Kompanzasyon panosu

suleyman

Üye
Katılım
22 Mar 2006
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
40
Selam arkadaslar elinde kompanzasyon panosunu anlatan ve pano içinde kullanılanlar hakkında dokumanı olan

varmı. Odevım için bana yardımcı olursanız sevınırım..

Sımdıden tesekkurler..
 
anlatım olarakmı arıyorsun
 
google arama sayfasında kompanzasyon yaz çıkan sonuçlara bak...

Konular hakkında sormak istediğin birşey olursa yazarsın
 
mail yazdım ama bı turlu gelmek bılmıyor sizlerinde yardımlarınızı beklıyorum
 
Beklemekten Başka Çaren Yok Veya Google Amcaya Başvuracaksın
 
elektroPAN KOMPANZASYON RÖLELERİ (6, 12, 18 ve 24 Kademeli)
İLE HAZIRLANAN KOMPANZASYON PANOLARI
Şemada da görüldüğü gibi 24 kademe olarak geliştirilen kompanzasyon rölesinde 3 faz sistemin tüm elektriksel parametreleri hassas bir şekilde ölçülmekte ve 3 fazı ayrı ayrı kompanze edebilmektedir. Sistem geliştirilirken aşağıda belirtilen prensipler üzerine geliştirilmiş olup, en dengesiz ve hızlı değişen yüklerde bile çok rahat bir şekilde kompanzasyonu sağlayabilmektedir.
1- Kompanzasyon sistemlerinde en çok görülen arızalardan biri kondansatörlerin arıza yapması veya zamanla kapasite kaybına uğramasıdır.!!! Bunun temel nedeni yüksek sıcaklıktaki pano içerisinde ömürlerinin daha hızlı azalması ve üzerinde kalan şarj gerilimininde arttırıcı etkilediği darbe akımları...
Çözüm 1: Sistem tamamen monofaze kondansatör bağlantısı üzerine kurulmuş, ancak yine 400-440 Volt dayanımlı kondansatörler kullanılmıştır. Böylece 400 Voltluk kondansatörlerin 230 Voltta çalışması sağlanarak ömürleri arttırılmıştır.
Çözüm 2: Kondansatörlere paralel yüksek değerde bobin bağlantısı : Bobinler AC gerilimde büyük direnç gösteririler. Çünkü frekansla ortaya çıkan XL-Self dirençleri vardır. Ancak Kondansatör devreden çıktığı anda uçlarında DC bir gerilim kalır. Bu şarj gerilimide bobin üzerinden çok kısa bir sürede deşarj olur.
Çözüm 3 : Kondansatörler devreye alınırken daima üzerindeki gerilim seviyesi kontrol edilerek devreye alınır. Örneğin tamamen deşarj olmuşsa gerilimin sıfırdan geçtiği anda, veya üzerinde +100Volt DC gerilim varsa sinüsün anlık 100 V olduğu anda yarı iletken anahtarlama elemanları iletime geçerek kondansatör devreye alınır. Böylece darbe akımları, gerilim düşümleri, elektriksel zorlanmaların önüne geçilir.
2- Kompanzasyon sistemlerinde dengesiz yüklenmeden dolayı hassas kompanzasyonun yapılamaması
Çözüm 1: Sistem tamamen 3 adet monofaze kompanzasyon rölesi ile 1 adet trifaze kompanzasyon rölesinin bir cihaza sığdırılması ile gerçekleştirilmiştir. Dolayısı ile her faz ayrı ayrı kompanze edilir. Kapasitelerin yetmediği durumda 3 fazlı kompanzasyon sistemi devreye girer. Böylece dengesiz yüklenmelerdede sağlıklı çalışma sağlanır.
Çözüm 2: Monofze çalışma gruplarının (alt üst limit Cos PHI değerleri, alma çıkarma süreleri, çalışma modları) ayarları trifaze ayarlardan bağımsız yapılmaktadır. Böylece fazların kendi başına olan yük değişikliklerinde öncelik monofaze sisteme verilerek hızlı kompanzasyon yapılması sağlanır.
2- Ani yük değişimlerinin kompanze edilememesi :
Çözüm 1: Genelde benzin istasyonları, kaynak haneler, presler v.b. ortamlarda hızlı kompanzasyon mecburi olur. Monofaze ve trifaze kondansatör alma süreleri 1 sistem başına 1 saniyeye kadar düşürülebilir. Böylece 1 saniye içerisinde 3 ayrı monofaze ve 1 adet trifaze kompanzasyon kondansatörü sisteme alınıp çıkarılabilir. Yani 1 saniyede 4 adet kademe hareketi yapılabilir.
Çözüm 2: Sistem yarı iletken anahtarlamaya uygun olduğundan çok uzun ömürlü ve hızlı kompanzasyon yapılabilir.
Çözüm 3: Cos PHI alt ve üst limitleri dar tutularak olabilecek hatalarda hemen cezaya girilmesi önlenir. Bu önemli bir nokta olup, her zaman cos phi yi 0.98 - 1.00 arası tutmaya çalışmalıdır. Çünkü olabilecek hatalarda cezaya hemen girilmesi önlenir .
2- Cezai durumların takib edilememesi :
Çözüm 1: Cihaz üzerinde GPRS üzerinden haberleşmeye uygun yazılım mevcuttur. Dolayısı ile dünyanın her yanından cihazın SERVER a gönderdiği bilgiler takip edilebilir. Aynı anda yüzlerce kompanzasyon rölesi SERVER a gönderdikleri değerler ile izlenebilir. Yazılım cezai durumlarda ikaz verir.
Çözüm 2: Cihaz RS232 ve RS485 ağ bağlantısı ile de ofis v.b. yerlerden takip edilebilir.
Çözüm 3: Cihaz her kademedeki kapasitenin gücünü hesaplar. Böylece kapasite kayıpları önceden farkedilerek olası cezai durumların önüne geçilir. Uzaktan kademeler ölçülebildiğinden direk tamirat uzaktan yaptırılabilir.
Çözüm 4: Cihaz sistemdeki herhangi bir yazılımlada okunabilir. Bunun için lütfen cihaz el kitabına bakınız.
 

Ekli dosyalar

  • elektropan_pano.jpg
    elektropan_pano.jpg
    100.1 KB · Görüntüleme: 303
Moderatör tarafında düzenlendi:
www.entes.com sitesinden istediğin bilgilere ulaşabilirsin kompanzasyon hakkında ve kullanılan malzemeler hakkında gerekli bilgileri bulabilirsin.
 
burda hep entesin reklamları var!! site ismini daha acık halde verebilirmisin??
 

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,670
Kullanıcılar
452,673
Son üye
loran laran

Yeni konular

Geri
Üst