Analizör
Üye
- Katılım
- 31 May 2009
- Mesajlar
- 839
- Puanları
- 0
bahsetmiş olduğum kompanzasyon panosunun bakım ve sorumluluğunu yeni aldım.Sorumluluğu
almadan önce ilave makina alımından dolayı işletmenin gücü yükselmiş. 250 kw civarı olmuş. dolayısıyla kompanzasyon panosunda sisteme kondansatör ilaveleri yapılmış. Bende birtakım tadilatlar yaparak sistemin oranlarını uygun seviyeye getirdim.
mevcut 20A olan sigortaları 32A ile değiştirdim. Grubun çektiği akım 20A olmasına rağmen, 32 amperlik sigortalardan arada yine atanlar oluyor. Voltaj yüksek değil.
Birde dikkatimi çeken örneğin bir grubu besleyen 3 adet sigortalardan biri atık olduğu zaman, atık olan sigortadan akım çekildiğini gördüm. Böyle birşey olması bana mantıksız geldi. Acaba yanlışmı baktım diye düşünüyorum.
Birde eklemek istediğim sistemdeki kontaktörler kompanzasyon kontaktörü değil, dolayısıyla deşarj dirençleri olmadığı için kondansatörün 2. defa devreye girmesi anında yüksek akımdan kaynaklanıyor olabilirmi?
ilginize teşekür eder saygılar
Sn ayyıldız
Kompanzasyon kontaktörü üzerindeki dirençler deşarj direnci değildir o dirençler kondansatör grubunun devreye girme anında çektiği akımı sınırlayıp kontakların yapışmasını,zarar görmesini önler ve msn mertebelerinde devreden çıkar. Deşarj dirençleri kondansatör gruplarının içindedir ayrıca deşarj süresini kısaltmak için deşarj ünitesi kullanılır. Devreden çıkan kondansatör grubu kısa bir süre sonra devreye alınmaya kalkılırsa üzerindeki gerilim sıfırlanmadan fazlar arası 380V uygulanmış olurki bu birnevi kısadevre olur. Kontaktörede kondansatör grubuna da hasar verdirir.
Kompanzasyon kontaktörü kullanınız ve yük hareketi fazla olan bir tesis ise gruplarınız sık devreye girip çıkıyor ise deşarj ünitesi kullanınız.