Kompanzasyonlu Sistemde Cosµ 0,5 Olur Mu?

Sayın Elektrica,

Dağıtım şebekesine bağlı değilseniz, kendi iç ringiniz ve 40 adet trafonuz var.. aynı mantıkla düşünebilirsiniz... Sizin 39 trafonuzda degerler normal, 1 trafonuzda problem var... bu 1 trafodaki yükünüzün tüm sisteminize etkisi 1/40 kadardır.. yani OG ile AG şebekesi arasında enerji değerleri farklı görülecektir.. Dediğim gibi harmonikleri iyi bir analiz etmeniz, THD I ve THD V yani akım ve gerilim harmonikleriniz irdelenmeli, size uygun pasif veya gerekirse aktif filtre ile çözüm bulunmalıdır... kolay gelsin..
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Güç Faktörünü (GF) şu şekilde açıklayabiliriz..

I1 : Aktif güç dolayısıyla çekilen akım
I : Toplam harmonikli akım ( aktif, reaktif güçlerin çektiği harmonikli toplam akım )
cos@ :0,80'den 0,99'a yükseltmek istenilen değer

GF = P / S buradan;
GF = ( I1 / I ) * cos@ bulunur.

örneğin; aktif gücün çektiği akım I1: 90 A
harmonikli toplam çekilen akım I : 100 A
cos@ : 0,99 bu durumda gerçek güç faktörü,

GF : (90 / 100)* 0,99
GF: 0,89 olur.. yani güç rölesinin 0,99 olarak ölçtüğü değer, analizör tarafından, harmoniklerin de etkisi ölçülere 0,89 olarak gerçek değeri ölçmektedir.

Umarım anlaşılır bir şekilde ifade edebilmişimdir..

Selamlar..
 
Hocam PF şu formülle bulunmuyor muydu?
PF=m.cosq
m=1/[1+(THD(I))^2]

sizin yazdığınızdan farklı mıdır bu?
 
dostum sanırım aynı sonuca ulasıcaksın bu formülle de.. yalnız sonunda bi de karekök olacak galiba.. ben THD formülüne girmeden, en sade haliyle izah etmek istedim..
 
Görüşler harmonik üzerine yoğunlaşmış fakat, ilk olarak akla gelen sebeptir, doğrudur. Fakat analizördeki THD değerleri gösterilmiş. Harmonikler için analizörle daha sağlıklı sonuç elde edilir fakat, eğer bu tablodaki THDI oranları ise, sorunu harmonikte aramak bizi yanlış yönlendirebilir. Bu durumun netliği açısından özel olarak harmonik ölçüm yapılması gerekmektedir.
 
Mekanik sayaçtan elektronik sayaca geçen birçok kullanıcının başı bu yüzden dertte. Mekaniz sayaçlar cosphi değerini görürken elektronik sayaçlar güç faktörü değerini görüyor. Harmoniksiz yük çeken işletmelerde herhangi bir problem yok ancak harmonikli yük çeken kullanıcıların cosphi ve güç faktörü değeri birbirlerinden farklı oluyor. Harmonikli yükselerin komzasyonunda ise oluşan harmonik akımların oluşturduğu reaktif güçler yüksek frekansta meydana geldiğinden kompanzasyonların çalışmasında problemler çıkıyor. Piyasa bu konuda oldukça kötü durumda. Enerji analizi ölçümlerine gittiğimiz birçok firma güya harmonik filtreli kompanzasyon sistemi kullandığı idda ettiysede kompanzasyonu açıp kapatmakla herhangi bir değişim olmadığını birçok defa gösterdik.

AG ve OG farklı olması doğal. Harmonikler trafoların yıldız noktasında dengeli yükslerde sıfırlanıyor ve 3.harmonik ve katları toprağa gidiyor.
 
Konuyla ilgili biraz daha ek bilgi getirdim. Değerli yorumlarınızla yol göstereceğinizi umuyorum.

Bilgi tazelemek adına hatırlatmakta fayda var;

15,8/0,4 kV 1.600 kVA bir trafomuzun AG çıkışında çalışmakta olan kompanzasyon sisteminde cosfi 0,99 görünmesine rağmen güç analizörleriyle yapılan ölçümlerimizde cosfi hem AG hem YG tarafında 0,6 olarak ölçülüyor.

Yapılan son ölçümde alınan değerler aşağıdaki gibidir.
(Bu ölçüm yapılırken de güç rölesi cosfi değerini 0,99 gösteriyordu ve devrede 1.000 kVAR kondansatör vardı)
 
Verdiğiniz tabloları inceledim, arkadaşların yazdıklarını da okudum. Cosfi 0,99 gösterdiği halde hala reaktif problemi yaşıyorsanız, reaktif güç kontrol rölenizde bağlantı hatası olduğunu düşünüyorum. akım trafosu kendi fazından ölçüm alıp almadığını kontrol etmenizi tavsiye ediyorum. Bunu kontrol ederken baraları değil de reaktif rölenin arkasındaki faz girişlerinden referans almanızı öneririm. Gerilim referansları sigorta-kompakt gibi ara yerlerden alınan birçok tesiste bunun gibi hatalara rastladım.
 
sayın elecrica ,
Şu konuya açıklık getirsek. Hem ag hem de og tarafında 0,6 okunan değer cosfi midir , PF midir. Circitorun analizörü var demiştiniz yanılmıyorsam geçen seneki mesajınızda. Circutorun bir analizörünü görmüştüm.PF okuyordu. Hatta ölçümü yapan beyfendi , rölenin yanlış okuduğunu söylemişti ve , rölenin Cosfi , analizörün PF okuduğu konusunda anlaşmıştık.
Bir de , sayacınızın markası nedir? Alakasız bir soru olarak görebilirsiniz ama, mümkünse bunu yanıtlar mısınız?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,166
Mesajlar
923,873
Kullanıcılar
451,516
Son üye
SERDAR ASLAN

Yeni konular

Geri
Üst