Kompanzasyonlu Sistemde Cosµ 0,5 Olur Mu?

180 kW aktif güç göstermişsiniz tablonuzda ama 1000 kvar kondansatör devrede demişsiniz. Bu dikkatimi çekti, bir tuhaflık var, sanki aşırı kompanzasyon var sistemde..Röle ihtiyaç var diye devreye almış olabilir ama gerçekte fazla aldığı için cos fi de 0.5 lerek adar kapasitif yönde düşüyor olabilir.

Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Mustafa bey,
Önceki örneklerde verdiğim değer PF idi. Circutor Şebeke analizörü ve LEM (Fluke) portatif analizörden aldığımız değerler üzerine bilgi vermiştim.

Bu son ölçümler ELCONTROL marka bir analizörle alınmış cosfi değerleri. (Analizör kayıtları yazıcı şeridine benzer bir kağıtta olduğundan excel tablosuna aktarıp paylaştım)

Sayaç sadece aktifte ve mekanik. Ayrıca markasını hatırlamıyorum, önemli de değil. Dahili trafo olduğundan tüketimden ziyade kompanzasyonun sağlıklı çalışması asıl amaç.
Normal çalışma durumunda 7 kademeli kompanzasyonda röle, 5 grup devreye alıp toplamda 1.000 kVAR olduğunda 0,99 yakalıyor. (ENTES RG8T)

Elle devreden grup çıkarıldığında rölede görülen cosfi değeri 0,99'dan aşağı düşerken analizörde görülen -0,6 değeri -0,8'e doğru değişiyor.

Basit ve güzel bir deneme yapmışsınız, kademe devreden çıkarırken cos fi nin analizörde -0.6 dan -0.8 e çıkması aşırı kompanzasyon sorununuz olduğunu gösteriyor. Ya akım trafonuzda yada rölenizde sorun var diye düşünüyorum.

akım trafosu uçlarını ters çevirdiğimizde durum daha kötü. Röle tüm grupları devreye alsa da 0,9'a yaklaşamıyor.

RGKR'ni de iki kez değiştirdim ama olur mu olur...

Şunu da belirtmeliyim;
YG tarafındaki ölçümlerde
U = 15,8 kV I = 22 A
Anlık Güç = 180,56 Kw 601,0 kVARL 0,0 kVARC

180 kW aktif için 1000 kvar fazla, denemelerinizi 150-200 kvar a kadar manuel düşürerek yapın analizörde cos fi nin bire yaklaşacağını görebilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…