Kompanzasyonlu Sistemde Cosµ 0,5 Olur Mu?

electrica

Üye
Katılım
8 Eyl 2006
Mesajlar
130
Puanları
1
Merhaba,

Bugünlerde işletmemiz içindeki bölümlerin tüketim bilgilerini kontrol uygulaması yaparken karşılaştığım ilginç bir durum hakkında görüş ve önerilerinizi öğrenmek istiyorum.

1.600 kVA trafosu bulunan sistemde trafo primerinde Circutor CVMk bulunuyor. AG tarafında kompanzasyon panosu, aktif mekanik sayaç var ve buraya da LEM ANALYST portatif Şebeke analizörü bağladık.

OG tarafında;
U=15800 V
I= 25,8 A
P= 350 kW (1 saatlik dilimde)
Cosµ= 0,4 değerleri okunuyor.

Burada görülen Cosµ değeri anormal değil mi? En azından 0,8 olması gerekmez mi?

AG tarafında (analizör değerleri);
U= 400 V
I= ~1000 A
P= 387 kW (1 saatlik dilimde)
Cosµ= 0,53

Kompanze edilen bir sistemde 0,5 gibi bir değerin mantıksızlığını takdir edersiniz. Üstelik güç rölesi üzerinde Cosµ değeri 0,98 okunuyorken...

Ne dersiniz?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sayın electrica

İşin ilginç kısmı herşeyi bir kenara bırakalım, AG tarafında komanzasyon yapılıyor diyorsunuz ve röle cosq 0,98 okuyor, aynı yere analizör bağladığımızda cosq 0,5 okuduğunu belirtmektesiniz. Sonuç olarak iki cihazdan biri hatalıdır. Özel bir mesele aklıma gelmedi, zannetmiyorum.
 
Ölçüm yüksek gerilim tarafındandır. Eğer ki cosfi 0,4 veya 0,53 gibi değerlerde ise sayacın indüktif sarfiat yazması gerekir o an. Oradan kontrol edin.
 
Reaktif güç kontrol rölesi bir hafta önce değişti, dün ayarlarını bir kez daha kontrol ettim. Şebeke analizörünün hata yapabileceğini de aklım almıyor.

Tıkandım doğrusu.
Ölçüm yüksek gerilim tarafındandır. Eğer ki cosfi 0,4 veya 0,53 gibi değerlerde ise sayacın indüktif sarfiat yazması gerekir o an. Oradan kontrol edin.
Hem AG tarafında aktif mekanik sayaçla, hem de OG tarafından CVMk ile ölçüm yapıyoruz. AG'de sayaç kombi olmadığından reaktif tüketim ile ilgili bilgim yok. Mekanik sayacı bugün-yarın değiştireceğim. Ancak o zaman belli olur.
 
kombi sayaç şart değil,aytif sayacın yanında bir kapasitif,bir de endüktif sayaç olmalı.Ayrıca faturada endüktif / aktif oranından para ödüyor olmalısınız.
Eğer reaktif sayacınız anormal ilerlemiyorsa,belki analizör hatalı bağlanılıyordur.Ya da arızalıdır.
 
Okuduğunuz değer, pf olabilirmi ?
Öyleyse ?



Hocam çok güzel bir nokta yakalamışsınız.Muhtemelen haklı çıkacaksınız.
eğer haklı çıkarsanız,arkadaşımız kombi sayacı taktığında,başı epeyi ağrıyacak.

Bişeycik olmaz.

Sayaç iç tüketim için gerekli. Ana sayaç ve ana tüketim ile ilgisiz. 30'dan fazla iç dağıtım trafosu olan bir işletme burası. En fazla (ki büyük ihtimalle) teknik bilgi yetersizliğim ortaya çıkar.
 

En fazla o konudaki teknik bilgi yetersizliğiniz çıkar ortaya.Mesleğimizde o kadar çok konu var ki,hangi birini tam öğreneceksiniz.Enerji kalitesi,bir uzmanlık alanı.Bir yüksek lisans konusu.Her şeyini bilmek zorunda değiliz ki.
İç tüketim sayacı ise dert değil.

Cosinüsq değeri ile pf birbirinden farklı eğerlerdir.Analizörlerde PF değerini görmeniz mümkün.Power Factor, cosinüs fi değerinin harmonik bozulmalarla ilişkilendirilmiş halidir.Sisteminizde harmonik bozulma fazlaysa,cosinüsq 0,98 olmasına rağmen,power factor 0,50 görülebilir.Mekanik sayaçlar için bu çok dert değil ama,elektronik sayaçlar reaktif gücü okurken,power factörü baz alır.Analizöre bakıp,PF değeri mi 0,50 cosinüsfi değeri mi 0,50 bunu bize de söylerseniz,merakımızı gidermiş olursunuz.
 
Sanırım meseleyi çözümledik. Ölçme sonuçları ekranında zaten "power factor" yazıyor(muş). Hiç dikkat etmemişim.

Bundan önce başka trafolardaki ölçümlerimizde böyle tuhaf bir durumla karşılaşmamamızın sebebi o trafolardaki yüklerin harmoniğinin çok az olması veya olmaması olabilir mi?

Ve hem AG hem OG tarafında yakın değerler almamamız aynı çekilde açıklanabilir mi?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…