kompanzasyon panolarında aşırı sıcaklık

mesutelb ' Alıntı:
Roboelektronik ' Alıntı:
Arkadaşlar benim sorum bir işletmeye harmonik filtre nasıl aldırabiliriz, yani sonuçta harmoniklerin kayıpları,zararları bir nevi sözelde kalıyor. Bunu nasıl sunabiliriz, nasıl aldırabiliriz daha doğrusu :)
Tam olarak anlayamadım...
Herhalde şunu demek istedin;
İşletme sahibini "HARMONİK FİLTRE" kullanması konusunda nasıl bir ikna yöntemi kullanmalıyız.
Doğru mu anlamışım...


Evet arkadaşım, aynen yazdığın gibi, işletme için harmonik filtrenin yararlarından bahsediyorsunuz ama nafile. Harmonik filtre alırsanız şöyle şöyle yararlarınız olur, diyorsunuz ama sözelde kaldığı için biraz da yani direk bu cihaz kendini 3 yılda amorte eder diye bişey diyemediğinizden öyle kalıyor.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sıcakların yavaş yavaş artmasıyla, önümüzdeki aylarda ısınma ile ilgili sorunlar yaşayacağızdır, bunların önlemlerini erken almalıyız ki, en az zararla bunu karşılamalıyız.
 
moner69 ' Alıntı:
Benim takıldığım başka bir konu, kompanzasyon panosunda ilginç, aşırı bır ısınma var. Ben bunun 3.harmonikten kaynaklandığını düşünüyorum.Ben panonun durumu role uzerinden ölçülen harmonik değerlerini mağazadakı genel alıcıları sonra sizinle paylaşacağım,şu anda tam olarak yazamıyorum. 3. harmonık filitreleri fıyatları ve kullanmıları hakkında bilgilerinizi paylaşımlarınızı beklıyorum.

iyi günler
ben 4 aydır harmonik ve reaktif ceza sorunu ile uğraşıyorum.Çözüm olarak harmonik filtre takıldı.Ama yine reaktif bedelinde sıkıntı yaşıyoruz.Bu sürede sizin düşündüğünüz gibi düşünüp 5. harmonik filtresi taktırmıştık.Ve gece güç azalınca reaktör rezonansa girdi ve yandı.Belki üretim hatsıdır deyip yenisini taktık.O da gece rezonansa girdi ve yandı.Allahtan sadece reaktör yandı,çünkü rezonans çok tehlikelidir.
Sonra özel hesaplamalar,özel bilgisayar simülasyonları sonucunda yeni reaktörler yaptırdık.Ve reaktörleri yenilemek zorunda kaldık.
Bunu neden anlattım.Bu işler ince hesaplar gerektiriyor.Size önerim kesinlikle bu işlerin uzmanlarından destek almanızdır.Yoksa yapabilirsiniz de,çok başınız ağrıyabilir de.
kolay gelsin.
Not:Reaktör takınca panonuz daha çok ısınacaktır.
 
Sayın m-usta-fa

Öncelikle, yapmanız gereken şuydu; sisteminizde harmonik ölçüm yaptırmaktı, yalnız bu ölçüm piyasadaki harmonik ölçüm adı altında frekans ölçümü olmamalı. Sistemin harmonik derecesi iyi tespit edilip, akım ve gerilim oranlarının çıkarılması gerekir. Ayrıca harmonik filtreler güçlendirilmiş tip kondansatörler ile kullanılmalıdır. Harmonik filtre kullandığınızda aynı şekilde, kompanzasyon ekipmanlarını ona göre seçmeniz gerekmektedir.
 
Sn.Roboelektronik ,reaktör alınması konusunda bir işyeri sahibini ikna etmek,bence imkansız.Çünkü cebe yansıması çok dolaylı yollardan oluyor.Ancak devlet tarafından zorunlu olursa ikna olurlar.Bir de reaktörler fazla yaygın olmadıklarından,bakır ve silisli sacın pahalı oluşundan çok pahalılar.Kelli felli işlerde proje dahilinde zaten bu uygulamalar yapılıyor.Ama çoğunluk ile bu gibi konuları anlatmak uygulamak imkansız.Karar veren işadamı açısından bakarsak;çevresinde böyle bir şey yaptıran yok.Fiyatları da çok yüksek,hele hele bu konuyu başka bir elektrik firmasına danışmış orasıda konuya Fransız ise,adamımız haybeye yatırım yapmaya yanaşmıyor.Dikkat ! iyi bir şey yapalım derken üç kağıtçı da ilan edilebilirsiniz.
 
Sayın tknsyn

Haklısınız bu konuda, sıkıntı olabiliyor gerçekten. Bunu yapan işletmeleri ancak örnek gösterebiliyoruz. Asıl sıkıntı bilinçsiz ustalarımız oluyor malesef. Size başımdan geçen bir olayı kısaca anlatmak istiyorum. 250'den fazla çalışanı olan büyük bir işletmede usta ile konuşuyordum, yanımda patronun vekili de var, her neyse harmonik nedir, harmoniği hangi cihazlar üretir, ne gibi zararları vardır, önlemenin yolu nedir, her türlü detayı anlattım. Usta zaten direk önyargılı ben duymuştum zaten harmoniği gereksiz birşey, gerek yok falan. Abi şöyle, abi böyle. Bak aynı sektörden bu işletmeler yaptırmış. En son bıkkınlık geldi artık abi dedim bu adamlar cahil demek ki, boşu boşuna almışlar dedim yani. :) Gerçekten zor bir durum.

2010 gibi bunun kontrolleri yapılacağı söyleniyor, dolayısıyla zorunlu hale geleceği, bu konuda bilgileri olan arkadaşlar var mı?
 
Ben de birkaç rivayet duydum, Roboelektronik'in de basettiği gibi Tedaş yakın zaman sonra Harmonik yaptırımlarına başlayacak.
Harmonik öçümü ve kayıdı yapan sayaçlarla (evet sayaçlar da değişebilir) harmonik sınırlarını aşan işlermelere aynen şimdiki reaktif tarifesi gibi faturalarda cezalar gelecek. Bana mantıklı geliyor Tedaş açısından düşününce.
Bu durumlar yakın zaman sonra mutlaka olacak. Çünkü Tedaşın da hattını harmoniklerden temizlemesinin başka yolu yok gibi.
Sorunu kaynağında çözmeli.
 
Arkadaşlar,sayın, genç arkadaş 'ın değindiği harmonik ölçümünde şunu merak ediyorum;bu işlemide yapabilecek sayaçlar mı üretilir?yoksa sayaç gibi mühürlenebilen ama sadece harmonik ölçen cihazlar mı ilave edilir.Hatırlarsanız Endüktif uygulama başladığında ilave reaktif sayaç takıldı.Kapasitif uygulama başladığında ilave bir reaktif daha takıldı.Sonra puant tarife için sadece aktifler dijital sayaç ile değiştirildi.Sonra kombiler çıktı.Bunlarda da ilk zamanlar da mart 2004 'e kadar menüler ve bazı özellikler firmalara göre değişiklikler gösterdiğinden asgari şartlar yayınlanarak çöpe gönderildi.Harmonik ölçümü bu kronolojiye nasıl yansıyacak acaba.
Yurt dışında bu iş nasıl yapılıyor? bilen arkadaşların paylaşmasını rica ederim.
 
muhtemel ilave olmayabilir, yazılımsal olarak harmonik değeri çok rahat okunabilir güç ölçebilen bir cihaz için
ayrıca sayaçların ölçüm kısımları genelde standart ölçüm entegreleri ile yapılıyor bunların hepsi bu gibi değerleri ana işlemciye bildirebilir

tknsyn arkadaşın dediği gibi bir ilave durumunda insanlar için sıkıntı olur bu iş zaten yeterince ilaveler yaptık :)

yurt dışında bu tür uygulamalar yok bakabildiğim yerler italya almanya saudi arabia dubai, hele kompanze panoları çok komik( yada bu yerler merkezi komp. yapıyorlar)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sn.gunerdr ,üstadım,paylaşımın için teşekkür ederim.Anladığım kadar mevcut sayaçlar yazılım ile ayarlanabilecek.Peki bu yazılım optik port ile yapılabilirmi?yoksa yerinden sökülüp fabrikasına gitmesi mi gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,826
Mesajlar
920,800
Kullanıcılar
450,915
Son üye
snapthreads

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst