Kompanzasyon Yeni Tebliğ

Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
01/01/2009 reaktif değer = /15 kapasitif değer / 10 olacağını söylüyorlar bu konu hakkında bilgis olan varmı varsa resmi gazetede yayınlanıp yayınlanmadığını biliyomu teşekkürler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik İletim Sistemi Arz Güvenilirliği ve Kalitesi Yönetmeliğine göre 01.01.2009 tarihinden itibaren ceza oranları bu yönetmeliğin 11. maddesine göre düzenlenecektir ki bu madde
"Reaktif enerjinin kompanzasyonu
Madde 11- İletim sistemine doğrudan bağlı tüketiciler ve dağıtım lisansına sahip
tüzel kişiler tarafından; iletim sistemine bağlantıyla ilgili her bir ölçüm noktasında ve her
bir uzlaşma periyodunda, sistemden çekilen endüktif reaktif enerjinin sistemden çekilen
aktif enerjiye oranı yüzde ondördü, sisteme verilen kapasitif reaktif enerjinin sistemden
çekilen aktif enerjiye oranı ise yüzde onu geçemez.
İletim sisteminin her bir ölçüm noktasında öngörülen orana uyulmaması
durumunda kullanıcılara uygulanacak yaptırımlar bağlantı ve sistem kullanım
anlaşmalarında düzenlenir.
Oranların kontrolü ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır."
şeklindedir.
ancak 09/01/2007 tarihli yönetmelik değişikliği ile 11. madde aşağıdaki gibi değişmiştir.

"9 Ocak 2007 tarihli ve 26398 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

Elektrik İletim Sistemi Arz Güvenilirliği Ve Kalitesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1- 10/11/20004 tarihli ve 25639 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik İletim Sistemi Arz Güvenilirliği ve Kalitesi Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İletim sistemine doğrudan bağlı tüketiciler ve dağıtım lisansına sahip tüzel kişiler tarafından; iletim sistemine bağlantıyla ilgili her bir ölçüm noktasında ve her bir uzlaşma periyodunda, sistemden çekilen endüktif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı yüzde yirmiyi, sisteme verilen kapasitif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı ise yüzde onbeşi geçemez.”


MADDE 2–Aynı Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 3– 1/1/2007 tarihinden itibaren iletim sistemine doğrudan bağlı tüketiciler için iletim sisteminin her bir ölçüm noktasında aylık çekilen endüktif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı yüzde otuzüç, aylık sisteme verilen kapasitif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı yüzde yirmi olarak uygulanır. 1/1/ 2008’den itibaren bu oranlar sırasıyla yüzde yirmi ve yüzde onbeş olarak uygulanır.
1/1/2007 tarihinden itibaren dağıtım lisansına sahip tüzel kişiler için, iletim sisteminin her bir ölçüm noktasında aylık çekilen endüktif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı yüzde elli olarak uygulanır. 1/1/ 2008’den itibaren dağıtım lisansına sahip tüzel kişiler için, iletim sisteminin her bir ölçüm noktasında aylık çekilen endüktif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı yüzde otuzüç, aylık sisteme verilen kapasitif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı yüzde yirmi olarak uygulanır.
1/1/2009 tarihinden itibaren ise bu oranlar, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesi hükümlerinde yer alan esaslara göre tespit edilir.”

MADDE 3– Bu Yönetmelik 1/1/2007 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4– Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür.
"
yani şu an görünen 2009 da reaktif/aktif oranı %20 ve %15 olacak şekildedir. tabi başka bi yönetmelik değişikliği yapılmaz ise.
 
akif coşkun ' Alıntı:
01/01/2009 REAKTİF DEĞER = /15 KAPASİTİF DEĞER / 10 OLACAĞINI SÖYLÜYORLAR BU KONU HAKKINDA BİLGİS OLAN VARMI VARSA RESMİ GAZETEDE YAYINLANIP YAYINLANMADIĞINI BİLİYOMU TEŞEKKÜRLER

sözleşme güçü 30KW üstünde olan aboneler %20/15 oranları 2009 yılında aynıdır.
 
Merhaba değerli üyeler,

Sizlere birşey sormak istiyorum izninizle..

Endüktif/Aktif ve Kapasitif/Aktif oranları ile ceza uygulamaları yapılmalı, buna bir lafım yok. Ancak TEDAŞ'ın bize verdiği elektrik de düzgün müdür..? Ben onların yanlış bir yol izlediklerini düşünüyorum. Bence bu olay biraz Nasreddin Hoca'nın söylediğine geliyor.

Eşeğimi dışarıda bırakmam benim hatam tamam, ancak hırsızın hiç mi günahı yok..?

Yanlış biliyor veya yorumluyorsam, lütfen beni düzeltiniz.

Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
Sene başında reaktif ile kapasitif %5 geri çekilecek diyorlar bilgisi olan varmı?

evet değişmez ise.teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.
 
Kompanzasyon sınır değerlerinde,yılbaşında ,yeni bir uygulama yoktur.
 
X5 Kombi dijital sayacım var 31,5 kv 630 kva trafom var yalnız 50 kvar sabit koydum halen aktifin 2 katı reaktif yazıyo askında tam tersi olması lazımken kapasitif yazması lazımken olmadı kapasitif iyi durumda birde başka bi sorun var sayacda fazın biri göstermiyo sayac arızalı olabilir mi veya gerilim trafolarından biri arızalı olabilirmi bilgisi olanlar varsa yardımcı olursa sevinirim teşekkür ederim
 
Sn. akif coşkun

* Sayaç veya akım trafolarında arıza olabilir, yoksa sisteme mutlaka reaktif basan tüketiciler vardır. Başka bir açıklaması olduğunu zannetmiyorum.
 

1) sayacın arızalı olabilir , düşük ihtimal
2) gerilim trafosunun 1i patlamış olabilir. düşük ihtimal
3) 2amper sigorta patronu atık olabilir. muhtemelen
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…