Kompanzasyonda farklı tanım ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Palavracıların tabiriyle Yüke kapasitif basma

Kapasitif basma diye bir şey yok arkadaşım. Kafanda bazı şeyler yanlış oturmuş ve dediğim şeyi hala algılamıyorsun.

Enerjinin kapasitifi, endüktifi yoktur. Enerjinin pozitif olması ve negatif olması durumu vardır.

Pozitifler dolmaya, negatifler boşalmaya denk gelir.

Enerji bir kondansatöre, bir bobine dolar.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Endüktif reaktif enerji: Akımın gerilimden geride kaldığı yüklerin çektiği enerjidir geri faz farkı olan sargılı cihazlarda oluşur. QL endüktif reaktif gücün zamanla çarpımıdır. Bu devrelerde cosfi + değerdedir.
Kompanzasyon yapılmaz ise şebekeden fazla akım çekilmesine neden olur, ısıl kayıplar yani Pcu=I²xr formülündeki akım görünür akım olup içinde reaktik akımda bulunur.
Kapasitif reaktif enerji: Akımın gerilimden önde olduğu yüklerin çektiği enerjidir ileri faz farkı olan kondansatör devrelerinde oluşur. Qc endüktif reaktif gücün zamanla çarpımıdır. Bu devrelerde cosfi - değerdedir.

Eline hayatında hiç analizör,powermetre,osilaskop almamış birinin ölçü aletinde bu değerlerleri görmemesi bilmemesi normaldir diyeceğim ama bu bilgiler teorik olarak okullarda veriliyor. Mühendisin bilmemesi ayıplanacak bir durum açıkcası.
 
konu çok uzadı yanlış anlaşılmaz ise sormak istiyorum iki tarafa da kaç tane kompanzasyon tesisi kurdurunuz ? tesisleri kurarken bu tartıştığınız durumları kullandınız mı ?
 
Benim meslek hayatım boyunca bu konuyla ilgili 2000 yılından sonra uygulama tecrübesi yapma şansım oldu, 15 yılda 30'dan fazla kompanzasyon tesisinin yapımında,arızasında,ölçümünde bulunmuşumdur. Her türlü cihazla da ölçümler yaptım.
Çekilen ana hat akımının azalması sonucu artan gerilim harici yük tarafında hiç bir şekilde bir değişim söz konusu olmamıştır bunu eğrisel olarakta, analizörde ve powermetrede değer olarakta gözlemledim.
Ölçü aletinde endüktif reaktif, kapasitif reaktif değerlerler nasıl görünür birazcık tecrübe edinin.
 
Son düzenleme:
@YaşlıUzman sizin teorik + pratik bilgilerin harmanlanmış ölçülmüş hesaplanmış halleridir .

arkadaşlar sürekli yabancı çeviri kaynaklardan faydalandığımızdan yanlışlar yapılabilir Emo da sürekli bu konuya değiniyor anadilde eğitim...
 
Bu konuyu en basindan beri takip ediyorum.bize de ogretilen sebeke ile kondansator arasinda bir reaktif alis verisinin oldugu yonunde idi..hic uygulama yapmamis ve konpanzasyonun sadece mantigini ve ne icin yapildigini bilen biri olarak sayin fahri abimizin ve diger degerli muhendis abilerimizin de bu konuya bir aciklik getirmesini bekliyorum..konuyu tartisan iki tane usta var...3. Bir kisi yok..biri ole diyor biri boyle diyor...kimse de mudahil olmuyor konuya
 
Selamün aleyküm.Hayırlı akşamlar.Şu alevlenen ateşe küçük bir odun parçasını da ben atayım isterseniz. Şaka şaka.

Şu enerji tasarrufu sağladığını inatla iddia eden kötü niyetli olan tacirlerin gelişigüzel sığalı seçip evdeki prizde paralel devreye koydukları kondansatörleri, yılan sizi sokarak zehir vermediği halde panzehirin gelişigüzel verilmesine de çok benzetiyorum.

Aslında kompanzasyon konusunda da ayni durum geçerlidir.Asenkron motor indüktif (Görünen) yüküyle ac karşısında reaktif gücü anlık olarak üretecek ki siz de bunu anlık olarak algılayıp panzehirini (Senkron motor veya kondansatörü) tam paralelde deveye alıp, al gülüm ver gülüm kendi aralarında değil de daha motora hiç varmadan,motordan çıkan bu tepki akımlarına (reaktif akım gücüne karşı) hazır savunma birliğini veya panzehiri anında bu evin kendi barasında sayaçtan hemen de önce buluşturup görünen (reaktif) gücü çok azaltıp gerçek (Aktif) gücü çok da artırmış olacaksınız.Aslında bütün olay da budur.

Yoksa aktif enerji(gerçek güç) ; reaktif enerji (sanal güç) ve şebekenin ortak cos fi değeri (güç çarpanı) diye bir şey zaten yoktur.indüktif veya kapasitif yükler karşısında ac akımı direk bir besleme yapmaya çalıştığında ayni atomdaki elektron ve çekirdeğin önce ayrılıp sonra birleşmesi gibi (ikisi eşit oranda birleşip nötr olmazsa bildiğimiz gibi ya – yüklü veya + yüklü olarak iletkenin kaldığını bu durumda ifade edebiliriz biz) nötr hale dönüşmesi gibi evin şebekeye paralel bağlı kalan bu münferit (barayla bağlı olan kısmında) bir iç döngüyle elektriğin bizim istediğimiz cos fi=1 değerine yaklaştırılması yani gerçek gücünün artırılı sanal gücünün azaltılmasına yönelik bir iç hesaplaşma veya elafi etme yöntemidir.

Kondansatörler sadece dc akımda iken dc’nin elektrik yükünü tam depolama işlevini (smps veya tasarruf lambalarında 220 vac’nin dc doğrultmadan sonraki rezervuar kondansatörü olarak kullanılmasındaki gibi örneğin) yapıp + ve – yükleri dc akımdan çekerek,statik elektrk olarak plakaları üzerinde biriktirebilirler bildiğimiz gibi.Ama ac akımda bir kondansatör her 2 yarım alternansta önce dolup sonra ters alternastaki yükle tam nötr (Yüksüz) olacağından hiç şarj olamamaış olurlar.Ama seri veya paralel bağlandığı ac devresinden tıpkı bir direnç veya rezistans öğesi gibi ac’yi tam olarak ileterek geçirmiş de olurlar.Transistörün amfi şeklindeki kuvvetlendiricili bir çıkışında, ac’yi girişten direk alıp çıkışında iletir,dc iç döngüdeki kuvvetlendirmede sadece kalı, dışarıya kondansatörün ac’yi direk geçirmesi,dc durumunda tam şarjdan sonra hiç akım çekmemesi yüzünden bir filtre görevi de görür,elektronikteki bu güncel uygulamasında olduğu gibi.

Asenkron (indüksiyon) elektrik motoru sarımı ile bir kondansatörün paralel olarak ileri-geri birbiri üzerine boşalabilmesi (salınım yapabilmesi için) bu paralel dc akımını tam bu osilasyonun bitmeye yakın düzenli (Ritmik) olarak dc akımını verebilmekle (Bu düzenek ancak o zaman bir osilatör gibi salınım yapar durumumda olur) mümkün olabilir.yani Şebeke ac ‘si ile bu iş teorik olarak ve pratik olarak da pek mümkün görünmüyor.Kaldı ki bir kondansatör yukarıda da değindiğimiz üzere ac akımda şarj olabilme değil sadece bu ac akımı sıradan bir omik yük gibi (Az bir iç omik direnci,çok fazla kapasitif direncin bir vektörel toplamı şeklinde) geçirip iletme (paralel veya seri halde) ve geçirirken de bu akım ve gerilim arasındaki faz geçiş dengesini değiştirip,akımın daha önden (ileri) gidecek şekliyle değişmesine ön ayak oluyor,çok iyi de bildiğimiz gibi.İşte tam o sırada da motordan sızan zehir (tepki akımı,reaktif akımlarla) tam bütünleşerek sadece bizim münferit olan ve şalterden sayaçtan sonraki özel baralı yerimizde gerçek gücün bu motorda kısmen artmasını,sanal gücün azalamasına yönelik olarak,bu akımın iç yapısını (Cos fi değerini) bizim tam istediğimiz bir noktaya da çekiyor,getiriyor.

Bunun faydası ise kablo kesitlerinin gereksiz olarak kesitinin artmaması veya reaktiften iş yeri ortamında bir cezaya da maruz kalmamamızı sağlamasıdır sonuç olarak.Bu kondansatörün koskoca şebekenin kendisiyle ne alıp da ne veremeyeceği olabilir,sadece kendi çapında kendi sahibinin örneğin bir asenkron motorunun en iyi (optimum) şartlarda çalışabilmesi için içinden ac akımını tam olarak da geçirirken, akım/gerilim üzerindeki idealde tam istenen faz kaymasını da gerçekleştirmiş oluyor sonuç olarak da.Bu konunun özü de budur,aslına bakılırsa.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 

syn @binbaşı tartışmaya hoş geldiniz.;

madem AC akımda kondansatörün şarjı ve deşarjı olmaz diyorsunuz, aşağıdaki adreste ve alıntı yaptığım bölümde, neden kondansatör için şarj oluyor ve deşarj oluyor ibaresi kullanılıyor.? ve aşağıdaki grafik ne anlama geliyor?


http://www.itacanet.org/basic-electrical-engineering/part-11-power-in-ac-circuits



During the first and third quarter-cycles the power is positive meaning that power is supplied by the circuit to charge the capacitor. In the second and fourth quarter-cycles the capacitor is discharging and thus supplies the energy stored in it (section 7.6) back to the circuit, thus p has a negative value.



reaktif enerjini tanımı ise yabancı kaynaklarda genelde şu şekilde:

Reactive power (or imaginary power) is a measure of the power going back and forth between the load and the supply that does no useful work.

Reactif Güç, yük ile kaynak arasında ileri geri giden ve faydalı bir iş ortaya koymayan bir güçtür.

For a R, power is consumed. For a L or C, power flows between source and device.
Dirençte güç harcanır ancak kondansatör ve bobinde güç kaynakla eleman arasında akış yapar.

Bu bilgiler yanlış mı, yoksa siz mi yanlış biliyorsunuz? Bu bilgilere göre nasıl depolama-boşalma yoktur denilebilir?
 
Son düzenleme:
Ortada tartışılacak birşey yok herşey açık ve net. Sürekli aynı resmi koyup duruyorsunuz kondansatörün fazfarkını nasıl oluşturduğunu gösteriyorsunuz.Sorularımın hepsi cevapsız kaldı.
Sizi yanlış bilgilerinizle başbaşa bırakıyorum
 
Sürekli aynı resmi koyup duruyorsunuz sorularımın hepsi cevapsız kaldı.
Sizi yanlış bilgilerinizle başbaşa bırakıyorum

Ben sizin sorularınıza cevap verdim ama sizi tatmin etmedi. Şimdi tam tersi olsun ve mesajlaşma boyunca hiç cevap vermediğiniz bazı sorularıma siz yanıt verin. Aynı resme 1 kez olsun yorum yaptınız da ben mi görmedim.

Mesala ;

Enerji pozitiftir yada negatiftir. Başka bir enerji çeşidi yoktur. Enerjinin pozitif olması yükten kaynağa bir akışın olduğunu, enerjinin negatif olması kaynaktan-yüke bir akış olduğu anlamına gelir. Hem fikir miyiz?

dedim yanıt vermediniz...

Endüktif reaktif ve kapasitif reaktif enerji, ortak barada buluşurlar ve birbirini yok ederler dediniz ve bende dedim ki... Enerjiyi yok edemezsiniz. Başka bir forma döndürürsünüz ve bu reaktif enerjiler birbirini nasıl yok ediyor ve bunlara ne oluyor?

dedim yanıt vermediniz.

Bana sizi destekleyen bir kaç makale bulun. Bende onları okuyayım. dedim sizde kendi mesleki tecrübeniz, yaşınız vs gösterdiniz.

birkaç tane kaynak gösteremediniz..

Sırasıyla siz yanıtlayın bunları.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…