsan kazançlısın demektir.
Bilgi her zaman değerlidir, senin yarım saatte 4 sayfada kara kalemle yaptığın işi ben filanca şahsın hazırladığı programla 30sn'de yapabiliyorum demek bir ayrıcalık değil bir acziyettir ve trajikomik bir durumdur. Çünkü sen o şahsın programına ve bir PC'ye ihtiyaç duymaktasın işi yarım saatte yapan kişi ise beyne kara kaleme ve kağıda ! Teknoloji gelişmelidir gelişen teknolojinin nimetlerinden faydalanılmalıdır, ama bu gelişimi sağlayabilmek için de yine sağlam teorik bilgi gereklidir.
Hayatta en sevmediğim kişilik tipi ukala insandır, Egosu yüksek, kibirli tipler birde bunları kıskanan alaylı kesim. Herkes kendi işine bakacak ve yaptığı işin en iyisini yapmak için mücadele edecek. Çekişmelerle, kıskançlıklarla, Ego ile hiç bir yere varılamaz. Son cümlem ve imzam;
Teknik adam olabilmek için önce "ADAM" olmak gerekir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,890
Mesajlar
931,060
Kullanıcılar
452,771
Son üye
Frkncmr94

Yeni konular

Geri
Üst