Ledler, bazı UPS'ler harmonik üreten bazı yükler kapasitif etki gösterir. Hayır sadece stadyum led aydınlatma değil. Kocaelide yeni yapılan Valilik binası %400 ! kapasitife girmişti eski çalıştığım şirket telefon ettiler yardım için gittim iç aydınlatma sırf led. Analizör bağlayıp sistemi inceledik reaktörleri devreye aldık pano odalarında nem ve rutubeti engellemek ve kompanzasyona destek vermek amaçlı ısıtıcıları devreye aldırdım.Sistemi Cezadan kurtardım.
VIKIPEDI:
1) Devrede işi aktif bileşen yapar, reaktif bileşen her döngüde şebekeden çekilir ve döngü bitmeden geri şebekeye verilir. Saf resistif devrede faz farkı olmaz ve aktif güç maksimum değerini alır, reaktif güç yoktur. Ancak endüktif ve kapasitif devrelerde faz farkına göre reaktif güç oluşur. Bu da işe çevrilebilen aktif gücün azalmasına dolayısıyla verimin düşmesine ve kullanılamayan bir reaktif güç oluşumuna neden olur. İşte aktif gücün maksimum hale getirilip,
güç faktörünün düzeltilmesi ve verimin en büyük halini alması işlemine
kompanzasyon denir.
2) Uygulamada fabrikalar,
Elektrik makineleri, iş makineleri ve motorlar endüktif çalıştıklarından bağlandıkları
şebekeye reaktif güç verirler. Verilen reaktif güç aktif gücün dolayısıyla verimin oldukça düşmesine neden olur. Fabrikaların bolca bulunduğu bir bölge göz önüne alındığında o bölgede bulunan konutların bu durumdan nasıl olumsuz etkileneceği açıktır. Aynı sistemin öncelikle kompanze edilmemiş ve sonra kompanze edilmiş hali karşılaştırıldığında ise çekilen akımın değişmediği, ancak aktif gücün arttığı görülür. İşte verimin artması ve şebekenin reaktif güçten kötü etkilenmemesi için endüktif sistemin girişine bir
kompanzasyon kondansatörü bağlanır ve devrede üretilen reaktif güç şebekeye verilmeden kondansatörlerde depolanır. Motor devreye girerken de bu kondansatörler depoladıkları reaktif gücü motorlara geri verirler. Dolayısıyla şebeke sistemi saf resistif bir sisteme yakın olarak görür ve şebekeyle sistem arasında reaktif güç alışverişi olmaz.
Size en basta sordugum buydu.. İlk bastaki sizin dediğiniz faz farkını sıfıra yaklastırma.. ikincisindede alısverisi kesip kendi depoluyor.. vikipedi'dan alıntıdır bu yazı.. hangisi tam gorevi demek istemiştim.. izmitteki real'in yanına yapılan valilik binasına bende ziyaret etmiştim buarada..