Kompanzasyon panolarının genelde nerelerde montajı daha iyidir?

ondyt

Üye
Katılım
14 Şub 2010
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
46
Kompanzasyon panolarının genelde nerelerde montajı daha iyidir, bina içi mi yoksa bina dışında mı? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bina için de olur bina dışıda. Burada en önemli etken panonun buna göre tasarlanmasıdır.
Bina dışı olduğunda içine su, toz gibi maddelerin panonun içine girmemesi için gerekli ölemlerin alınması gerekir (Dış kapaklı, çatılı, toz filitreli...). Bir de güneş faktörü var. Panoya direkt olarak temas edecek günışığı iç ortam sıcaklığını artıracak ve kondansatörlerin fazladan ısınmasını sağlayacaktır.
 
Sn.genç arkadaşımın yazdıklarına ilaveten,pano içeridede olsa dışarıdada olsa,panoda çalışma,periyodik bakım vs. yapılacağı zaman hem bizler hemde müşteriler veya tesis çalışanlarına rahatsızlık vermeyecek şekilde bir yer seçilmelidir.Ayakaltı tabir edilebilecek bir yer olmamalı,sote tabir edilebilecek yerlerde zamanla pano önüne çeşitli atıl malzemeler veya stok malzeme çuval ve kolileri yığılarak ulaşılmaz hale getirilmeyecek bir yer seçilmesine dikkat etmek gerekir.
 
ek olarak, kontaktörlü sistem oalcaksa mutlaka pano havalandırması yapılmalıdır. sıcaklık çok fazla oluyor...
 
Bina içi veya dışında olabilir. Önemli olan sayacın ölçüm yaptığı en yakın noktada olmasıdır. Özellikle düşük yük tüketimlerinde cihazların % hatalarına ilave olarak mesafe hat iç direnç kayıplarının eklenmesi de işi daha da zorlaştırmaktadır.
 
durceylan arkadaşıma teşekkürler konuyu tam kısa ve öz olarak özetlemişsiniz.
 
Konuyla ilgili olarak benim düşüncem Ana dağıtım panosuna en yakın noktada olması yönündedir. Çünkü ana dağıtım panosunda buluna akım trafosundan kompanzasyon panomuza akım bilgisi almamız gerekmektedir.

Akım Trafosunun sekonderine bağlanabilecek cihazların toplam gücü ile, cihaz bağlantısında kullanılacak kablo gücünün toplamı akım trafosunun gücünü belirler.Bu yüzden sekondere bağlanacak cihaz güçlerinin bilinmesi ve akım trafosu ile cihazlar (pano) arasında kullanılan kablo gücünün hesaplanması gerekir.Kablo uzun olduğunda direnci artacak dolayısıyla daha büyük bir güce ihtiyac duyulacaktır.

Cihaz bağlantı kablosu gücünün (Nk) hesabı söyle yapılır.


Kablo kesiti (S);
kablo boyu (L)
ve iletken cinsi (Cu/Al) bilinen
değerlerinden, kablo direnci (Rk) bulunur ve

Nk= Is2.R formülünden hesaplanacak değer kablo gücünü verir.


Sayısal Örnek:
k = 56 ohm/mm2.m q = 2,5 mm2 ve L = 100 m ise
Rk=2 x L / k x q Rk=1,43 ohm bulunur.
Nk=Is2.R formülünde Is=5 Amp için, Nk=52 x 1.43 Nk=35,75VA.bulunur.


Kablo nedeni ile gelen bu ek yük, uzun kablo kullanımının gerekli olduğu durumlarda, akım trafosunun 1 Amp sekonder akımlı olarak seçilmesi gerekebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,862
Mesajlar
930,845
Kullanıcılar
452,723
Son üye
kerempalanci01

Yeni konular

Geri
Üst