kondansatör hesabı.

sinan__

Üye
arkadaşlar,forumda göz attım cevabı var ama benim bilgi ve tecrube eksıklıgınden dolayı tam olarak anlayabılecegım turden degıl. kompanzasyon hesabından fazla anlamayan bırı olarak sormak istiyorum.calıstıgım işyerının kondansator guruplarını sıfırdan dizmek istiyorum.bunun nedeni ise hava karardıktan sonra tek dırekte 5000 w projektor olmak uzere 10 adet dırekteki lambalar yandıgında gurupların cok sık olarak devreye gırıp cıkması.röle ortalama cos tutturmak için devamlı kondansator devreye alıyor ve bırakıyor.istenen degerı bulamadıgı içinde bu sabaha kadar devam edıyor.şimdi,bu dizme olayını yaparken tesisin ne kadarlık bir kondansator ıhtıyacı oldugunu nasıl hesaplarız.800 kva lık bır trafo var ve sadece bızım işyerını beslıyor.ve bıldıgım tek degerde budur.benım toplam kondansator ihtiyacını bılmem için tesısın hangı sayısal degerlerını bılmem gerek.bır elektrıkcı arkadaş fazları ampermetreyle olcer cıkan degeri1.4 e bolersek ortalama birsey olur dedı ama benı tam olarak tatmın etmedı.bunun pratık bır yolu varmıdır??ama lütfen formul felan yazarken bıraz daha acıklayıcı yazarsanız sevınırım.cevap yazan arkadaşlara şimdiden tesekkur ederım.

Son düzenleme:
Bu konu hakkında forumda epey hesaplama yöntemleri mevcut durumda,fakat anladığım kadarı ile formuller ile aranız kötü olduğundan bir sonuca varamamışsınız.

Bu durumda yine formullerle anlatmak yerine,size kullanmış olduğunuz R.G.K.R sinin anlık endüktif ve kapasitif güçleri gösteren menüsünü kullanmanızı tavsiye ederim.Eğer rölenizi tam anlamıyla kullanmayı bilmiyorsanız marka ve modelini yazarak,google dan veya forumda yapacağınız ufak bir araştırma sonucunda,kullanma kılavuzuna ulaşabilirsiniz.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim,hoşçakalın.

Ölçmeniz gereken sayısal değer bir analizör ile (tek fazlı olur ise her fazı ayrı ayrı), kompanzasyonunuz kapalı iken alacağınız VAR değeri (Volt-amper-reaktif) Bu değer değişken olduğu için en yoğun çalışma olduğu bir zaman diliminde almanızda fayda var. İlave makina yatırımı olacaksa bunuda göz önüna alıp %10-15 daha yüksek bir değer seçersiniz. Ampermetre ile ölçeceğiniz değer (reaktif+aktif akım yada sadece aktif akım)gerçek kvar değerini bulmanıza yardımcı olmaz, yaklaşık bir değer hesap edersiniz. Sayacınız OG de ise ayrıca %1.5-2 gibi bir sabit değer de düşünmelisiniz, muhtemelen sabit bir gurupda vardır (akım trafolarınızın görmediği şekilde bağlı olmalı).

Forum istatistikleri

Konular
129,740
Kullanıcılar
452,467
Son üye
smtozn97
Geri