kompanzasyon panolarında aşırı sıcaklık

moner69

Üye
Katılım
30 Mar 2006
Mesajlar
377
Puanları
16
Yaş
55
Arkadaşlar kompanzasyon panolarında en önemli sorunlardan biri de aşırı sıcaklıktır.Sıcaklıkların 45-50 dereceleri bulması bu sorunu bir an önce çözülmesi gereken konular sıralamasında listenın ilk maddesi yapıyor.
Yenı nesil reaktif güç kontrol rölelerınde aşırı sıcaklık koruma alarmı ile kompanzasyon elemanları koruma altına alınıyor.Ama geç farkedilirse sınırları aşma gibi bir sakıncası var. Panolarda aşırı sıcaklık sorunu yaşamamak için neler yapabiliriz.Boyle sorunumuz varsa tum panoyu değiştirmek yerine ne tur çozumler bulabiliriz
 
Pano Kapalı bir odada ise bence küçük bir klima konulabilir
 
Benim takıldığım başka bir konu, kompanzasyon panosunda ilginç, aşırı bır ısınma var. Ben bunun 3.harmonikten kaynaklandığını düşünüyorum.Ben panonun durumu role uzerinden ölçülen harmonik değerlerini mağazadakı genel alıcıları sonra sizinle paylaşacağım,şu anda tam olarak yazamıyorum. 3. harmonık filitreleri fıyatları ve kullanmıları hakkında bilgilerinizi paylaşımlarınızı beklıyorum.
 
Arkadaşlar benim sorum bir işletmeye harmonik filtre nasıl aldırabiliriz, yani sonuçta harmoniklerin kayıpları,zararları bir nevi sözelde kalıyor. Bunu nasıl sunabiliriz, nasıl aldırabiliriz daha doğrusu :)
 
selam arkadaşlar
ısınma kondansatşrlerde voltaj yukselmesindede olabilir genelde 380V kondansatör kullanılıyor
ama voltajlar yükseldiğinde kondansatör ısınma yapabilir eğer imkanın varsa 525V kondansatör kullanın
fakat bununda dez avantajı var tabiki mesela 380 v 25 kva lik bir kondansatör 35 A çekiyorsa
525 Vluk bir kondasatör 380Vda 20 A çekiyor bu da nedemek oluyor kondansatör yetme z bir tane yerine iki tane kullanılırsa kompanzasyon daha uzun ömürlü olur
 
Panolarda Kompanzasyon gözünde örtü sacı kullanılmamalı ve havalandırma panjurları geniş tutulmalıdır.Ayrıca pano fanı kullanılmalıdır.Tüm bu önlemlerin yanı sıra ben genelde AG pano odalarında split klima kullanırım ve bu ısınma sorunlarını ciddi anlamda azaltmaktadır.
Normal çalışma koşullarının dışında elektriksel etkilerden kaynaklanan aşırı ısınmalar ise zaten kendini problem olarak zaman içerisinde kendini göstermektedir.Harmonikler ,gerilim dalgalanmaları (özellikle gerilim yükselmesi) sık devreye çıkıp girme gibi etkiler kesinlikle ısınma sorunu doğurur ve arıza süresini kısaltır.Kompanzasyon panolarınızda güçlendirilmiş tip en azından 415 V luk kondansatör kullanmanız ,deşarj direnci kullanılmasını tavsiye ederim.Ayrıca harmonik değerleri yüksek olan tesislerde ise reaktör kullanılması gerekebilir.
 
Benim staj gördüğüm fabrikada güç sorunu nedeniyle bir trafo daha kurulmuştu. TR1 ve TR2 nin toplam gücü 2500kW . iki trafonunda merkezi kompanze sistemi ayrı ayrı. TR2 ye ait kompanzasyon daha yeni kuruldu ve çalışmasını başladı, fabrikamızın cos 0.99 da. bir süre sonra, 0.70 e kadar düşmüş. Autoda olduğunda, kompanzasyonun devreye girdiği görünüyordu ama 0.70 devam ediyordu. Lazerli termometre ile reaktörleri ölçtüğümüzde 70 derece sıcaklığa ulaştığından koruyucu sistem devreye girmiş ve kontaktörlerin çalışmasını durdurmuş. devrede 8 tane kondansatörün hepsi devrede gözügürken sadece 3 tanesi devrede idi. Fan soğutma sisteminin yetersiz olduğu tesğit edildi. İlaveten daha büyük fanlar yerleştirildi ve Kompanzasyon yarım saat sürecinde kendine geldi.
 
komp. panosu kapalı bir ortamdaysa en net çözüm bir klima takmak olur fakat genelde dağıtım ve transfer panolarıyla birlikte tesis edildiği için mekanlar geniş tutuluyor panoda kond. gruplarının arasından rahatça hava akımının oluşabilmesi gerekli bunun için grupların yatay tesis edilmeleri de faydalı olabiliyor ama panoya fan mutlaka takılmalı
 
Roboelektronik ' Alıntı:
Arkadaşlar benim sorum bir işletmeye harmonik filtre nasıl aldırabiliriz, yani sonuçta harmoniklerin kayıpları,zararları bir nevi sözelde kalıyor. Bunu nasıl sunabiliriz, nasıl aldırabiliriz daha doğrusu :)
Tam olarak anlayamadım...
Herhalde şunu demek istedin;
İşletme sahibini "HARMONİK FİLTRE" kullanması konusunda nasıl bir ikna yöntemi kullanmalıyız.
Doğru mu anlamışım...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,839
Mesajlar
930,679
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Geri
Üst