Reaktör dediğiniz zaman iki çeşit reaktör söz konusu 1-Endüktif yük bankı 2-Harmonik reaktör
Harmonik reaktör harmonikleri bastırmak amaçlı konumuzla direk alakalı değil.
Tesiste yükler ana panoda toplanır, bazı yükler kapasitif etki gösterir örneğin ledler. Tesiste yük az full led aydınlatma var ise yük kapasitif reaktif güç çeker bu güç tersi olan endüktif reaktif güç ile kompanze edilir. Dediğim gibi senaryo ve çalışma mantığı aynı sadece roller yer değişir.
Kompanzasyon panosunda hem üç faz reaktör çekili hemde üç faz kondansatör aktif edilmişse hata vardır böyle bir olay doğru değildir.
Bazı tesislerde örneğin geceleyin sadece led aydınlatma var sistem sadece gece örneğin 20kVAr kapasitife giriyorsa ve devreye reaktör alabilen röle yok ise elektrikçi bunun için sistemde sürekli 20kVAr reaktörü çalışır halde bırakır gündüz çalışmada bunu yok etmek için haybeye 20kVAr kondansatör devrede olur. 20kVAr'lık reaktörün aktif güç kayıpları sineye çekilir çünkü her akşam reaktörü devreye al sabah çıkar zor gelir.Anlattıklarımın haricinde sadece bir faz kapasitife giriyorsa röle o faza tek fazlı reaktör alır. (Bu ekstra durumlar hariç reaktör ile kondansatör aynı anda bir sistemde çalışmaz.)
İlk anlattığımda geçici durum için mantıklı bir çözümdür. Reaktör alan röle kullanılmalıdır.
olay budur.
Ledler, bazı UPS'ler harmonik üreten bazı yükler kapasitif etki gösterir. Hayır sadece stadyum led aydınlatma değil. Kocaelide yeni yapılan Valilik binası %400 ! kapasitife girmişti eski çalıştığım şirket telefon ettiler yardım için gittim iç aydınlatma sırf led. Analizör bağlayıp sistemi inceledik reaktörleri devreye aldık pano odalarında nem ve rutubeti engellemek ve kompanzasyona destek vermek amaçlı ısıtıcıları devreye aldırdım.Sistemi Cezadan kurtardım.
Hangi reaktif şebekeden çekilip her döngüde şebekeye veriliyor. Reaktif alınıp veriliyorsa neden kompanzasyon yapılıyor alsın-versin yoksa çok alıp az mı veriyormed-cezir sanki
Motor devreye girerken de bu kondansatörler depoladıkları reaktif gücü motorlara geri verirler. Tamamen yanlış bir ifade motora kapasitif reaktif gücü verme söz konusu değildir
Reaktif enerji şebeke ile yük arasındaki bir enerji alış-verişidir. Kondansatör ise şebeke ile alış veriş yapma gel benle yap diyen bir elemandır.
Asla doğru bir cümle değil. Madem öyle motor çıkışından ölçüm yaptığında neden cosfi etiket değerinde ?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?