mrb arkadaşlar. 100 kVA lık bir işetmede kompanzasyon yaptım.fakat çekilen akımlar düşük. işletmede altivar 28 2 adet sürücü var tek faz giriş 3 faz çıkış 4 bir tanesi 4 bir tanesi 8 adet fan motoruna ortam ısısına göre kontrol yapıyor. (işletmenin aydınlatması tasarruflu ampullerle yapılmış).ayrıca 4 adet siviç pozisyonuna göre çalışan motor var.toplam motor güçleri 12 x 1,5= 18 kw. R fazı 0,9 A, S fazı 1,32 A, T fazı 19 A YÜK çekiyor gündüz. entes rg3 12c kullandım. kondansatörleri bağlamadan önce R fazı cos -0,98 S fazı 0,54 T fazı 0,83 civarlarında. kvar menüsüne girip her zaman ki gibi istenen reeaktif güçleri fazlara göre dizilim yaptım. ilk kademeye 10 kvar diğer kademelere tek faz olmak üzere dizilimi yaptım. 50 / 5 3 adet akım trafosu kullandım. sonuç rölede 3 fazda cos Q değeri 1.00 olarak görüldü. fakat sayaçtan değerleri okuduğumda reaktif / aktif oran %29 , kapasitif / aktif oran % 3 . şöyle düşündüm bağladığım akım trafoları cl 0,5 olmayabilir. akım trafolarını değiştirdim. sonuç yine aynı. röleyi kapasitif yönde -0,98 yaptım yarım saatlik takip sonucu reaktif oran % 11 kapasitif oran % 7 civarlarındaydı. 24 saatlik takip sonucu reaktif oran %5 kapasitif oran % 35. röle bozuk olabiilir diye röleyi değiştirrdim sonuç aynı yani röle sağlam. akım trafolarından önce enerji de alınmamış.
Sayaçta acaba bir problem olabir mi?
Motor hız kontrol cihazı olduğu için anlık değişimleri röle algılamıyor mu?
sayaç akım trafosunda bir sorun var mı?
tasarruflu ampuller sistemi etkiler mi?
Atladığım veya düşünemediğim bir şey vasa yardımlarınızı bekliyorum.