Kompanzasyonlu Sistemde Cosµ 0,5 Olur Mu?

OG tarafında,AG ye ilaveten trafo kayıpları da gireceği için ölçüm değerleri biraz farklı olur.
Trafonun da harmonik kaynağı olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bu trafoyla aynı hatta bağlı bir trafolarda cosfi değeri 0.9 civarında ama ....
 
okunan değer kapasitif cos fi olabilir mi ?
aşırı kompanzasyon durumunda cos fi eksi olarak 0,20 0,40 0,65 gibi olabiliyor devrede kondansator grubu yok iken ölçüm yapılırsa daha doğru sonuç alınabilir zannediyorum...
 
okunan değer kapasitif cos fi olabilir mi ?
aşırı kompanzasyon durumunda cos fi eksi olarak 0,20 0,40 0,65 gibi olabiliyor devrede kondansator grubu yok iken ölçüm yapılırsa daha doğru sonuç alınabilir zannediyorum...
Kapasitif olması durumunda zaten ölçüm sonuçlarından anlaşılıyor.

Soruna ait ölçüm raporumuz başka bir bilgisayarda olduğundan alamadım ama aynı analizörün ölçüm raporundan bir örnek görüntü vermek istiyorum.

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.


Görüldüğü üzere burada anlık aktif ve reaktif güç, toplam aktif ve reaktif güç ile güç faktörü ve THD (total harmonic distorsion) değerleri var.

Önceki mesajlarda cosfi'nin 0,5 değerinde okunmasına sebep olabileceğinden bahsedilen harmonik değeri bu ise bu örnekte 8 iken PF değeri 0,53 olan ölçümde ortalama 12 olarak görünüyor. Yani PF değerini 0,9'dan 0,5'e düşürecek gibi değil.

Ne dersiniz?
 
faturalarınızda ceza gelmiyor mu acaba? eğer gelmiyorsa sizin analizörlerde bir sorun olsa gerek. bu konuda yöneticiye katılıyorum. yada siz yanlış değer okuyor olmayasınız azizim.
 
faturalarınızda ceza gelmiyor mu acaba? eğer gelmiyorsa sizin analizörlerde bir sorun olsa gerek. bu konuda yöneticiye katılıyorum. yada siz yanlış değer okuyor olmayasınız azizim.
Değerli mitya,
bu bir iç dağıtım trafosu, fatura söz konusu değil.

ayrıca aynı analizör, bir başka dağıtım trafosundan yukarıda görüntüsünü verdiğim değerleri ölçtü. ölçülen değerler tablo ve grafiksel veri olarak elimizde olduğundan benim okuma hatam olamaz.
 
Sayın electrica

Gönderdiğiniz tabloyu inceledim. Tablodaki THD değerleri eğer THDI ise, yani akım harmonik distorsiyon oranı ise, harmonikler konusunda pek sıkıntınız olmayacağı kanaatindeyim. Değerler çok yüksek değil, normal sayılır.


Okuduğunuz değer, pf olabilirmi ?

Sayın fahri yetiş'iN dediklerinin olma ihtimali çok yüksek, acaba cihaz ölçümünde power factor adı altında pf yerine cosfi mi ölçmeye çalışmıştır. Bu konuda bir karışıklık olabilir mi.
 
Sayın Electrica, sorununuz büyük bir ihtimalle harmonik problemi gibi görünüyor. Reaktif güç röleniz her ne kadar 0,98 gösterse de, gerçekte sisteminzde harmonikler bulunduğu zaman, güç faktörünü belirli bir seviyeye kadar yükseltebilirsiniz, istediğiniz kadar ilave kondansatör ekleyin güç faktörünüz yükselmez.. sizin analizörde görülen değer 0,5 gibi bir değerse, ciddi bir harmonik probleminiz ar demektir. Ark ocağı, kaynak makineleri, doğrultucular gibi non-lineer karakterli yükleri besliyor sanırım trafonuz..

AG ve OG kısmına gelince.. burada iki farklı durum sözkonusu.. eğer trafodan beslenen yükleriniz nonlineer karakterde ise, yani harmonik kaynagı ise, kompanzasyonunuzun düzgün çalışmasını engeller ve güç faktörünüzü aşağıya çeker.. bu durum OG şebekenin de bir miktar bozulmasını sağlar ancak OG şebekeyi ne kadar etkileyeceği sizin yükünüzün büyüklüğüyle ilgili... OG Şebeke, TEDAŞ'tan beslendiginiz ana kaynak, siz de buradan beslenen bir trafosunuz.. bu denizde küçük bir kayık gibi düşününebilir.. ana şebekeyi yükünüz kadar etkileyebilirsiniz.. bu durumda OG deki enerji kalitesinin, AG dekinden farklı olacağı aşikardır.. OG deki güç faktörü daha çok, o fiderden beslenen tüm yüklerin karakteristikleriyle iligilidir.. umarım sorunuzun cevabını verebilmişimdir.. kolay gelsin..
 
Sn. tatanga, yanıtınız için teşekkür ederim.

Yoğun olarak görüşler harmonik üzerinde birleşiyor. Bunu kesin olarak tespit edebilmenin yolu nedir? Harmonikler hakkında bilgim çok az.

Ancak OG durumu hakkında daha önce belirtmeme rağmen sanırım gözden kaçırdığınız bir durum var; bu trafo ile dağıtım şebekesine bağlı değiliz. Bağlantı fiderinden sonra iki enerji santralimiz, bunların bağlı olduğu fiderlere bağlı 40'a yakın iç dağıtım trafomuz var. Söz konusu trafo bunlardan biri ve bu trafoyla aynı kola bağlı diğer trafolarda OG cosfi değeri 0,5 olarak ölçülmüyor.

Tabi ölçümü iki farklı cihaz ile yapıyoruz. (AG'de portatif enerji analizörü, OG'de pano tipi bir analizör) Belki AG'de sorun harmoniktir, OG ölçümünü yapan analizör de arızalıdır. Bilemiyorum...
 
Forumda arama yaptırırsanız bir yerlere power factörün formülünü yazmıştım.
PF harmonik ve cosinüsq ile alakalı olduğundan, bu örnekte cosinüsq mesela 1 dir,ve harmonikler olduğundan pf 0,99 çıkmıştır.Sorunlu trafoda ise,cosinüsq 0,98 dir, harmonik bozulma da vardır ve power factor 0,50 di.Tabii bu olasılık.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,166
Mesajlar
923,873
Kullanıcılar
451,516
Son üye
SERDAR ASLAN

Yeni konular

Geri
Üst