Kompanzasyon Sigortası Atıyor Neden?

ayildiz

Üye
Katılım
18 Nis 2007
Mesajlar
177
Puanları
1
Yaş
40
Bir kompanzasyon panosunda gruplarda gecikmeli tip otomatik sigortalar mevcut. Anma akımının 1,5 katında sigorta takılmasına rağmen zamam zaman sigortalardan bazıları atmaktadır.Acaba sorun neyden kaynaklanır harmonik olabilirmi? Nasıl bir çözüm üretmeliyim. ( Oranlar iyi Ri % 6, Rc % 1 )
teşekürler iyi çalışmalar
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sigorta akımlarının 2,5 In olarak seçilmesi daha uygundur.
 
sayın fayri yetiş haklıdır ilave olarak şunuda söyleyebilirim rölenin kademe alma çıkarma zamanını biraz artır ki kondansatörlerin deşarj olmasına imkan tanımak lazım.çoğu kondansatörün yapısında deşarj dirençleri var ancak deşarj bobinide kullanmak fayda sağlar.
saygılarımla
 
sn ayildiz
geriliminiz yüksek ise zaman, zaman sigortalar atabilir. og den gerilimi düşürün veya gerilimi yüksek kondansatör takın.kolay gelsin.
 
Bir kompanzasyon panosunda gruplarda gecikmeli tip otomatik sigortalar mevcut. Anma akımının 1,5 katında sigorta takılmasına rağmen zamam zaman sigortalardan bazıları atmaktadır.Acaba sorun neyden kaynaklanır harmonik olabilirmi? Nasıl bir çözüm üretmeliyim. ( Oranlar iyi Ri % 6, Rc % 1 )
teşekürler iyi çalışmalar

harmonik için işletmen ful yükteyken kondanstör akımını ölçmeni tavsiye ederim

kondanstör etiket akımının üstünde akım cekildigini görürsen evet harmonik vardır



sigorta atması olayıda daha önceleri atmıyorsa bence değiştir gitsin
 
bahsetmiş olduğum kompanzasyon panosunun Bakım ve sorumluluğunu yeni aldım.Sorumluluğu
almadan önce ilave makina alımından dolayı işletmenin gücü yükselmiş. 250 kw civarı olmuş. dolayısıyla kompanzasyon panosunda sisteme kondansatör ilaveleri yapılmış. Bende birtakım tadilatlar yaparak sistemin oranlarını uygun seviyeye getirdim.
mevcut 20A olan sigortaları 32A ile değiştirdim. Grubun çektiği akım 20A olmasına rağmen, 32 amperlik sigortalardan arada yine atanlar oluyor. Voltaj yüksek değil.
Birde dikkatimi çeken örneğin bir grubu besleyen 3 adet sigortalardan biri atık olduğu zaman, atık olan sigortadan akım çekildiğini gördüm. Böyle birşey olması bana mantıksız geldi. Acaba yanlışmı baktım diye düşünüyorum.
Birde eklemek istediğim sistemdeki kontaktörler kompanzasyon kontaktörü değil, dolayısıyla deşarj dirençleri olmadığı için kondansatörün 2. defa devreye girmesi anında yüksek akımdan kaynaklanıyor olabilirmi?
ilginize teşekür eder saygılar
 
Son düzenleme:
kondansatörlerin devreye girip çıkma esnasındaki çektikleri akımı ölçersen 32A lik sigortanın yetmediğini göreceksin...
 
ayyildız arkadaşım eğer atan sigortadan akım çekildiğini okuduysan o atan sigorta içinden kısa devre olmuştur yoksa tam devreyi açan bir sigortadan akım geçişi olmaz
 
Sigorta SIEMENS ise kapalı sigorta akım çekebilir nedenmi sıemens marka sigortalarda buna birkaç kez rastladım kullandığı dış malzemesi ısınmadan dolayı kömürleşip iletken oluyor ve raya elektrik kaçırmaya başlıyor bu akım fazlalaşınca bi patlama ile sigorta atıyor patlama anında o raya temas eden yer kırılıp bir süre kaçırmıyor sonra tekrar kaçırmaya başlıyor. o sigortayı söküp şöyle bir etrafına altına bak kararma varmı? Ben bu olayla birkaç kez karşılaştığım için otomasyonda Sıemens kullanmıyorum.
 
atan siğortaların yerine 32 a siğorta takıyom dediniz.kablo kesitine dikat ediyormusunuz.Nedenini iyice araştırıp bulunması gerek,harmonik varmı yokmu onu ölçdüreceksiniz daha sağlam olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,182
Mesajlar
923,994
Kullanıcılar
451,539
Son üye
mrh46

Yeni konular

Geri
Üst