Reaktif enerjinin sağlanma, üretilme, ihtiyaç sahibine iletilme diye bir durum söz konusu değildir. Reaktif enerji bir sebep değil bir sonuçtur. Sargılı cihazlar siz istesenizde istemesenizde reaktif güç çekerler akım'ı gerilimden geri olacak şekilde faz farkı oluştururlar. Bu endüktif yöndeki faz farkı kompanzasyonun ana baraya olan bağlantı noktasına kadar sürer. Kondansatörlerin çektiği akım gerilimden ileri fazdadır bu fazın kayması işlemi güç miktarına göre değişir bunu ayarlayanda röledir.
Yani kapasitif reaktif enerjiyi yüke yollama kalanı şebekeye basma gibi tabirler ütopik andersen masallarından alıntılardır.
Çekilen toplam gücün içindeki endüktif geri faz farkı ile haybeye çekilen endüktif reaktif güç, ileri yönde faz farkı oluşturan kondansatörlerle azaltılır böylelikle şebekeden sadece aktif (işe yarar) güç çekilmesi sağlanır. Kondansatörden motora, motordan kondansatöre aktarılan bir güç söz konusu değildir bunlarda uydurma masallardan alıntı ifadelerdir.
İşin içine hiç direnç katmayın. Öyle bir bobin düşünün ki direnci sıfır.
Sadece bir bobine alternatif gerilim verdiğimizde bu bobin enerji harcar mı?
I=U/Xc kadar akım çekilir. Uygulamada böyle bir durum yoktur. Hiç bir insan saf olmadığı gibi hiç bir yükte saf değildir
Saf ohmik, saf endüktif,saf kapasitif yok öyle bir şey yani...
Kondansatörün iç dirençleri ohmik dirençleri çok küçtür çektiği akımın çoğu kapasitif reaktanstan kaynaklanır. Vektörel olarak Z= r+XC
son sorum.. reaktif enerji sonuc diyorsunuz..peki bu motorlar,icinde bobin olanlar mantetik alan nasıl olusturacak peki? biz enduktıf reaktif enerjiyi kapasitorlerle yok edersek ?
Uygulamada elbette bunu yapamazsınız. Ama kağıt üzerinde bunu düşünmemizde hiç bir abeslik yok. Siz bu durumu düşünmek istemiyorsunuz. Bende ısrarla bu durumu düşünmenizi isteyeceğim. Böyle bir durumu kağıt üzerinde(yani idealde yani hayalen)düşünebiliyor musunuz?
İşte ideal bir bobini gerilim kaynağına bağladığımızda harcanan enerji nedir ?
reaktif güç çekersin