Sayın ustalar kompanzasyon da en doğru şekilde kondansatöre müdahale ederken nasıl boşaltmalıyız. Bunun doğru yöntemi nedir mesela kontaktörü bozuk kondansatörü zararsız nasıl boşaltırım.teşekkürler.
Öncelikle kondansatörler kesinlikle maunel olarak devreye alınıp çıkarılmamalıdır. Kondansatör manuel olarak devreye alınıp çıkarıldıktan sonra kondansatörün boşalması ve tekrar devreye alma süresinin beklenmesi gerekmektedir. Eğer bu şekilde yapılmaz ve kondansatör devreden çıkarılıp deşarj süresi beklenmeden tekrar devreye alınırsa üzerinde bulunan gerilim + şebeke gerilimi olur.(Burada kondansatörün önünde harmonik filtre reaktörü olmadığını varsayılmıştır.) Bu durumda da kondansatörünüz zarar görecektir.
Bu süre kapasitör kataloglarında belirtilmiştir. En güvenli kapasitör boşaltma yöntemi deşarj bobini kullanmaktır. Sisteminizde manuel kumanda olsun veya olmasın kapasitörlerin deşarj bobini ile deşarj edilip hızlı bir şekilde boşaltılmalıdır. Kontrol rölesinin bulunduğu sistemlerde ise deşarj bobini yerine deşarj direnci takılabilir. Çünkü röle, kondansatör devreden çıktıktan sonra tekrar devreye alması gerektiğinde bu deşarj süresini beklemektedir.
Kontaktörü bozuk olan bir kondansatör normal şartlar altında devreden çıkmıştır. (Burada kontaktör kontaklarının yapışmadığı, kontaktörün çekilmediği düşünülmüştür.) Eğer kondansatörlerinizde deşarj bobinleriniz var ise hızlı bir şekilde deşarj işlemi gerçekleşecektir.
Deşarj gerilimi ve süresi IEC 60831-1, 2 standartlarını sağlamalıdır.
Genel uygulamaya göre kapasitör devreden çıktıktan sonra üzerinde bulunan gerilim 1 dk içerisinde 50V' un altına düşmelidir.
Eğer bu şekilde yapılmaz ve kondansatör devreden çıkarılıp deşarj süresi beklenmeden tekrar devreye alınırsa üzerinde bulunan gerilim + şebeke gerilimi olur.(Burada kondansatörün önünde harmonik filtre reaktörü olmadığını varsayılmıştır.) Bu durumda da kondansatörünüz zarar görecektir.
Bu konuda şu kırmızı ile işaretlediğim noktayı anlayamadım.
Nasıl oluyorda kondansatör gerilimine şebeke gerilimi ekleniyor? Bunun teknik bir dökümandan okuma şansım var mı?
Şebeke gerilimimiz ve AC sinyalin tepe gerilimi belli değilmi nasıl oluyorda bu gerilimin üzerine çıkabiliyoruz? Anlayamadığım nokta budur. Kapasitör şarj esnasında diyelimki kondansatör 100 voltta şarjlı ve şebeke voltajı bu voltaja erişmeden önce kondansatör şarj olmaması lazım.
Bir nevi denge kabı gibi,
Eğer söylediğiniz durumun detaylı bir açıklaması varsa bunu okuyabilmem içn yönlendirebilirmisiniz?
Bu konuda şu kırmızı ile işaretlediğim noktayı anlayamadım.
Nasıl oluyorda kondansatör gerilimine şebeke gerilimi ekleniyor? Bunun teknik bir dökümandan okuma şansım var mı?
Şebeke gerilimimiz ve AC sinyalin tepe gerilimi belli değilmi nasıl oluyorda bu gerilimin üzerine çıkabiliyoruz? Anlayamadığım nokta budur. Kapasitör şarj esnasında diyelimki kondansatör 100 voltta şarjlı ve şebeke voltajı bu voltaja erişmeden önce kondansatör şarj olmaması lazım.
Bir nevi denge kabı gibi,
Eğer söylediğiniz durumun detaylı bir açıklaması varsa bunu okuyabilmem içn yönlendirebilirmisiniz?
Sisteminizde reaktif röle olmadığını ve kademeleri manuel olarak devreye alıp çıkardığınızı fark edelim. Örneğin 1. kademeyi devreye aldınız sistem kompanze oldu sonra devreden çıkardınız. Deşarj süresini beklemeden tekrar devreye aldınız. Tekrar devreye alma anında kondansatör tam boşalmadığı için üzerinde bir artık gerilim bulunur. Bu artık gerilim boşalmadığı için siz kademeyi tekrar devreye aldığınızda şebeke gerilimi de kondansatörün üzerine bineceğinden kondansatör üzerinde, artık gerilim + şebeke gerilimi kadar bir gerilim oluşur. Bu da kondansatörünüzün çok çabuk yıpranmasına yol açar. Hele ki tık tık şeklinde ara vermeden kondansatör devreye alınıp çıkarılırsa büyük bir patlamayla karşılaşırsınız. Bu arada belirteyim kaliteli güç kondansatörleri patlamaz sadece şişer ve içine gömülür. Bu konuda MKPg teknolojisini araştırmanızı tavsiye ederim. 10-12 yıl tık demeden çalışan Electronicon kondansatör gördüm. İncelemenizi tavsiye ederim.
Eğer sistemde reaktif röle var ise ve kademeler röle üzerinden kontrol ediliyorsa devreye alıp çıkarma röle tarafından yapılıyor demektir. Röle kademeyi devreye alma anında kondansatör üzerindeki gerilimi ölçer ve şebeke voltajı o seviyeye gelmeden önce kademeyi devreye almaz. Örnek olarak kondansatörümüzün üzerinde 100 V gerilim kaldığını düşünelim. Tekrar ihtiyaç oldu röle bu kademeyi devreye almak istedi. Önce kapasitör üzerindeki gerilime baktı 100V ölçtü. Sonra şebeke geriliminin 100V' a ulaşmasını bekledi. Şebeke gerilimi 100V olduğu anda kademeyi devreye aldı. Böylece bara gerilmini 400V olarak düşünürsek kondansatör üzerinde 400+100=500V değil 100+300V = 400V luk bir gerilim oluşur. Röleli sistemlerde dediğim şekilde kontrol yapıldığında şebeke geriliminden fazla bir gerilim oluşması mümkün olmamaktadır. Umarım cevabım sizin için açıklayıcı olmuştur.
Konuyu,jeneratörün paralel olarak şebekeye bağlanması gibi düşünebiliriz.Eğer tam
senkronizasyon sağlanamadan paralele girmeye çalışılır ise,aynı faz için vektörel durumdaki açı farklılığı nedeniyle,bileşke vektör daha büyük olur.Bu rakam,ana vektörün 2 katından bile büyük olabilir.Konuyu buna benzeterek bakarsak Sn. MmertT bahsettiği durum oluşur ve kondansatör üzerinde daha yüksek gerilim oluşur ve patlama olayı gerçekleşir.Verilen bilgi doğrudur.
O kadar bilgim yok kusura bakmayın usta yazdı yardımcı oldu teşekkür ederim ben pratiğini sordum sadece. O kadar detayı kafam almadı. Sami inci bey temeli anlamadan kalıpta binayı dikemeyiz sen biliyorsundur kolay gelir çocuk oyuncağı gelir piyasada bi çok arkadaş hergün aynı arızalarla yüzlerce binlerce uğraşıyorsunuz biz sabit fabrika dışardan ne gelirse onu görüyoz sağa sola sorarak bişiler kapmaya çalışıyoz. Elektrikte matematik gibidir başını bilmeden sonunu anlayamazsın. Teşekkürler